Ambitieus zijn, kunnen we het eindelijk eens hebben over ambitie?

AfterlightImage

Ambitieus zijn, het blijft een dingetje. Soms lijkt het wel een vies woord te zijn. In Amerika ben je ‘freaking powerful’, maar hier in Nederland is het iets wat je als vrouw niet mag zijn of beter niet kan zeggen. Ik ben zo ambitieus als de pest, dus ik begrijp daar helemaal niets van. Ik wil graag mijn visie op het hebben van ambitie met je delen, want misschien heb ik wel een verfrissende kijk die jou helpt om ook je ambities te erkennen en na te streven.

Is ambitie een vies woord?

Ik merk dat we soms nog heel traditioneel denken over het woord ambitie. Als ik om mij heen vraag, ‘waar denk je aan bij het woord ambitie?’, dan krijg ik nog net geen verhalen over vrouwen in mantelpakjes die uren zwoegen om de carrièreladder te bestijgen. Ambitieus zijn wordt geassocieerd met ellebogenwerk, onaardig zijn en misschien zelfs wel iets waarvoor je je moet schamen. Alsof je geen goede vriendin, partner of moeder kan zijn als je ook ambitie hebt. Van de omschrijving in het woordenboek word ik ook niet blij woorden als streven om hogerop te komen, eerzucht en dorst naar eer en roem worden dan genoemd. Hmm, als je het zo bekijkt is het best een vies woord niet waar?

Wat betekent ambitie voor mij?

Het gekke is dat ik mij helemaal niet herken in de gedachte achter ambitie hebben of de woorden die in het woordenboek staan. Bij ambitieus zijn denk ik aan:

  • Zinvol werk doen
  • Nieuwe dingen leren
  • Krachtig keuzes maken
  • Gedrevenheid voelen
  • Mogelijkheden zien en kansen creëren
  • Vertrouwen in mijzelf hebben
  • Authentiek zijn
  • Nieuwe uitdagingen aangaan
  • Intuïtie volgen
  • Kwetsbaar zijn

Voel je het verschil? Een ambitieuze vrouw is voor mij een vrouw die weet wat ze wil, die haar vrouwelijke krachten als intuïtie en kwetsbaarheid inzet om zichtbaar te zijn, die impact maakt en leiding neemt over haar eigen carrière op haar voorwaarden. Want ja, carrière maken of ambitie hebben is voor iedereen anders en enorm persoonlijk. En dat is zo mooi, want dat maakt ons uniek. Ambitieus zijn gaat voor mij over je eigen krachten in het licht zetten. Daarbij gaat ambitie hebben voor mij niet zozeer over de doelen die ik nastreef, maar meer over wie ik wil zijn als persoon om die doelen te bereiken.

Lieve vrouwen, mogen we nu eindelijk eens praten over ambitieus zijn

Dat wegmoffelen van ambitie mag nu weleens afgelopen zijn. Als we ambitieus zijn nu eens benaderen vanuit de gedachte dat we onze eigen krachten in het licht willen zetten en daarmee elkaar kunnen inspireren dat ook te doen, dan is dit toch niet iets waar we ons voor hoeven schamen? Ik denk sterk vanuit de gedachte, ‘Let’s lift each other up’. Ik geloof dat wij vrouwen een bepaalde mate van empowerment nodig hebben. En wij elkaar kunnen versterken door er juist wel positief over te praten. Elke keer dat we moed tonen om onze ambities te erkennen en uit te spreken, geef je een ander ook de moed haar ambities waar te maken.

Je krachten ondermijnen

Elkaar versterken is echt nodig. Of je dit nu doet met een vriendin of met een coach. Wij hebben nu eenmaal de neiging om onze krachten te ondermijnen met de gedachte niet goed genoeg te zijn. Het idee het niet waard te zijn om ambitie te hebben en je dromen waar te maken, houd je op je plek. Er zit vaak achter dat we niet goed weten wat we willen of niet weten wat onze talenten en krachten zijn. Dit maakt onzeker. Wat je nodig hebt is inzicht in jezelf, een ijzersterk vertrouwen en waar nodig moet je barrières doorbreken die je niet langer dienen. Zodat je richting vindt en de regie hebt over jouw carrière.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven