Mindfulness, week 2 kracht van de adem

mindfulness

Deze week was er aandacht voor de adem tijdens de mindfulness training. Een krachtig instrument dat je altijd kunt gebruiken, want je hebt jouw adem altijd bij je.

Kracht van de adem

Sinds ik wekelijks yoga beoefen ben ik mij al veel bewuster van de kracht van de ademhaling. Tijdens de yogalessen heb ik geleerd contact te maken met mijn adembeweging. Dat creëert ruimte in mijn lichaam en het zorgt ervoor dat ik spanningen los kan laten. De adem is een krachtig instrument dat er altijd is. Herken je het dat als je gehaast bent dat dan je adem ook gejaagder is? De adem verandert met je stemming. Je adem is vaak iets waar je je niet bewust van bent. Het is er altijd en je lichaam zorgt dat het ademen vanzelf gaat. Toch kun je de adem bewuster inzetten om te ontspannen of om je te helpen om met een meer open blik naar stresssituaties te kijken.

Adem zit vast

Voor thuis kregen we een aantal oefeningen mee om aandacht voor de adem te oefenen. Ik merk op dat nu ik bewust bezig ben met mijn ademhaling deze oefeningen niet vanzelf gaan. Ik had verwacht dat ik de oefeningen makkelijk in mijn dagelijks leven zou kunnen meenemen, omdat ik de positieve effecten van bewust ademen al eerder heb ervaren. Normaliter oefen ik de ademhaling tijdens een wandeling of tijdens de yogalessen wat ik altijd als prettig ervaar. Nu wil het niet, mijn adem zit steeds vast. Daarom kies ik ervoor om de bodyscan oefening van de week ervoor vaker te doen. Hierdoor kan ik echt even contact maken met mijn lichaam en lukt het beter om bewust bij mijn adem te zijn.

Loslaten

Dat mijn adem vast zit zet mij aan het denken.  Al een aantal weken loop ik vast in mijn gedachten. Ik merk dat ik enorm aan het terugkijken ben naar het afgelopen jaar waarin enorm veel is gebeurd in positieve zin. Wat ik mij nu realiseer is dat dit jaar voorbij gaat en dat zich er weer nieuwe tijden aandienen. De vrijheid het afgelopen jaar heb ik enorm gewaardeerd. Ik wil deze vrijheid vasthouden en de gedachte dat dit wellicht niet altijd kan maakt me gespannen. Ik heb gewoonweg moeite om deze mooie periode los te laten en het nieuwe te ontvangen. Daar lopen mijn ademhaling en mijn gedachten vast, maar ik realiseer mij ook dat er nieuwe tijden aankomen. En ja dat is heel spannend, maar ook super exciting! Nieuwe tijden om heel veel mensen te inspireren en te ontwikkelen via Myndz en ook mijzelf verder te ontwikkelen en te laten inspireren. Eigenlijk voelt dat heel goed!

Leren van mindful ademhalen

Door mindfull met mijn ademhaling bezig te zijn, kwam ik erachter dat mijn ademhaling vastzit en besefte ik dat ik moest nagaan hoe dat komt. Nu ik dat weet, kan ik het weer loslaten en ging de eerstvolgende ademhalingsoefening al een stuk beter!

Scroll naar boven