Kom jij na je vakantie ook tot de conclusie, ‘nu moet het echt anders?’

afterlight

Het einde van de zomervakantie periode is aangebroken. Wat hebben we een prachtige zomer gehad. Volop hebben we kunnen genieten van het mooie weer en van een periode (wat) minder moeten. Heb jij er ook zo van genoten? Een vakantieperiode is vaak ook een moment van bezinning. Als we even afstand nemen van onze dagelijkse beslommeringen, kunnen we weer stilstaan bij wat we echt belangrijk vinden.

In rust ontdek je wat echt belangrijk is

Wellicht heb jij ook deze zomer stil gestaan bij de vraag ‘doe ik nog wel de dingen waar ik blij van word?’ of ‘is het werk wat ik doe wel waar mijn hart echt ligt’. Het is normaal om in een periode van rust even bij jezelf te komen en na te denken over ‘wat wil ik nu echt’. Misschien ben je tijdens je vakantie wel tot de conclusie gekomen dat het echt anders moet voor je. Dat je niet langer wilt vasthouden aan het werk wat je al een lange tijd geen plezier en voldoening meer geeft. Een vakantie kan behoorlijk transformerend zijn. In mijn blog ‘waarom een vakantie niet gaat helpen om weer voldoening uit je werk te halen’, vertelde ik je hier al over.

Voor je het weet zit je weer in je dagelijkse sleur

Het einde van zomervakantie dient zich voor velen aan en nu komt het er opeens op aan ‘ga ik echt iets veranderen?’. Want ja, zomerdromen zijn nog geen realiteit. Voor je het weet, ga je langzaamaan weer terug naar je normale ritme, waar je zonder na te denken weer als vanzelf je bed uitstapt, snel een ontbijt wegwerkt, in een overvolle file of trein jezelf vervoert naar het werk en waar je weer dagenlang werk uitvoert dat je gewoonweg geen energie geeft. Tot het weer weekend is of beter nog vakantie om weer te dromen over een ander leven en tot de conclusie te komen dat het nu echt eens anders moet. Voel je hem?

Nu moet het anders

Misschien heb je deze zomer de urgentie gevoeld om in actie te komen. Om het er niet langer bij te laten zitten. Om het niet bij dromen te laten en echt eens te onderzoeken ‘wat je nu echt wilt’. Mooi! Hou deze gedachte even vast, voor je vergeet waarom je nu echt verandering wilde. Het feit dat je tot deze conclusie bent gekomen is niet alleen een belangrijk signaal, maar ook iets wat je heel serieus mag nemen. In een periode van rust kom je namelijk weer helemaal bij jezelf. Als de conclusie dan is dat het echt anders moet, dan mag je dit behoorlijk serieus nemen. De gevoelens die je hebt gaan namelijk niet veranderen, hooguit parkeer je ze weer tot een andere vakantie, en als je er continu overheen stapt dan ga je telkens verder van jezelf af staan. Dus voel je actie, kom dan in actie. Blijf dichtbij jezelf en vertrouw op je gevoel.

Ook ik kwam tot een conclusie na mijn vakantie

Ik vind het bijzonder mooi dat je tot de conclusie bent gekomen dat het anders moet, want echt dit is de eerste stap. Bewustwording dat je iets waardevols hebt bij te dragen en dat het op deze manier er niet volledig voor je uitkomt. Ik begrijp ook dat je nu niet goed weet wat je er dan mee moet. Je hebt wel geconcludeerd actie te willen nemen, maar om dan ook echt in beweging te komen is gewoon freaking spannend. Een aantal jaar terug maakte ik zelf een switch na een vakantie die alles voor mij veranderde. Boy oh boy daar gingen wel wat tranen aan vooraf. Ik schaamde mij en had het gevoel ondankbaar te zijn, want eigenlijk had ik het allemaal prima voor elkaar. Een keiharde les leerde mij dat ik niet langer op deze manier door kon gaan en ik zag in dat het leven veel te kort is om werk te doen waar je niet blij van wordt.

Scroll naar boven