Maak een vliegende start met jouw startende onderneming

Vol zelfvertrouwen ondernemen

Een vliegende start maken als startende ondernemer. In deze blog 3 fases die ik als ondernemer heb doorlopen en wat nu echt het allerbelangrijkste is in de eerste fase van het opzetten van je bedrijf. 

3 fases van het ondernemerschap

Fase 1 –  Jezelf leren kennen als ondernemer en een vliegende start maken als startende ondernemer

In deze fase van het ondernemerschap ben je vooral nog wat zoekende naar wie je bent als ondernemer. Daarbij speelt onzekerheid vaak een grote rol in deze fase. Dit is de fase waarin je vooral ook veel gaat proberen om te kijken wat wel en niet werkt. Je zet echt duidelijk je waarom neer en het fundament van jouw bedrijf. Zodat je weet hoe je van toegevoegde waarde bent voor anderen.

Dit is ook de fase waarin je je vaak een beetje verloren voelt. En misschien zelfs een beetje eenzaam. Je vraagt je af waar je moet beginnen en hoe je de stappen zet om je bedrijf een vliegende start te geven.

Fase 2 – Groeien als ondernemer, slimmer werken

In deze fase weet je precies wie je bent en voor wie je verschil en impact wilt maken. Je weet wat jouw toegevoegde waarde is. In deze fase ga je ook veel meer angsten en onzekerheden loslaten en voel je meer en meer vertrouwen in jezelf. Je bent klaar om je bedrijf te laten groeien. En je gaat ook nadenken over dingen optimaliseren of automatiseren. Eigenlijk slimmer werken. In deze fase van mijn bedrijf zette ik rond de 5k per maand om en begon mijn bedrijf telkens meer te groeien

Fase 3 – Moeiteloos ondernemen

Om vervolgens echt richting moeiteloos ondernemen te gaan in de derde fase. Dit is de fase waarin je alle restjes angst en onzekerheid loslaat en je omarmt dat jouw bedrijf mag groeien. Dit is de fase waar je de impact ziet van wat je bij jouw klanten teweegbrengt en dat je het ondernemerschap telkens meer als moeiteloos ervaart. In deze fase ga je ook vaak meer uitbesteden, jezelf laten ondersteunen en blijf je continu in jezelf investeren. In deze fase ging ik het spel van ondernemen echt begrijpen en kreeg ik ook telkens meer plezier in het ondernemerschap.

Doe precies datgene wat hoort bij de fase waarin je bedrijf zich bevindt

Het mag duidelijk zijn dat ik inmiddels alle drie de fases heb doorlopen. Ik weet dat jij je momenteel nog in de eerste of misschien aan het begin van de tweede fase bevindt. Het is in deze fase van je bedrijf ontzettend belangrijk om precies datgene te doen wat bij die fase hoort en niet al direct activiteiten uit te voeren die nog niet actueel zijn.

Een belangrijke les die ik heb geleerd, is dat je als je een vliegende start wilt maken als startende ondernemer het belangrijk is om de juiste stappen achter elkaar te zetten. Je bent als startende ondernemer geneigd om direct van alles te doen wat andere, meer gevorderde ondernemers ook doen, maar vaak zijn dit nu juist niet de stappen die effect hebben.

Ik heb als startende ondernemer ontzettend vaak activiteiten uitgevoerd die niet overeenkwamen met de fase waarin ik mij bevond. Vaak had ik nog niet de volgers en geloofwaardigheid opgebouwd om die activiteiten echt te kunnen dragen. Ik weet hoeveel frustratie en angst dat met zich meebrengt. Het zijn vaak activiteiten die niet direct effect hebben. En dat knaagt behoorlijk aan je eigenwaarde.

Een vliegende start maken als startende ondernemer

In de eerste fase van je bedrijf, en om je bedrijf dus ook een vliegende start te geven, kun je het beste concentreren op de volgende activiteiten:

 • Focus op het delen van je verhaal, waarom en persoonlijkheid
  Mensen kopen van mensen, dus focus je eerst op het delen van jouw verhaal, waarom en persoonlijkheid, zodat mensen jou beter leren kennen.
 • Gratis producten maken en veel weggeven
  Op deze manier kunnen mensen kennismaken met jouw waarde en de impact die jij kan maken in hun levens.
 • Bewust experimenten
  Zoveel mogelijk dingen proberen, uittesten en stap voor stap leren. Het zet je in beweging. Je hoeft het niet direct perfect te doen, 80% is ook al voldoende.
 • Gesprekken voeren met je doelgroep
  Leer je doelgroep ontzettend goed kennen. Wie is het? Wat vindt diegene belangrijk? Waar verlangt diegene naar en waar loopt diegene tegenaan?
 • Kiezen en focus houden (1 product, 1 doelgroep, 1 weggever, 1 social mediakanaal)
  Probeer niet direct overal tegelijk aanwezig te zijn en ook niet direct een veelvoud van (gratis) producten neer te zetten. Houd het simpel en focus je op 1 ding tegelijk.
 • Verzamelen van referenties
  De waarde die jij levert inzichtelijk maken, is het belangrijkste wat je te doen hebt. Heb je iemand geholpen? Vraag dan direct of diegene een uitspraak kan doen over jullie samenwerking.
 • Fundament van je bedrijf neerzetten
  Je bent al goed in je vak, nu mag je ook een goede ondernemer worden. Zorg dat je de strategische stappen neemt die nodig zijn om een vliegende start te maken met je bedrijf.
 • Je warme netwerk aanspreken (via via), deze mensen hebben snel een klik met jou
  Ik noem het laaghangend fruit opzoeken, wie in jouw netwerk is al jouw ideale klant of kent toevallig jouw ideale klant. Praat met iedereen, zodat je comfortabel wordt met je eigen verhaal en vaak komt je eerste klant uit je warme netwerk.

Bovenstaande punten mogen jouw focus hebben en laat je dus zeker niet overweldigen door anderen die in een totaal andere fases dan jou zitten en misschien al hele andere activiteiten doen.

Denk eens na; welke activiteiten voer jij momenteel uit om je bedrijf een vliegende start te geven? En welke activiteiten zijn hierin nu wel of niet effectief? Mag je misschien jouw focus verleggen?

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven