Mindfulness week 3 Omgaan met moeilijkheden

mindfulness

In het leven ervaren we momenten van vreugde en vrijheid, maar moeilijke omstandigheden horen nu eenmaal ook bij het leven. Dit is niet altijd leuk, maar de manier waarop je hiermee omgaat bepaald voor een groot deel of je de moeilijke situatie je leven laat beheersen. In de derde mindfulness les leerde ik hoe ik bewust met moeilijke situaties kan omgaan.

Vechten en vluchten

In mijn laatste blog schreef ik dat we van nature gewend zijn om te vechten of te vluchten in situaties die onveilig zijn. Ons brein is al in de oertijd ontwikkeld en het voornaamste doel van ons brein is om ons te laten overleven. Een deel van ons brein reageert nog steeds zoals eeuwen geleden. Dit verklaart waarom we soms instinctief reageren en in de overlevingsstand gaan. Je kunt dit ervaren door je innerlijke criticus die je gedachten bepaalt. Of je ervaart dit doordat je merkt dat je een bepaalde situatie graag wilt vasthouden.

Vasthouden van een verlangen

Afgelopen week constateerde ik al bij mijzelf dat ik mij wil vasthouden aan een prettige periode. Het bevriezen in een verlangen heb ik zelf de afgelopen weken ervaren. Ik merkte bij mijzelf dat ik het afgelopen jaar als fijn heb ervaren en dat ik het gevoel dat hier bijhoorde niet wilde loslaten. Hierdoor raakte ik gevangen in mijn gedachten en was ik bang voor de toekomst. Het hielp mij enorm om hier bewust van te worden, wat ik heb bereikt door het doen van de ademhalingsoefeningen. Het gaf mij ruimte om mijn verlangens weer vanuit een ander perspectief te bekijken. Ik kwam hierdoor ook tot de conclusie dat de toekomst ook heel veel te bieden heeft en dus super leuk kan zijn.

Zitmeditatie

Mediteren heb ik kort in yogalessen ervaren en soms probeerde ik het thuis, maar ik vond het toch nog altijd lastig. Het doel van meditatie is niet ontspanning, het doel is om opmerkzaam te zijn met alle prettige en onprettige sensaties die daarbij horen, die alleen op te merken en te accepteren. Tijdens de mindfulness les ervaarde ik een hele prettige meditatie. Ik voelde een enorme rust over mij heen komen en ik voelde mij enorm veilig. Ik vind het lastig om te beschrijven, maar in de meditatie was er geen goede of foute Mariëlla. Daarom nam ik mij voor om deze week regelmatig met zitmeditaties te oefenen. We kregen hiervoor een audiobestand, zodat we onder begeleiding de meditaties kunnen ervaren. Ik merk dat ik de meditatie enorm waardeer en dat het mij veel brengt.

No quick fix

Wat ik geleerd heb van deze les is dat ik mij bewust werd van het feit dat we geneigd zijn om onze problemen snel op te willen lossen. Het is naar en je wilt ervan af. Het liefst zoeken we een quick fix, zodat we verder kunnen met de leuke dingen in ons leven, dat we ons weer prettig voelen. Door de mindfulness training realiseer ik mij dat het niet gaat om het oplossen van je problemen, maar te accepteren dat ze er zijn en dat dit er gewoon bij hoort. Het is voor mij een modus die veel meer vrijheid geeft. Met het mediteren leer ik om alles wat er is (prettig en onprettig) er te laten zijn, waardoor ik nu al in mijn dagelijkse leven merk dat ik makkelijker met moeilijke situaties kan omgaan en kan accepteren dat die er zijn.

Lees ook mijn ervaringen van de afgelopen weken:

Week 1 De automatische piloot

Week 2 Kracht van de adem

Scroll naar boven