Geen voldoening meer uit je werk halen, vindt jezelf opnieuw uit.

Jezelf opnieuw uitvinden na een periode geen voldoening uit je werk halen

Geen voldoening, uitdaging of energie meer halen uit het werk, zorgt er vaak voor dat je verwijdert van jezelf raakt. Opeens weet je niet goed meer wie je bent, wat je leuk vindt en wat je wilt doen in het leven. Alles lijkt steeds meer onduidelijk te worden. Niet alleen in het werk, ook in jouw privé leven. Je hebt behoefte om weer in contact te komen met jezelf. In dit artikel; jezelf opnieuw uitvinden in het werk, na een periode niet gelukkig zijn op het werk. 

Jezelf opnieuw uitvinden, door jezelf eerst kwijt te raken

Mijzelf verliezen heb ik zelf ervaren in mijn laatste baan in loondienst. Ik werkte 10 jaar in vast dienstverband en had alles goed voor elkaar. Ik kreeg mooie kansen van mijn werkgever. Mijn salaris was erg goed en ik had ook nog eens fijne collega’s. Geen reden om te klagen. Toch raakte ik mijzelf in deze periode totaal kwijt.

Wanneer je een langere periode geen voldoening, uitdaging en energie meer uit het werk haalt, dan schakel je over op een automatische piloot. Ik was erg gewend geraakt aan mijn baan en de voordelen die de baan met zich meebracht. Daardoor kon ik mijzelf ook moeilijk voorstellen op een andere plek. Daarbij vond ik dat ik niet mocht klagen. Ik had het toch goed. 

Door deze gedachte duwde ik mijn gevoel iets anders te willen telkens weer van mijzelf weg. Elke keer dat ik mijn gevoelens wegwuifde en niet luisterde naar mijn verlangens raakte ik een stapje meer van mijzelf verwijdert. Elke dag opnieuw zei ik nee tegen mijzelf en mijn verlangens en wens iets anders te willen. 

Het resultaat was dat ik volledig was opgebrand en ook in mijn privé leven minder levenslust ervaarde. Ik had weinig zin om dingen te doen, keek op tegen alles, vond het moeilijk om besluiten te nemen en wist vaak niet wat ik wilde of wat ik belangrijk vond in mijn dag. 

Verwachtingen en overtuigingen hoe werk eruit moet zien

Los van de gevoelens die ik steeds wegstopte had ik ook verwachtingen en overtuigingen over hoe werk er voor mij uit zou moeten zien. Ik dacht dat je alleen succesvol en ambitieus kon zijn als je keihard werkte. De carrièreladder bestijgen was lang mijn motivatie en maatstaf voor succes. 

Ik keek op naar mijn leidinggevende en zag haar als mijn voorbeeld. Ik dacht dat als ik mij zoals haar zou gedragen, ik ook hetzelfde kon bereiken in mijn carrière. Daarmee had ik een beeld gecreëerd over mijzelf wie ik zou moeten zijn om een goede werknemer, manager en een succesvolle carrièrevrouw te zijn. Een perfect gecreëerd plaatje.

Daarmee streefde ik steeds meer iets na wat ik zelf niet was en eigenlijk niet kon bijhouden. Dit was erg lastig om vol te houden en ook daarmee kwam ik steeds meer van mijzelf af te staan. Toen ik mij bewuster werd van dit patroon begon ik mij steeds meer van dit perfecte plaatje af te zetten. Ik werd tegendraads, cynisch en ik wilde dingen naar mijn eigen hand zetten. Ik wilde opeens heel erg laten zien dat ik echt wel mijzelf kon zijn en een eigen mening en visie had. Heb jij verwachtingen en overtuigingen over het werk die ervoor zorgen dat je steeds meer van jezelf verwijdert raakt? Deel ze met mij via mariellavink@myndz.com

Jezelf opnieuw uitvinden in het werk, waar te beginnen

Nu je een deel van mijn verhaal gelezen hebt, voel je wellicht ook dat het werk van invloed is op hoe je je nu voelt. Ik heb meerdere artikelen geschreven over jezelf opnieuw uitvinden in het werk. Hieronder deel ik 4 artikelen die je zullen aanspreken om te lezen:

  1. Een carrièreswitch maken, maar wat? Stel jezelf deze 4 vragen om erachter te komen wat je echt wilt.
  2. Switchen van baan? Of toch blijven. Voor als je twijfelt of je baan opzeggen nu de juiste beslissing is. 
  3. Nieuwe uitdaging op het werk? Hoe je een nieuwe of volgende uitdaging op het werk aanpakt. 
  4. In actie komen, hoe je zelfverzekerd stappen maakt in je carrière. Voor jou die het moeilijk vindt om in actie te komen en graag in beweging komt. 

Herstel eerst je energie

Jezelf opnieuw uitvinden in het werk? Dan mag jouw eerste focus liggen bij je energie herstellen. Dit is absoluut een belangrijk punt. Nadat ik zelf besloot om uitdienst te gaan, heb ik hierin veel moeten investeren. Er gaat ongemerkt toch veel energie verloren door jezelf weg te cijferen en je verlangens en gevoelens te ondermijnen. 

Focus je op dingen doen die je leuk vindt en je energie geven. Dat klinkt makkelijker dan het is, want in eerste instantie weet je niet eens goed wat je nu eigenlijk echt leuk vindt of wilt doen. Dat vraagt dat je dingen gaat uitproberen en gaat ervaren wat het met je doet. Je wilt dat de activiteiten die je doet ontspannen voelen, je energie geven, je inspireren of je een goed gevoel geven. Denk aan een goede wandeling, museum bezoek, sportles en onderschat ook goede nachtrust niet. 

Op het moment dat je van jezelf verwijdert bent geraakt, ben je vaak ook niet meer gewend om prioriteit te maken van dingen doen die goed voor je zijn. De eerste stap is echt teruggaan naar energie krijgen en dit je prioriteit maken. Door keuzes te maken die goed zijn voor jou en weer naar jezelf te luisteren, herstel je de band met jezelf en weet je jezelf ook opnieuw uit te vinden. 

Jezelf opnieuw uitvinden door jezelf te inspireren en te prikkelen

Als je jezelf bent verloren en niet goed weet wat je nu eigenlijk echt leuk vindt en wilt doen, dan is het fijn om te beginnen met jezelf weer opnieuw te prikkelen. Je zintuigen in te zetten en te voelen, ruiken, luisteren en proeven. Eigenlijk wil je weer ervaren waar je kippenvel van krijgt en waar je je over kan verwonderen.

Je zintuigen brengen je het snelst bij je gevoel. En je gevoel is nu precies wat je heel lang hebt uitgeschakeld. De weg naar meer verbinding met jezelf is dan ook via je gevoel en emoties. Wat ontroerd je? Wie maakt je blij? Wat geeft je een lach op het gezicht? Je kunt jezelf op heel veel manieren prikkelen door je zintuigen in te zetten. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Luisteren naar mooie (klassieke) muziek en laat je lichaam in beweging komen. 
  • Ga de natuur in en verwonder je door alles wat je ruikt of de kleuren die je ziet.
  • Stap eens een chocolaterie in en eet op je gemak een bonbon en ervaar eens wat dit doet met je smaakpupillen. 

Houdt het in het begin klein en prikkel jezelf weer eens, zodat je langzaamaan in contact komt met wat je wilt. 

Scroll naar boven