Ik besef mij telkens meer hoe moedig het is om een stap te nemen in je carrière. Er gaat geen dag voorbij dat ik een vrouw spreek die moeite heeft met het loslaten wat vertrouwd is en ondertussen verlangt naar meer vrijheid, plezier en voldoening in haar carrière. Ik vertel je dat onzekerheid en twijfel ook goed nieuws is.

 

Ik wil erbij horen

Ik heb altijd al een haat-liefdeverhouding gehad met erbij horen. Al van jongs af aan heb ik op momenten het gevoel gehad dat ik mijn plek moest veroveren in een groep. Ik had het gevoel er niet altijd bij te horen. Het was dan ook elk jaar weer tranen met tuiten als ik weer eens overgeplaatst werd naar een andere klas. Hoe ik het voor elkaar kreeg weet ik niet, maar op het voortgezet onderwijs heb ik werkelijk elk jaar moeten wennen in een nieuwe klas. Het maakte mij enorm verdrietig. Dat is ook de reden dat ik mij in het verleden helemaal vast kon klampen aan een groep als ik mij er veilig en vertrouwd voelde. Het is ook niet zo gek dat ik ruim 10 jaar bij dezelfde werkgever heb gewerkt. Ik vond het heerlijk dat ik iedereen kende en dat ik er helemaal bij hoorde.

 

Je plek in de kudde beschermen

Ergens bij horen is een belangrijke voorwaarde voor geluk en zingeving is ons leven. Het is zelfs zo dat we door ons prehistorisch brein het belangrijk vinden om onze plek in de groep (kudde) te behouden. Het vertelt ons eigenlijk dat we meer kans hebben om te overleven. Het is ook de reden dat we onze kop niet graag boven het maaiveld uit steken. Want dat verhoogt het risico dat we er niet meer bij horen. Dus beschermen we onze plek in de kudde en willen we onze rol binnen de kudde zo goed mogelijk uitvoeren. Je zou mijn oude werkgever dan ook kunnen zien als een kudde en ik zorgde ervoor dat ik mijn rol binnen deze kudde uitstekend vervulde. Want dan was ik veilig.

 

Moedig om de kudde te verlaten

Dit veranderde toen ik mij ging ontwikkelen en groeien en de grenzen van deze kudde mij telkens meer ging benauwen. Ik had het gevoel opgesloten te zitten en wilde meer vrijheid. Tegelijkertijd was het een ontzettend enge gedachte om daar niet meer bij te horen en niet meer beschermt te worden door alle zekerheden die ik daarvan kreeg. Een bewuste stap nemen in je carrière naar het ondernemerschap en de kudde verlaten is een ontzettend moedig besluit. Het vraagt dat je je moet loskoppelen van alles wat bekend, vertrouwt en zeker is. En dat is ook direct de reden waarom we vaak zo ontzettend lang twijfelen en piekeren om daadwerkelijk dit moedige besluit te nemen. Het voelt alsof je hele fundament op losse schroeven staat.

 

Besef van je verlangens doet je direct huiveren

Je verlangt naar vrijheid, meer plezier en voldoening in je werk. Dit besef zorgt direct voor een tegen reactie in je brein. Misschien herken je dit wel? Dat je direct alles goed praat, dat je werk eigenlijk niet zo slecht is. Dat je nog van alles van jezelf moet, voordat je de kudde kunt verlaten. Zoals nog meer ervaring opdoen of opleidingen en trainingen volgen. Dat je het gevoel hebt dat helemaal niemand daarbuiten op je zit te wachten en dat je jouw waarde betwijfeld? Realiteit is dat het in jou het hardst gaat schreeuwen als je beweegt naar iets waar in je hart naar verlangt. Je brein reageert direct met beschermingsoffensief. Het wilt je veilig houden. Hoe meer jij beweegt naar de grenzen van jouw comfort zone, hoe meer jij gewaarschuwd wordt.

 

Goed nieuws!

Voor mij is dit altijd een mooi teken, want dit hele proces zie ik als goed nieuws. Er komt iets in beweging bij jou. Je hebt duidelijk een verlangen en nu je in beweging komt speelt er zich van alles in je af. Onprettig jazeker, maar hier kunnen we mee werken. Je hebt waarschijnlijk de neiging om al deze onprettige gevoelens te verstoppen en te onderdrukken. Maar ik heb geleerd dat als het onprettige gevoel van verandering er niet mag zijn, je ook niet de euforie kunt ervaren als je er werkelijk naar toe beweegt. Het besef dat jouw prehistorisch brein je alleen veilig wilt houden, geeft de ruimte om de stappen naar een carrière met meer vrijheid, plezier en voldoening verder te onderzoeken.

 

Wil jij ook het liefst de kudde verlaten?

Heb jij ook al een tijd het gevoel dat er meer moet zijn dan het werk wat je nu doet? Dat je meer vrijheid, plezier en voldoening in je carrière wilt, maar gaat het tegelijkertijd in jou hard schreeuwen, waardoor je hoofd overloopt van onzekerheid?

Ik help je graag vol vertrouwen een stap te nemen. Ik weet namelijk als geen ander hoe het is om met deze gevoelens rond te lopen. Op 27 juli van 09:00 tot 13:00 uur organiseer ik de workshop ‘Weten wat je echt wilt’. In deze workshop help ik je overzicht te creëren in al je gedachten, maken we helder wat je nu tegenhoudt, komen we tot de kern van wat je nu echt wilt en geef ik je handvatten om in beweging te komen. Zodat jij met een zelfverzekerd gevoel de volgende stap in je carrière kunt nemen. We doen dit samen met een kleine groep gelijkgestemde vrouwen.

Meer informatie en aanmelden voor de workshop, klik hier. Je bent hartstikke welkom!