Jouw game plan naar een vlammende carrière start in 2019!

AfterlightImage

Voel jij aan alles dat 2019 jouw jaar is om werk te maken van je ambitie? Je hebt lang genoeg gepiekerd, het is nu jouw tijd om volmondig ‘JA’ tegen jezelf te zeggen en met 100% focus de regie te nemen over jouw carrière! Ik geef je een actieplan dat jou helpt met een vlammende start van 2019.

De wenszone

De wenszone, een prachtige comfortabele positie waarin je jezelf een hele tijd vast kan houden. Je wilt iets veranderen, je kijkt ernaar uit om ermee aan de slag te gaan, maar tegelijkertijd weet je niet goed hoe je stappen moet maken. Hoe het nu is, is het eigenlijk wel fijn en ook vertrouwd. Daardoor schuif je het zorgvuldig voor jezelf uit. In de hoop dat er ooit iemand je komt ophalen en aan de hand meeneemt. Dit is een positie waar je jezelf behoorlijk lang kan bezighouden, maar ergens gaat het schuren. Het gaat frustreren dat je niet in actie komt, terwijl je er wel zo naar verlangt. Want uiteindelijk willen we allemaal actie in de taxi!

Het is tijd voor actie!

Wat we willen is in beweging komen en een plan hebben om er nu echt mee aan de slag te gaan. Als je niet scherp hebt waar je naar toe gaat en hoe je dit wilt aanpakken, dan wordt het knap lastig om in beweging te komen. Het alternatief is dat er helemaal niets gebeurt en dat is volgens mij geen optie. Dus daar gaan we!

Jouw game plan voor 2019

Stap 1 – Geef jezelf uitzicht

Allereerst is het heel belangrijk om jezelf uitzicht te geven. Als je niet weet waar je naar toe gaat en waarom je het allemaal doet, dan zal het lastig voor je worden om in beweging te komen en blijven. Dan verval je in uitstellen en het zorgt ervoor dat je stuurloos wordt. Als je weet wat je motivatie is om in beweging te komen, dan creëer je uitzicht. Je geeft jezelf een hele goede reden om wel in beweging te komen en excuses los te laten. Een leuke manier om je uitzicht te creëren is een vision board maken. Ga op een zondag middag aan de gang met wat tijdschriften en kijk eens wat eruit komt.

Stap 2 – Werk aan je mindset

Als iets spannend voor je is dan ben je geneigd om daar negatieve woorden aan te geven of er komen allerlei gedachten op zoals ‘ben ik het wel waard’. Je brein is geprogrammeerd om je in veiligheid te houden. Het is gemakkelijk om gedachten te verwarren met de werkelijkheid. Maar in feite zijn het alleen maar gedachten die komen en gaan. Noteer eens voor jezelf hoe je tegen jezelf praat gedurende een week. Wat valt je op? En kan je dit wellicht omdraaien om meer positief over jezelf te praten?

Stap 3 – Wat wil ik nu eigenlijk echt?

Eén van de belangrijkste stappen is antwoord krijgen op ‘wat wil ik nu echt’. En vaak hoor ik dan veel woorden die van negatieve aard zijn. Dit vind ik niet leuk in mijn werk, hier wil ik vanaf, met zo’n soort persoon wil ik echt niet meer samenwerken. Aan de ene kant fijn om te weten wat je absoluut niet wilt, maar om antwoord te krijgen op ‘wat wil ik nu echt’ is dit vaak niet heel behulpzaam. Je bent geneigd om je te focussen op wat je allemaal niet wilt. Om te weten ‘wat je echt wilt’ zal je deze dingen even opzij moeten zetten. De sleutel is namelijk echt heel simpel. Verleg je focus. Focus je op wat je wel wilt. Stel jezelf eens de vraag, wat zou ik wel willen? Wat wil ik wel terugzien in mijn werk? Hoe wil ik mij dan voelen? Met welke activiteiten ben ik dan bezig? Welke talenten/vaardigheden van mijzelf zet ik dan in?

Stap 4 – Daag jezelf uit!

Daag jezelf uit om je comfortzone op te rekken. Ik noem het ook wel bewust experimenteren. Als we stappen nemen in onze carrière dan willen we dat dit ook altijd direct slaagt. Hiermee leg je de lat erg hoog en raak je al gedemotiveerd van alle beren die je op je weg kan gaan tegenkomen. Door te experimenteren blijf je veel meer openstaan voor wat zich aandient en hoeft het ook niet direct perfect te zijn. Je geeft jezelf een uitdagend doel die past bij je verlangens, gaat bewust kleine stappen zetten en reflecteren op wat je doet en past je route aan als je behoeften veranderen of ergens anders liggen. Door er als een experiment naar te kijken voel je je veiliger om wat van de gebaande paden af te wijken en eens iets nieuws uit te proberen. Op deze manier zet je je dromen niet in de ijskast, maar experimenteer je bewust met een haalbare wens voor nu.

Stap 5 – Koppel acties aan je doelen

Bij een actieplan horen natuurlijk ook doelstellingen, maar wat vaak vergeten wordt is om ook echt acties te koppelen aan je doelstellingen. Wat ga je vandaag, morgen, deze week doen om daar te komen? Zonder gerichte stappen bereik je nog niets. Daarbij helpt het je om je doelstellingen in kleine stapjes op te delen zodat ze behapbaar worden en je er ook echt mee aan de slag gaat.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven