Ga je nu met tegenzin naar het werk? Ik heb 10 signalen voor je verzameld dat het werk nu geen plezier, voldoening en uitdaging meer geeft. Je merkt namelijk steeds vaker signalen bij jezelf op. Stiekem haal je geen voldoening meer uit je werk. Je piekert je rot over waar dit gevoel vandaan komt en je vraagt je af of er meer mogelijkheden voor je zijn. Herken je dit? In dit artikel zet ik alle signalen voor je op een rijd dat je met tegenzin naar werk gaat.

Signalen herkennen, waarom is het belangrijk

Veel mensen blijven hangen in een functie waar ze eigenlijk geen voldoening meer uit halen. Wat mij betreft is elke persoon die met tegenzin naar zijn/haar werk gaat er één te veel. Je brengt een groot gedeelte van je tijd door op het werk en dan kan je maar beter iets doen waar je energie uithaalt, waar je jouw talenten optimaal benut en trouw kunt zijn aan jezelf. Het is enorm makkelijk om voorbij te gaan aan de signalen die je hebt. Eigenlijk vrij logisch. Je wilt geen gezeur in je leven en verandering is ook heel spannend en maakt je wellicht onzeker. Toch willen deze signalen je iets vertellen. Het helpt niet om voorbij te gaan aan de signalen die je krijgt en streng te zijn voor jezelf. Voor je het weet loopt het uit de hand, raak je overbelast of nog erger beland je in een burn-out of bore-out. En dat willen we niet toch?

Met tegenzin naar werk, dé 10 signalen

De afgelopen jaren heb ik veel mensen mogen begeleiden bij het aangaan van een nieuwe uitdaging in hun werk door middel van carrière coaching. In deze periode heb ik allerlei signalen verzameld. Vaak waren zij zichzelf nog onbewust dat ze met tegenzin naar het werk gingen. De signalen waren vaag of leken niet direct een relatie tot het werk te hebben. Het kan zijn dat jij ook vage klachten hebt of piekert wat het toch kan zijn dat je niet met een YES gevoel naar je werk gaat. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende signalen dat je met tegenzin naar het werk gaat.

Fysieke klachten

Het hebben van fysieke klachten als rugpijn, schouderklachten of regelmatig ziek zijn. We leggen niet direct een relatie met het werk. Fysieke klachten kunnen ontstaan bij langdurig aanhouden van stress. Als je met tegenzin werkt dan ervaar je vaak stressvolle periodes. Ik had zelf een tijd last van klachten aan mijn gebit omdat ik tijdens het slapen mijn kaken zo stijf op elkaar zette. Je lichaam vertelt je dat het stressniveau oploopt en dat je eigenlijk al een lange tijd stress op het werk ervaart.

Je niet kunnen concentreren

Kan je je niet concerteren op de woorden die je collega uitspreekt? Lukt het maar niet om dat belangrijke verslag te schrijven? Kan je opeens moeilijk jouw werk ordenen of afkrijgen? Je herkent het helemaal niet van jezelf. Maar nu je met tegenzin naar het werk gaat ervaar je dat je afwezig bent en je moeilijk kunt concentreren. Soms heb je weleens zo’n dag, maar als je merkt dat dit de overhand neemt dan mag het je aandacht hebben.

Help morgen is het maandag

Ik weet nog goed dat ik zondagen heerlijk vond, maar als de middag voorbij ging sloeg de stemming over en ging ik piekeren over de volgende werkdag. De spanning bouwde zich langzaam op en voor ik het wist zat ik al midden in een drukke planning in mijn hoofd. Denk jij ook vaak op zondag aan het werk? En zijn dat dan geen positieve gedachten. Kijk je als een berg op naar de eerste werkdag? Let dan goed op want het is een duidelijk signaal dat er op het werk iets speelt.

Je dag wegdromen

Dagdromen kan iets positiefs zijn, want even een momentje uit het raam staren kan je veel creativiteit brengen. Maar betrap jij jezelf stiekem op Instagram of scrol je telkens vaker door websites zonder een doel tijdens het werk? Of grijp je elke kans aan om je te laten afleiden door je collega’s om een praatje te maken? De kans is groot dat je werk je niet voldoende uitdaagt en dat het werk je tegen staat.

Niet kunnen slapen

We hebben allemaal weleens een slapeloze nacht waar we meer van het plafond zien dan we willen. Als je opmerkt dat je normaal een goede slaper bent, maar nu steeds meer ligt te piekeren in bed, dan mag dit je aandacht hebben. Nachtrust is belangrijk voor je herstel en ontspanning. Als je langere tijd niet goed slaapt, kan dit ook andere klachten in de hand spelen.  Met gevolg dat je steeds meer moeite krijgt om naar het werk te gaan. Het is een dringend signaal dat het niet goed gaat. Slaap jij ook regelmatig slecht?

Klagen

Betrap jij jezelf erop dat je telkens vaker klaagt over je werk? Kan je er geen positief woord meer over zeggen of reageer je voortdurend cynisch richting je collega’s of vrienden? Het mag duidelijk zijn dat het werk je geen plezier, uitdaging en voldoening meer geeft. Maar niemand wilt zuur zijn en alleen maar klagen toch? Zie het als een duidelijk signaal dat er iets mag veranderen op het werk.

Uitstelgedrag

Ik zie dit regelmatig bij mensen die met tegenzin naar het werk gaan. Ze twijfelen voortdurend, stellen dingen uit of wuiven dingen weg. Het maakt niet uit of het een impactvolle beslissing is om het roer om te gooien of  besluiten wat je wilt eten vanavond. Je bent telkens meer aan het twijfelen en daarmee alles aan het uitstellen. Ben jij inmiddels de koning of koningin van het uitstellen geworden? Het is een belangrijk signaal, want waarom zou je dingen uitstellen als je er plezier uithaalt en energie van krijgt?

Geen leuk mens zijn voor je omgeving

Let op! Ben jij al een tijd geen leuk mens voor je gezin, vrienden en je collega’s? Ben je kortaf, neem je geen tijd voor je omgeving en verwacht je van alles, maar geef je zelf niets meer terug? Hoe lang gaan ze dit nog van jou tolereren?

Geld je enige motivatie is

Oké geld is een mooi en noodzakelijk middel en ik ben totaal voor een goede en representatieve ‘pay check’ aan het einde van de maand. Als je nu alleen naar je werk gaat om elke maand een mooi bedrag op je rekening te ontvangen, dan gaat er echt iets mis. Voldoening halen uit je werk, gaat over meer dan een goed salaris. Wellicht ontbreekt het al een tijdje aan uitdaging en ergens aan bijdragen wat waardevol voor je is.

Je leeft voor de weekenden en vakanties

‘Ach als ik op vakantie ben geweest, dan komt het echt wel weer goed met mij’. Ik hoor het mijzelf nog zeggen en heb het zoveel gehoord in coach gesprekken. Kijk jij ook telkens weer uit naar het weekend of de volgende vakantie die je in het vooruitzicht hebt? En gaat je focus en gedachten alleen hier nog naar uit? Echt er is niets mis met een ‘Thank god it’s friday’ momentje, maar het gaat wel fout als je alleen hier nog voor leeft en je een aversie hebt tegen die andere 5 dagen in de week.

Ga jij met tegenzin naar werk?

De opgenoemde signalen kosten enorm veel energie, zeker als je deze al geruime tijd ervaart. Heb jij je in één of meerdere signalen herkent? Ik hoop dat dit je het inzicht en de spiegel heeft gegeven om ze niet langer te negeren en serieus te nemen. Maar wat nu? Belangrijkste is dat je erkent dat je met tegenzin naar het werk gaat en besluit om dit niet langer te accepteren.

Wil je niet langer met tegenzin naar het werk en heb je zin in een nieuwe uitdaging? Maar voel je ook dat je dit liever niet alleen wilt doen? In een vrijblijvend kennismakingsgesprek geef ik je met liefde het zetje wat je nodig hebt om in actie te komen. Samen onderzoeken we hoe jij succesvol een nieuwe uitdaging in het werk aangaat en concrete stappen kunt zetten. Plan hier een vrijblijvend kennismakingsgesprek en maak gelijk een afspraak in mijn agenda.

Scroll naar boven