Mindfulness week 4 Erbij blijven

mindfulness

Deze week was het thema van de les ‘erbij blijven’. Volledig in het nu zijn betekent dat we oplettend zijn, dat je wakker bent en dat je weet wat je doet. Maar hoe houd je je aandacht dan op het nu en kan je altijd mindful zijn?

Opmerkzaam op lichamelijke ervaringen

Het richten van je aandacht op het nu kan al heel simpel door je aandacht te richten op je lichaam, ademhaling of houding. Als je “in” je lichaam bent, ben je namelijk niet in je hoofd. Door fysieke gewaarwordingen op te merken ben je direct aanwezig bij alles wat er nu is. De afgelopen weken ben ik dan ook veel gaan oefenen met op te merken hoe ik mij op een bepaald moment voel. Ik check af en toe even in. Dit doe ik bijvoorbeeld door de oefening 3 minuten ademruimte uit te voeren. Ik breng mijzelf in het huidige moment en vraag mijzelf af wat ik op dit moment ervaar. Vervolgens breng ik mijn volledige aandacht naar mijn ademhaling zodat ik aandachtig stil kan zijn. Soms dwalen de gedachten even af, maar dan breng ik deze vriendelijk terug naar mijn ademhaling. De oefening sluit ik af door de aandacht uit te breiden naar het hele lichaam.

Het viel mij in eerste instantie op dat ik wel emoties kon benoemen, maar dat ik niet direct lichamelijke ervaringen had. Nu ik een aantal weken verder ben merk ik wel degelijk lichamelijke gewaarwordingen op. Het stelt mij instaat om steeds vaker bewust in het leven te staan.

Confrontatie met jezelf

De mindfulness lessen maken veel in mij los. Doordat ik telkens meer opmerkzaam ben, lijk ik het niet meer los te kunnen laten. Het is dan ook enorm confronterend, omdat het mij heel erg aan het denken zet en ik mij continu bewust ben van ongemakken en lastige emoties. Het is belangrijk om dan vertrouwen te hebben in het proces en de oefeningen te blijven doen. Het omgaan met alles wat langs komt, zowel ongemakken als plezierige dingen, horen bij mindful leven. Het oefenen van de aandacht gaat met vallen en opstaan en het is fijn om te weten dat er geen goed of fout is. Deze week heb ik dan ook minder behoefte gehad om te oefenen. Ik merk dat ik de afgelopen lessen nog even moeten laten indalen, zodat ik het daarna weer kan oppakken.

Streven naar een mindful bestaan

Mindfulness heeft niet het doel om je problemen op te lossen. Als je dit nastreeft dan zal een mindful leven niet bestaan. Het doel van mindfulness is om bewuste keuzes te maken door in contact te staan met jezelf en dingen met aandacht te doen. Door veel te oefenen zul je steeds verbetering merken.  Mindfulness helpt  je op stressvolle momenten rustig te blijven, maar er zullen ook momenten zijn waarop het niet lukt. Het zal altijd een uitdaging blijven en het vereist veel oefenen. Wat mindfulness voor je doet, is dat het je een stuk weerbaarder maakt. Je leert met een afstand naar je problemen te kijken, bewuste keuzes te maken en het leert je om je los te maken van automatische denkpatronen.

Wil je deze week zelf oefenen met opmerkzaamheid? Kies dan één dagelijkse routine, zoals koken, tandenpoetsen of douchen en doe deze activiteit dan met je volledige aandacht. Wat merk je op?

Scroll naar boven