Jezelf onderscheiden als ondernemer met je eigen geluid

myndz business en leiderschapscoach

Jezelf onderscheiden als ondernemer? Ben jij afgestemd op wat de markt doet, jouw klanten verwachten, social media van je verlangt of wat andere (business) coaches doen of zeggen dat je moet doen?⁠ Ik geloof dat je je als ondernemer maar op één geluid hebt af te stemmen en dat is op die van JEZELF. Ik deel met je hoe ik ben gaan staan voor mijn eigen geluid als ondernemer en hoe jij hierin leiderschap kunt nemen.

Op standje standaard & automatisch

Ik realiseerde mij op enig moment dat ik als ondernemer op standje ‘standaard’ en ‘automatisch’ was komen te staan. Ik had een goedlopend bedrijf opgezet, geleerd van succesvolle ondernemers en mooie resultaten bereikt. En toch had ik het gevoel uit connectie met mijzelf te zijn.

Mijn bedrijf voelde complex. Ik had meerdere (online) producten, deed maandelijks grotere lanceringen, hielp grote groepen ondernemers en had meerdere funnels en advertenties lopen die dagelijks aandacht nodig hadden. Mijn to-do lijst nam de overhand, waar ik dan weer een team voor had om mij bij te helpen.

Ik liet me ook veel beïnvloeden door ruis van buitenaf. Ik volgde nauwgezet wat de markt en andere coaches deden en was altijd opzoek naar de volgende ‘holy grail’ in ondernemersland. Ik deed het zoals het hoorde, zoals iedereen het deed.

En dat begon te schuren en te trekken. Door de ruis en complexiteit kon ik gewoon niet meer bij mijn eigen kracht en potentie. ⁠Ik kreeg telkens meer jeuk van wat ik om mij heen zag gebeuren. Ik zag eigenlijk iedereen hetzelfde doen (lanceringen, funnels, programma’s) en hetzelfde verhaal vertellen (dezelfde tips, advertenties en Instagram bio’s). Ik was dit geluid wel een beetje beu en vroeg mij af: kan het ook origineler? Meer afgestemd op mijzelf? Hoe kan ik mij onderscheiden als ondernemer en dicht bij mijzelf blijven?

Afgeleid van je eigen kracht en potentie

Bij veel ondernemers zie ik dat ze op standje ‘standaard en automatisch’ komen te staan. Veel vanuit angst en onzekerheid. Het is zo onwijs makkelijk om continu hetzelfde te blijven doen. Dat wat goed werkt, dat wat anderen doen, dat wat lekker standaard te maken is zodat je er niet naar om hoeft te kijken. En natuurlijk veilig is. ⁠

Voor mij voelde het grotendeels ook veilig om op standje ‘standaard en automatisch’ te staan.

Het geluid wat ik liet horen werkte namelijk ook gewoon. Als ik de massa volgde en deed wat iedereen deed, bleek ik ook volgers, likes, klanten en omzet te genereren. Wel met een zakgeld om je funnels te vullen, dat vertellen ze je er niet bij. Dus waarom zou je iets veranderen wat gewoon werkt? Waarom zou je je nek uitsteken en een ander geluid laten horen?

Voor mij stroomde het gewoonweg niet meer lekker en miste ik vooral verdieping en zingeving.

De stap zetten om jezelf uit te spreken, je eigen waarheid en visie te delen en je eigen geluid te laten horen is ook spannend. Ergens zijn we bang voor afwijzing en uitsluiting. Waardoor het ego, gedreven door angst en schaarste, ons afleidt van wat we werkelijk voelen.

Spanningsveld van een nieuwe fase in je bedrijf

Misschien herken je dit spanningsveld ook wel in jou en in je bedrijf. ⁠Aan de ene kant je ego die gedreven is uit angst en schaarste. Die zegt dat je iets moet, zoals; ⁠

Je vasthouden aan een klant die je ontgroeid bent. ⁠
Je aanbod in stand houden omdat iedereen het zo doet. ⁠
Een onlineprogramma maken omdat je klanten het verwachten, maar eigenlijk een moetje voelt.

En aan de andere kant van de medaille het gevoel dat er een vernieuwde visie in jou borrelt, dat je een boodschap hebt te brengen die veel dieper gaat, dat je meer hebt te geven aan je klanten en dat je hebt op te komen dagen voor nog iets veel groters.

