Kracht van een compliment

fullsizeoutput b x

Een oprecht compliment geeft je direct een positief gevoel. Ik ontving onlangs onverwacht een heel mooi en treffend compliment. Ik vond deze ervaring zo bijzonder dat ik het graag met je deel en jou wil aanmoedigen meer complimenten te geven.

Klein gebaar, bijzonder mooi effect

Vrij ongemakkelijk voelde ik mij op het moment dat een lieve dame aan mij vroeg of ze mij een compliment mocht geven. Ik had net een gesprekje aangeknoopt met een man die onderneemt in de ledverlichting. We leken niet direct een connectie te hebben en dat is voor mij op een ondernemersevent altijd even een spannend moment. Waar ga ik het over hebben? Mijn gevoel zegt dan altijd wees geïnteresseerd en bekijk vanuit een open blik of je ergens een verbinding kan maken. Tijdens ons gesprekje nam het complimentenmeisje wat afstand en observeerde mijn gesprek. Dit leverde opeens een heel leuk gesprek op met de ledverlichting-man, maar ook best gek dat iemand je gesprek vanaf een afstand bekijkt en observeert. Na een tijdje kwam ze terug met een mooi kaartje. Ik was heel erg nieuwsgierig en kon het niet laten om de tekst dan ook direct te lezen. Wow, ik was totaal verbaasd! De tekst op het kaartje was zo treffend en mooi verwoord dat het direct een lach op mijn gezicht toverde.

Compliment zet je aan het denken

Het ontvangen van het compliment zette mij in de dagen daarna aan het denken. Geef ik mensen weleens een oprecht compliment? Bijzonder vond ik dat het compliment niet standaard was maar vanuit observatie echt een beeld schetste van mijn persoonlijkheid en dit verwoord werd in een mooi compliment. Vanuit observatie zette de dame een aantal feiten en een persoonlijk verhaal op het kaartje. Het voelde zo oprecht dat het mij direct vertrouwen en kracht gaf. Ik kon de hele wereld aan! Het krijgen, maar ook geven van een compliment is gewoon een prachtig cadeau.

Compliment doet wonderen

Iedereen heeft behoeften om af en toe waardering te krijgen. Als een compliment oprecht, gemeend en vanuit een goed hart komt dan doet dit wonderen voor iemand. Het is goed voor je onderlinge (werk)relatie, verbinding en zelfvertrouwen. Het haalt het beste in je naar boven. En daarbij als je een compliment geeft, heeft dit ook een positief effect op jou. De lach op het gezicht van de ander geeft je energie. Goede reden om meer complimenten te geven. Er bestaan natuurlijk allemaal lijstjes met regels over hoe je dan een compliment geeft. Deze zijn vast heel waardevol, maar voor mij was het verrassingseffect, oprecht en gemeende compliment al voldoende.

Een compliment is een klein gebaar en een groot geschenk voor de ontvanger. Daar wil ik de wereld veel meer van geven. Het kaartje hangt nu bij mij thuis, zodat ik er af en toe naar terug kan kijken en de kracht van het compliment weer kan ervaren. Heb jij onlangs een mooi compliment ontvangen?

Scroll naar boven