Van financiële (on)zekerheden naar financiële vrijheid

Van financiele onzekerheid naar financiele vrijheid

Een veel genoemd obstakel voor mensen om een stap te nemen in hun leven zijn de financiële (on)zekerheden. In deze blog vertel ik je hoe ik toch een stap nam en koos voor financiële vrijheid.

Financiële stabiliteit

Ik ben opgevoed met de gedachte ‘je moet je eigen boontjes doppen’. Zorgen dat je een goede baan hebt zodat je goed voor jezelf kunt zorgen en niet afhankelijk bent van anderen. Aan de andere kant zijn mijn ouders stiekem ook een beetje avonturiers. Hierdoor heb ik in mijn jeugd gezien dat je op financieel gebied grote pieken, maar ook diepen dalen kan meemaken. Hiervan heb ik veel geleerd, maar het zorgt er ook voor dat ik van nature niet iemand ben die veel financiële risico’s neemt. Zeker toen ik een vaste baan had vond ik mijn financiële stabiliteit enorm prettig. Het gaf mij een gevoel van veiligheid.

Bewegen = ongemak

De zekerheden van mijn vaste dienstverband boden mij dan ook een hoog comfort. Dat hoge comfort en het weinig risico willen nemen, waren voor mij lang ook een motivatie om niet te bewegen. Ik associeerde bewegen dan ook direct met financiële puinhopen en veel ongemak. Ervaringen vanuit het verleden projecteerde ik op toekomstige scenario’s. Het gevoel dat financiële ongemakken mij konden treffen greep mij naar de keel. Dit was voor mij heel lang de reden om een veilige weg te kiezen en geen stap te nemen richting mijn dromen.

Gedachten zijn niet de waarheid

Nu pas weet ik en zie ik in dat deze gedachten niet de waarheid zijn. Het zijn je eigen gedachten, soms beperkende gedachten die je hebt gecreëerd rond financiële (on)zekerheden. Het is niet de waarheid! Het is niet de waarheid dat alles mis gaat als jij in beweging komt. Als we uit onze comfortzone stappen en wegstappen van onze ‘veilige’ situatie, dan gaat ons brein op zoek naar vormen van zekerheid. We zoeken naar dingen die ons alsnog houvast geven en willen ervoor zorgen dat de ongemakkelijke gevoelens verdwijnen. Dit proces beïnvloed jou om beslissingen te nemen in je leven.

Alles viel weg toen ik voor mijzelf koos

Op het moment dat ik voor mijzelf koos en een stap nam ervaarde ik (in tegenstelling tot wat ik altijd verwachtte) een enorm gevoel van financiële vrijheid. Alle negatieve gevoelens over het niet hebben van financiële zekerheid vielen weg en het was niet meer belangrijk. Daarbij kwam ik voor mijzelf tot de conclusie dat ik eigenlijk maar weinig nodig heb om gelukkig te zijn.

Wat geeft jou financiële vrijheid?

Dat wil niet zeggen dat ik nooit nadenk over mijn financiële situatie. Want ja we hebben allemaal behoeften: we willen een dak boven ons hoofd, hebben boodschappen nodig en willen leuke dingen doen. Ik ben mij nu veel meer bewust van wat ik echt nodig heb om de dingen te doen die een stabiele balans creëren en wat ik nodig heb om mijn doelen te bereiken. Denk eens na over wat je financiële vrijheid geeft. Door jezelf de juiste vragen te stellen, krijg je helderheid en inzicht en dat geeft vertrouwen om wel een stap te nemen.

Is het juist die financiële onzekerheid die voor twijfels zorgt voordat je de stap naar het ondernemerschap durft te maken? Download hier het e-book ‘In 5 stappen starten met ondernemen’.

Scroll naar boven