Mindfulness, week 1 de automatische piloot

mindfulness

Afgelopen week ben ik gestart met een Mindfulness training van 9 weken. Wekelijks houd ik je op de hoogte van wat ik heb geleerd en ervaren tijdens de training en van de oefeningen die ik thuis doe.

Wat is Mindfulness?

Als je Mindful bent, ben je volledig en bewust aanwezig in het nu. Je hebt aandacht voor het huidige moment met een open, vriendelijke, nieuwsgierige en accepterende houding. Je traint vaardigheden om met pijnlijke en moeilijke dingen in je leven om te gaan. Je doorbreekt automatische gedragspatronen, zodat je meer vrijheid ervaart om keuzes te maken die goed zijn voor jou. Het draagt bij aan het ontplooien van je persoonlijke kwaliteiten doordat je meer in contact staat met jezelf. Ook draagt het bij aan meer weerbaarheid van stress. Je verhoogt het vermogen om te aanvaarden dat je niet alles kunt veranderen en het geeft je een milde en compassievolle houding naar jezelf en anderen.

Waarom ben ik gestart?

Het opzetten van mijn eigen bedrijf is een fantastische ontdekkingsreis, maar vraagt ook moed, durf en doorzettingsvermogen. Naast de vele hoogtepunten, ervaar ik ook momenten waarop ik negatieve gedachtenpatronen heb over de toekomst. Dan zie ik het even niet meer zitten en vraag ik mij af wie er op mij zit te wachten. Ik heb behoeften om met meer mildheid naar deze gedachten te kijken en mijzelf niet zo te laten beïnvloeden door deze gedachten. Na het lezen van het boek Hartvol van Marlou Kleve en de vele artikelen van Barbara Doelman heb ik besloten deze Mindfulness training bij Yoia te gaan volgen.

Heftige eerste bijeenkomst

De eerste bijeenkomst heb ik als heftig ervaren. De emoties in de groep waren hoog. Ik merkte bij mijzelf op dat ik de energie van de groep een beetje uit de weg ging. Ik was enorm moe en voelde een flinke griep opkomen. Wat er de dagen daarna ook helemaal uitkwam. Hierdoor heb ik de eerste bijeenkomst voor mijn gevoel een beetje aan mij voorbij laten gaan. De bedoeling van de les was je bewust te zijn van je automatische piloot. Waar gaan je gedachten naar uit, welke gedachten zorgen ervoor dat je niet in het hier en nu bent. Om meer in het hier en nu te zijn deden we een bodyscan van ruim 35 minuten. Je volgt met aandacht verschillende delen van je lichaam. Ik merkte dat mijn gedachten af en toe afdwaalde, maar ik kon redelijk mijn aandacht vasthouden en ervaarde het als een rustmoment. Wel bemerkte ik dat mijn lichaam op was. Ik besloot direct om mijn afspraken voor de aankomende dagen te cancelen en rust te pakken.

Irritatie van de bodyscan

Voor de week na de workshop werden we gevraagd om dagelijkse de bodyscan thuis te oefenen. Het huiswerk heb ik de eerste dagen niet uitgevoerd. Ik lag uitgeteld op bed en ik heb het naast mij neergelegd. Het besluit om het even niet te doen voelde goed. De dagen daarna heb ik dagelijks een bodyscan gedaan. Ik merk na een aantal bodyscans op dat het mij irriteert. De stem, dezelfde volgorde en mijn aandacht vliegt weg. Door er opmerkzaam op te zijn en niet over mijn gedachten te oordelen, merk ik eigenlijk ook dat de irritatie verdwijnt en dat ik de bodyscans daarna prettiger ervaar.

Ben je benieuwd wat de aankomende week mij zal brengen? Lees elke vrijdag een nieuwe blog over mijn Mindfulness reis.

Scroll naar boven