Luister nu mijn eerste podcast ‘Van ongelukkig in loondienst naar een succesvol bedrijf met 100K omzet’

myndz ondernemerscoach

Wow! Wat gaat de tijd snel hé?

Nog 1,5 week en dan zitten we alweer aan het kerstontbijt met elkaar. Hoewel het dit jaar een hele andere Kerst wordt., heb ik veel zin om even af te schakelen, te reflecteren op het afgelopen jaar en ontzettend dankbaar te zijn voor wat ik dit jaar heb bereikt.

Ik dacht deze week na over hetgeen mij nu elke keer helpt om mijzelf in beweging te zetten, en ondanks angsten en onzekerheden toch voorwaarts te bewegen. En ik heb een simpele methode waarmee ik dat elke keer weer doe.

Een simpel voorbeeld is deze eerste podcast aflevering.

Als ik eerlijk ben, ik luister vrijwel nooit naar een podcast. Niet omdat ik het niet leuk vind, maar ik zit eigenlijk nooit in de auto of ik reis niet echt met OV en dan zijn er geen momenten waarop ik even 45 minuten stil ga zitten en naar een podcast luister. Ik bedacht me laatst dat ik voortaan gewoon een podcast ga aanzetten als ik mijn huis ga schoonmaken ofzo. Wordt schoonmaken toch ineens leuk 😉

Maar goed, mijn mindset was dan ook een tijd: podcasten is niet echt iets voor mij.

Alleen toen ik begon met ondernemen, was niets echt iets voor mij.

Ik zag mijzelf niet bloggen.

Ik zag mijzelf geen video’s maken.

Ik zag mijzelf niet zichtbaar zijn via social media.

Ik zag mijzelf helemaal niet live gaan en een masterclass houden voor een groep mensen.

Want, dat alles was gewoon eng! Ik had het allemaal nog nooit gedaan en beginnen met iets is altijd gewoon keispannend. En ik denk dat jij je ook vaak aanpraat dat het niet echt iets voor jou is.

En toch is het nodig om met je bedrijf zichtbaar te zijn. Het is een illusie te denken dat mensen vanzelf wel bij je aan de deur gaan kloppen. Zo werkt het gewoonweg niet. Mensen hebben het nodig om verbinding met je te maken, zodat herkenning en vertrouwen ontstaat.

Dus nam ik mij als piepjonge startende ondernemer voor: alles wat ik nu niet ken, mij onzeker bij voel, ofwel waar ik van denk dat het niets voor mij is, ga ik juist uitproberen. Vanaf dag 1 ben ik het ondernemerschap ingestapt met een lerende houding en dat heeft mij enorm veel gebracht.

Het begon allemaal met het schrijven van een wekelijkse blog. Schrijven vind ik echt fantastisch. Maar ik ben gewoon mega slecht in de Nederlandse taal. Dus bloggen, ja dat leek niet echt iets voor mij te zijn. En toch wilde ik mensen heel graag meenemen in het proces richting het ondernemerschap. Dus besloot ik mij over al mijn onzekerheden heen te stappen en mijn eerste blogs te schrijven. Ik wist 100% dat ik blogs publiceerde met taalfouten, maar ik had de intentie om ervan te mogen leren.

En zo deed ik dat vervolgens ook met comfortabel worden met video. Eerst korte video’s maken via Instagram Stories van 15 seconden. Oefenen, je totaal awkward voelen en het nog een keer proberen. Tot dat ik mij iets comfortabeler voelde en live ging op IG en FB ging om ongeveer 20 minuten mijn verhaal te vertellen. En daarna de volgende stap nam om een live masterclass te houden van een uur, waarin ik mijn verhaal, tips en expertise deel.

Maand na maand oefende ik met het geven van masterclasses. Om mij allereerst hartstikke comfortabel te voelen en vervolgens het ook gewoon heel goed te kunnen en natuurlijk heel leuk te gaan vinden. En weet je wat het grappige is? Na de eerste keer iets gedaan te hebben, valt het eigenlijk altijd reuze mee. Je hebt vaak in je hoofd allerlei indianenverhalen gemaakt hoe awkward het is en hoeveel nare reacties je wel niet zal krijgen op het delen van je eerste post, video of podcast. Maar veelal denk ik daarna: te gek, laten we het nog een keer doen.

En zo nu ook met het maken van een podcast. Het leek niet echt iets voor mij te zijn. Maar wat heb ik een potje lol gehad met het maken van deze eerste aflevering. En natuurlijk vind ik het nu hartstikke spannend wat iedereen ervan vindt. Maar ik weet ook, de eerste aflevering zal echt niet perfect zijn. Met oefenen, dingen uitproberen en over je eigen onzekerheid stappen, zal die podcast over een half jaar of jaar nog veel beter zijn.

Ik vertelde al dat ik dus een methode heb waarmee ik dit in beweging zet. Het is echt heel simpel:

Stap 1: Bedenk een doel of verlangen waar je nu spanning bij voelt, maar wel ontzettend graag naar toe wilt groeien?

Stap 2: Bedenk een haalbare en kleine actie voor nu die je binnen 2 weken kan uitvoeren. Dus wat kan je binnen nu en twee weken doen om te bewegen naar dat grotere doel?

Stap 3: Heb de intentie om ervan te mogen leren. Wat wil je leren van deze actie? Welk inzicht mag het geven?

Stap 4: Reflecteer na twee weken, wat heeft het je gebracht? Welk inzicht heeft het je gegeven?

Stap 5: Herhaal het proces vanaf stap 2, welke actie kun je weer voor de volgende twee weken bedenken om richting jouw doel van stap 1 te komen? En zo herhaal je het proces net zolang tot je je comfortabel voelt en jouw doel hebt bereikt.

Met deze methode zal je stap voor stap bewegen naar je grotere doelen en laat je je niet tegenhouden door angsten, onzekerheden of dat het niet echt iets voor jou lijkt te zijn.

En dan nu (tromgeroffel)… de lancering van mijn eerste podcast aflevering.

Heel veel luisterplezier!

Scroll naar boven