Helend schrijven, wat is en en waarom doe ik het? Ik schrijf al jaren blogs over diverse thema’s rondom carrière, ondernemerschap en leiderschap. Naast mijn blogs schrijf ik ook graag voor mijzelf. Voor mijzelf dingen opschrijven heeft een helende werking op mij. Wil je weten hoe het zit en zelf het helende effect van schrijven ervaren? Ik deel mijn verhaal en tips.

Tekeergaan op papier
Het schrijven begon een paar jaar geleden toen ik niet goed in mijn vel zat. Ik kreeg de tip om te gaan schrijven van een vrouw die mij in een aantal gesprekken hielp om alles weer op een rijtje te zetten. Niet zozeer om mij te helen, maar gewoon om mijn gedachten op papier te zetten. Het schrijven gaf mij houvast en ik kon lekker tekeergaan op het stuk papier. Toen ik deze periode voor mijzelf afsloot heb ik een tijd niet geschreven. Dat was oké, er was geen behoefte. Toch heb ik het schrijven afgelopen jaar weer opgepakt toen ik worstelde met mijn loopbaan en mijn behoefte om iets zinvols te gaan doen met mijn leven. Als vanzelf pakte ik weer pen en papier erbij om al mijn gedachten op te schrijven.

Meditatieve werking
Pas veel later ben ik het helende effect van schrijven gaan herkennen en waarderen. Voor mijzelf schrijven heeft een soort meditatieve werking op mij. Ik zet mijn gedachten op een rij, herken patronen, reflecteer op mijzelf, geef dingen een plaats en laat het op die manier los. Als ik schrijf kan ik ook veel makkelijker zonder oordeel naar mijzelf kijken. Door mij naar binnen te oriënteren zet ik dingen in perspectief en ben ik minder geneigd om mij dingen aan te trekken die buiten mijzelf liggen. Door regelmatig te schrijven en er telkens weer naar terug te grijpen op momenten dat ik het nodig heb ben ik het helende effect op mijzelf gaan zien. Het geeft mij heel veel rust om na het schrijven het boekje dicht te klappen en het ook echt kwijt te zijn.

Schrijven maakt je gezonder
Zonder het te weten bestaat er ook echt iets als het helende effect van schrijven. Er zijn studies gedaan naar dit effect en hoe het je gezond maakt. Daarom heb ik mij er onlangs wat meer in verdiept. Het schrijven over stressvolle of negatieve gebeurtenissen maakt je gezonder. Waarom? Je blaast stoom af, zet dingen op een rijtje, ontdekt nieuwe inzichten, maar bovenal je geeft betekenis aan een gebeurtenis. Door te schrijven geven we woorden aan een gebeurtenis en reflecteren we erop. Je gaat beter begrijpen wie je bent en hoe je bent geworden tot wie je bent. Het is een belangrijke sleutel tot zingeving in je leven.

Tips om zelf aan de slag te gaan
Wil je ook het helende effect van schrijven ervaren? Ik geef je een paar tips om vandaag nog te beginnen.

 1. Creëer ritme in het schrijven
  Als je wilt starten met schrijven moet je het een aantal dagen achterelkaar doen. Wat je aandacht geeft groeit, dus creëer een ritme in het schrijven.
 2. Laat je gaan
  Geen idee wat je wilt schrijven? Laat het los en laat je pen als vanzelf over het papier gaan. Je hoeft voor niemand te schrijven behalve voor jezelf. Maak je niet druk over spelfouten of dat het verhaal een logische volgorde heeft.
 3. Maak het persoonlijk
  Toen ik startte met schrijven waren het meer uiteenzettingen van mijn dag. Door emoties en gevoelens te koppelen aan je verhaal krijgt het betekenis. Wat houdt je bezig en wat doet het met je?
 4. Zelf onderzoek
  Onderzoek jezelf al schrijvend. Ga terug naar eerdere gebeurtenissen, leg verbanden en reflecteer op deze situatie. Welke inzichten geeft het zelf onderzoek? En welke stappen wil je hier wel of niet nemen?
 5. Wees eerlijk
  Je hebt niets aan sprookjes, wees eerlijk met jezelf. Koppel geen oordelen aan je schrijf werk, maak het een bron van inspiratie.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven