Een tijd terug zei iemand tegen mij, ‘Hé Mariël, kan jij niet die toffe baan voor mij toveren?’. Natuurlijk zat er een diep geworteld verlangen vast aan deze ietwat grappige vraag. Eigenlijk begrijp ik het wel, want ja als ik kon toveren, kon toveren….

Hard werken voor je ambities

Deze uitspraak hoor ik toch regelmatig in allerlei vormen voorbijkomen. Als ik dan wat verder doorvraag willen deze fantastische vrouwen het liefst morgen wakker worden en een nieuwe baan hebben of dat die langgekoesterde carrière ambitie echt een feit is. En natuurlijk hoop ik ook dat je morgen opstaat en het er allemaal in één keer voor je is. Want dat gun ik jou! Maar tot dat ik of jij kan toveren zal er toch echt hard gewerkt moeten worden om die ambities waar te maken.

Alleen jij bepaalt de koers

Het is vrij simpel, het begint eigenlijk allemaal bij het nemen van verantwoordelijkheid. Ik zie dat deze uitspraak vaak gedijt op het idee dat iemand anders het probleem wel kan oplossen of dat iemand spontaan langs loopt en je die toffe baan aanbiedt. Het spijt mij als ik je nu keihard wakker schud, maar it ain’t gone happen. Werk maken van jouw ambitie start bij de verantwoordelijkheid geheel bij jezelf leggen. Alleen jij weet wat je echt wilt, alleen jij kan kansen voor jezelf creëren, alleen jij weet wat goed voor je is en echt alleen jij bepaalt de koers! En dit geldt ook als je hulp vraagt bij een coach, of investeert in een seminar of training. Iemand kan je tools aanreiken, goede vragen stellen en je net even een duwtje in de goede richting geven, maar uiteindelijk zijn deze trajecten of trainingen alleen waardevol als je er zelf de effort in stopt en verantwoordelijkheid neemt voor het resultaat.

Kies voor jezelf

Wellicht heb jij je herkent in bovenstaande situatie en moet je schoorvoetend toegeven dat je wellicht ook de regie vaker bij een ander legt dan bij jezelf. Belangrijk is dat je dit allemaal alleen voor jezelf doet en niet om een ander tevreden te houden. Als je tot deze conclusie komt dan weet je dat je je alleen hoeft te focussen op jouw behoeften en talenten. De clou is dat er dan iets heel moois gebeurt. Je gaat echt voor jezelf kiezen! En weet je, dat is het punt dat de magie ontstaat en ik weet zeker dat jij dan opeens kan toveren. Yep, ik heb je zojuist vertelt dat je dus wel kunt toveren. Je gaat die ambities waarmaken en die toffe baan vinden door volledig regie te nemen over jouw carrière op jouw eigen voorwaarden, omdat je dichtbij jezelf blijft en volledig voor jezelf kiest.

Accepteren of aanpakken?

Nu weet ik dat het allemaal niet gemakkelijk is en dat we allemaal weleens worden geconfronteerd met tegenslagen in ons leven. Maar zwelgen in zelfmedelijden of een ander de schuld geven gaat je niet helpen. Je hebt twee keuzes, ik accepteer het of ik ga er iets aan doen. En denk jij al een tijd die baan komt mij de neus uit, ik zou weleens wat anders willen? Ga jij de situatie accepteren of aanpakken? En volgens mij kunnen we na bovenstaand verhaal wel concluderen dat de enige weg is dichtbij jezelf te blijven. Het vraagt wilskracht, maar ik beloof je dat dit op lange termijn het meest bevredigend voor je zal zijn.

Scroll naar boven