Hoe je jezelf tegenhoudt om je ambitie waar te maken

hoe je jezelf tegenhoudt

Stiekem denk je al tijden ‘Is dit het nu?’ Je merkt al maanden dat je geen voldoening meer uit je werk haalt. De dagen lijken eindeloos en je voelt aan alles dat er meer voor je in het verschiet ligt. Dat je meer ambitie hebt. Toch beweeg je niet, kom je niet in actie en blijf je elke dag weer naar je werk gaan en spreek je jezelf streng toe ‘Kom op niet zeuren, gewoon aan het werk jij’. Hoe je jezelf tegenhoudt om je ambities waar te maken, lees hier mijn tips.

Ik voel aan alles dat het anders moet

Herken je dit? Het gevoel dat er meer uit jezelf te halen is, maar dat je tegelijkertijd tegen jezelf zegt dat je niet moet zeuren. Want ‘je hebt toch alles goed voor elkaar’ en ‘alles is nu net zo lekker stabiel, moet je weer de boel omgooien’. Je presteert goed, je krijgt mooie kansen en je leeft het perfecte plaatje, maar toch voel je aan alles dat het anders moet! Nog steeds herkenbaar?

Het overkwam mij ook

Maandenlang liep ik ermee rond. Ik merkte aan alles dat ik mijn energie en zin was verloren in mijn werk. Ik sliep slecht, zeker op zondag. Wilde altijd mijn hakken in het zand zetten, alles ter discussie stellen en voortdurend was ik cynisch. Ik ontdekte dat het bedrijf waar ik werkte al gewoon een tijd niet meer bij mij paste. Ondanks deze gevoelens bleef ik een hele tijd mijn schouders eronder zetten, want ik was succesvol in mijn werk, kreeg mooie kansen en de zekerheden boden mij ook een hoog comfort.

Brandend vuur wakkert aan

Toch brandde er een vuur in mij. Een vuur dat telkens harder ging branden en mij vertelde dat ik meer uit mijn potentieel wilde halen. Ik voelde dat er meer voor mij in het verschiet lag en dat ik een stap wilde nemen. Maar welke en hoe? Geen idee. Het lef om daadwerkelijk een sprong te wagen lag tot dan toe enorm ver van mij weg. Toch sprong ik in het diepe en leef ik nu mijn mooiste droom.

Vasthouden aan het perfecte plaatje

Om mij heen zie ik het vaker gebeuren, vrouwen die vasthouden aan het ‘perfecte plaatje’ en zichzelf volledig wegcijferen. Ze voelen zich schuldig tegenover hun gezin of werkgever, willen alle ballen in de lucht houden en blijven in de veilige comfortzone zodat het ‘perfecte plaatje’ in stand gehouden kan worden. Maar wat nou als die ballon knapt. Dat je de spanning zo hoog laat oplopen dat je helemaal niet meer kan functioneren? Omdat je te lang niet toegaf aan je verlangen om werk te doen waar je voldoening uithaalt. Je verlangen om je dromen en ambities waar te maken. Laat je het zover komen?

Kom nu in actie

Eén ding is zeker, als je niets doet gebeurt er helemaal niets. Daarom is het tijd voor actie! Neem vandaag nog de eerste stap om je leven in de richting te bewegen die je voor ogen hebt. Ik geef je 3 tips die je vandaag nog kan toepassen:

1. Geef openheid over je verlangen en ambities

Het is heel makkelijk om alles bij jezelf te houden en intern te blijven worstelen met je gedachten. Je wilt er niemand mee lastig vallen, maar ondertussen ben jij geen leuker mens voor je gezin, collega’s en vriendinnen. Dus voor de draad ermee! Geef openheid over je gedachten en ambities. Door het bespreekbaar te maken en er openheid aan te geven is er in één keer meer ruimte en geef je er een lading aan die je in beweging zet om ook daadwerkelijk stappen te zetten. Er zullen altijd mensen zijn die er iets van vinden, maar als je niets doet vinden ze ook wel iets van je. Dus je kunt maar beter de beste versie van jezelf zijn.

2. Maak keuzes en geef jezelf prioriteit

Daadwerkelijk een keuze maken voor jezelf werkt enorm bevrijdend. Er zullen altijd voors- en tegens zijn. Je kunt nooit een stap nemen zonder enig risico. Inmiddels heb je al besloten dat het niet zo langer verder kan dus is er maar één weg en dat is jezelf prioriteit geven. Welke keuzes moet je vandaag nog maken om prioriteit aan jezelf te geven? Tegen wie moet je vandaag nog nee zeggen om jezelf boven aan jouw to-do lijst te plaatsen? Van wie of wat heb je toestemming nodig om jezelf prioriteit te geven?

3. Schakel hulptroepen in

Je bent zover, je erkent je ambities ofwel het gevoel dat er meer voor je in het verschiet ligt, maar tegelijkertijd denk je ‘en nu?’. Je weet niet precies wat je dan wilt en hoe je dan vervolgens ook daadwerkelijk een stap kunt zetten. Echt, je hoeft het niet alleen te doen. Rondlopen in je eigen cirkeltjes helpt je niet verder. Ga opzoek naar iemand die je inspireert. Iemand die zelf een stap heeft gezet, iemand die je bewondert of iemand die werk doet dat je enorm aanspreekt. Leer van deze persoon en vraag diegene het hemd van het lijf. Het zal je inzichten geven in wat jou te doen staat. Ook een coach kan je helpen bij het verkrijgen van deze inzichten en jou supporten in het nemen van stappen om je ambities waar te maken en wat je niet meer past los te laten.

Het is tijd om jouw brandend vuur los te laten en jezelf toe te staan om je ambities waar te maken. Welke eerste stap zet jij vandaag?

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven