Mindfulness week 5 Toelaten wat er is, acceptatie

mindfulness

In de 5e les van de mindfulness training was het thema acceptatie. Acceptatie betekent dat je de dingen ziet zoals ze werkelijk zijn, dat je je gevoelens of gedachten toelaat en je er niet meteen iets aan probeert te doen of veranderen.

Aanvaarden wat er nu is

Het is een gebruikelijke reactie van mensen om aan onprettige gevoelens of gedachten iets te willen doen of het weg te willen duwen. Tijdens de mindfulness training leer je om bewust te zijn van dit soort ervaringen en er vriendelijke aandacht aan te geven. Dus als er pijn, angst of ongeduld is, dan is dat zo. Het is je ervaring van dat moment. Je maakt ruimte voor wat er gaande is in plaats van dat je er iets anders van probeert te maken. Door te aanvaarden wat er is zet je een eerste stap om bewust te worden van je moeilijkheden en kun je er verstandig op reageren in plaats van uit een reflex.

Veranderen of accepteren

Het is belangrijk om je af te vragen of je een situatie kan veranderen of dat je het moet accepteren. De Amerikaanse spiritueel leider Byron Katie, onderscheidt drie manieren waarop je een stressvolle situatie kan beoordelen: het is mijn business, jouw business of god’s business. Als het regent dan heb je daar geen invloed op, het is god’s business. Het is duidelijk dat je hier niets aan kunt veranderen. De beste optie is dan om het te accepteren. In andere situaties, zoals je partner die onaardig doet, je collega die slecht werk aflevert of de hoofdpijn die je al de hele dag lastigvalt, kun je jezelf de vraag stellen: is het mijn business of die van een ander? Wat ligt binnen jouw bereik van invloed? Als het niet binnen jouw invloed ligt dan heb jij geen probleem, je hebt hooguit moeite om dit te accepteren. Als je je hiervan bewust bent, kun je bewust kiezen voor een reactie in plaats van reageren vanuit een reflex.

Verwachtingen

Tijdens deze les had ik veel moeite met aanvaarden wat er nu is. Ik merkte dat ik een enorme weerstand in de les had opgebouwd. Na de les sprak ik met een andere mindfulness trainer over mijn ervaringen met de les.  Ik kwam tot de conclusie dat ik met allerlei verwachtingen naar de mindfulness lessen ga. Ik vind het enorm interessant om meer te weten over mindfulness en wil tijdens de lessen nog meer informatie tot mij nemen. Tijdens de lessen gaat het natuurlijk niet over mijn persoonlijke behoefte naar meer informatie. De mindfulness trainer vertelde mij dat mindfulness ook helpt bij het loslaten verwachtingen. Dit was voor mij een enorme eyeopener deze week.  Eigenlijk herken ik het hebben van verwachtingen ook in mijn dagelijks leven. Deze verwachtingen belemmeren mij in de ervaring van dit moment. Het is mooi om mij telkens meer bewust te worden van mijn eigen automatische patronen, waaronder het hebben van verwachtingen.

Acceptatie ontwikkel je als je innerlijke ervaringen volledig gaat toelaten. Je doorbreekt de neiging om onprettige ervaringen te vermijden. En blijft bij het moment zoals het nu is.

De automatische piloot week 1 

Kracht van de adem week 2

Omgaan met moeilijkheden week 3

Erbij blijven week 4

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven