Maak van je wens voor later, een wens voor nu. Ik leer je bewust te experimenteren

afterlight

Elke dag mag ik weer samenwerken met zeer getalenteerde vrouwen. Het is prachtig om de dromen van vrouwen te horen. Ik vraag deze vrouwen dan natuurlijk wanneer ze deze ambities en dromen gaan waarmaken. En vrij vaak (wat mij betreft te vaak) krijg ik dan te horen, ‘ja, dit is eigenlijk mijn 10 jaren plan, want eerst moet ik nog veel leren hoor’. Je snapt dat mijn hart dan wat sneller gaat kloppen.

Eerst je strepen verdienen

We hebben nog altijd een traditionele kijk op het verloop van onze carrière. We moeten het eerst leren, liefst vanuit een stage of traineeship en dan gaan we de arbeidsmarkt eens een paar jaar verkennen en dan klimmen we ons op naar de geambieerde functie. Het verlangen en de ambitie lijkt dan geparkeerd te worden, tot je zeg maar voldoende geleerd hebt ofwel je strepen hebt verdiend. Nu begrijp ik dat we gedurende de jaren onze talenten ontwikkelen en daarmee je ervaring uitbreidt. Voor mij voelt het niet goed dat een bepaalde ambitie eerst in de ijskast gezet moet worden omdat je zogenaamd nog eerst je strepen moet verdienen.

Je hebt deze wens toch nu?

Het verlangen wat we hebben wordt vaak gezien als iets wat nog heel ver van ons weg staat en dus nog geen bereikbaar doel is. Wat ik vaak niet begrijp is, je hebt deze wens toch nu? Niet morgen, over 2 jaar of nog erger over 10 jaar. Je voelt een brandend vuur voor iets en je wilt het nu, niet over 10 jaar toch? Hoe weet je überhaupt of je het over 10 jaar nog steeds wilt? Ik bedoel soms kan ik ’s ochtends trek hebben in pasta voor avondeten en tegen de tijd dat het avond is toch besluiten dat ik liever een salade in elkaar draai. Ambities veranderen, verlangens veranderen, je omstandigheden veranderen. Over 10 jaar zijn er wellicht hele andere prioriteiten in je leven en wordt de ambitie maar weer eens zorgvuldig in de ijskast gezet. Voel je mij? Het gaat gewoon niet gebeuren. En dat vind ik oprecht doodzonde.

Onbewust ben je er al klaar voor

Ik geloof er heel erg in dat als je een verlangen/ambitie hebt dat deze altijd haalbaar is en vaak sneller dan je denkt. Het feit dat je het überhaupt kan bedenken en wensen zegt mij dat je er onbewust al hartstikke klaar voor bent. Je schuift het alleen zorgvuldig vooruit, want “shit stel je voor dat je nu al die grote ambitie kan waarmaken”. Ik zeg niet dat je nooit iets moet leren en geen ervaring nodig hebt om bepaalde ambities waar te maken. Ik geloof er wel in dat je al verder bent dan jezelf denkt. Door zorgvuldig je doelen te plannen, barrières te doorbreken en keuzes te maken voorkom je dat je jouw ambities in de ijskast moet zetten. Ik weet dat je dan jouw ambities, in welk vorm dan ook, veel sneller kan gaan waarmaken.

Wens voor nu

Het begint allemaal met een haalbare wens voor nu te creëren. Want laten we eerlijk zijn we kunnen het weer voor morgen al niet eens voorspellen, laat staan dat we kunnen voorspellen waar we over 10 jaar staan in ons leven en werk. Misschien ben je wel op een hele andere plek beland die je nooit had verwacht, maar blijkt het je wel de meeste voldoening te geven. Is dat dan erg?

Bewust experimenteren

Ik zie het meer als bewust experimenteren vanuit de verlangens die je hebt. Als we stappen nemen in onze carrière dan willen we dat dit ook altijd direct slaagt. Hiermee leg je de lat erg hoog en raak je al gedemotiveerd van alle beren die je op je weg kan gaan tegenkomen. Door te experimenteren blijf je veel meer openstaan voor wat zich aandient en hoeft het ook niet direct perfect te zijn. Je geeft jezelf een uitdagend doel dat past bij je verlangens, gaat bewust kleine stappen zetten en reflecteren op wat je doet en je past je route aan als je behoeften veranderen. Door er als een experiment naar te kijken voel je je veiliger om wat van de gebaande paden af te wijken en eens iets nieuws uit te proberen. Op deze manier zet je je dromen niet in de ijskast, maar experimenteer je bewust met een haalbare wens voor nu.

Scroll naar boven