Contrast en wrijving. Een periode waarin je spanning tussen het één en ander kunt ervaren. ⁠Het was ook voor mij een periode met een hoop ongemak. Momenten waarop je paniek voelt opkomen en terug wilt zakken in dat wat veilig voelt. Je probeert nog het noodzakelijke uit te stellen…. Maar ergens kom je op een punt dat je niet langer kunt ontkennen dat een nieuwe fase in jou en je bedrijf is aangebroken.

Deze wrijving is ook nodig om simpelweg te kunnen transformeren naar the next level. Het valt me altijd op dat veel ondernemers marketing voeren vanuit het idee dat jij eerst heel hard aan jezelf moet werken, gefixt moet worden, want dan ga je pas echt hard groeien als ondernemer. Alleen ik zie contrast en wrijving als noodzakelijke groeipijnen die zich op momenten aandienen en waar jij gewoon even doorheen moet. Niet altijd leuk, maar vervolgens wel erg bevrijdend.

Je bedrijf ontgroeid zijn

Wanneer je je realiseert dat je een eigen geluid hebt te laten horen of voelt dat het anders mag in jouw bedrijf, dan kun je eigenlijk niet meer terug. Als je het niet doet, dan kijk je op een gegeven moment in de spiegel en vraag je jezelf af: wie de f*ck ben ik geworden?

Het voelde voor mij dan ook onvermijdelijk om antwoord te geven op dat wat zich aandiende.

Ik voelde al langer dat ik mijn bedrijf ontgroeid was, dat ik mijn eigen geluid mocht gaan laten horen en dat er een nieuwe fase aanbrak. Voor mij werkt het dan niet meer om met hetgeen door te gaan wat niet meer goed voelt.

Op het moment dat je je bewust bent dat er een volgende fase aankomt, heeft jouw onderbewustzijn al lang dit signaal opgepikt en ben je qua energie al naar die volgende fase aan het toe bewegen. ⁠

Dat maakt het ook zo lastig om nog je oude ‘ding’ te doen. Je ZIJN status is al verder. Dus dat programma waar je geen energie meer van krijgt. Die klanten waar je jeuk van krijgt. Die marketingtools waar je vlekken van in je nek krijgt. Het is niet gek dat dat allemaal niet meer kloppend voelt.

Wat volgt is liefdevolle overgave. Je laten dragen door dat wat er al lange tijd in jou afspeelt. Datgeen waarvan je stiekem weet dat het 100% goed is. Waar je voelt wat voor jou klopt en doet wat jou roept.

De ruis van buiten wegnemen

De weg naar een simpel bedrijf met een eigen geluid begon door radicaal leiderschap te nemen in mijn bedrijf en de ruis weg te nemen.

Ik stopte radicaal met al mijn gratis producten, geautomatiseerde funnels, lanceringen en 3 verschillende programma’s. ⁠Deze stonden voor mij te veel symbool voor hard werken, over mijn grenzen gaan en nog belangrijker uit connectie zijn met mijzelf. ⁠

Alleen stoppen met bepaalde strategieën en methodes en deze vervangen voor een andere meer eenvoudige strategie, maakt mijn bedrijf nog niet simpel. ⁠Of afgestemd op mijn eigen geluid.

Voor mij gaat dat nog een laag dieper. ⁠Het gaat namelijk allemaal om de vraag; waar ben jij nu op afgestemd? ⁠

Ben jij afgestemd op wat de markt doet, jouw klanten verwachten, social media van je verlangt of wat andere (business) coaches doen of zeggen dat je moet doen? ⁠

Daarop afgestemd zijn voelde voor mij niet meer goed. ⁠Een simpel bedrijf is maar op één geluid afgestemd, namelijk op die van JEZELF. ⁠ Ik geloof erin dat je ten alle tijden alleen hebt af te stemmen op waar jij voor staat, dat jij je plek inneemt als leider en je eigen geluid laat horen. ⁠

Uitnodiging om je eigen originaliteit en vindingrijkheid te gebruiken

Zou het niet eens verfrissend en verhelderend zijn om niet in te springen op de volgende hype of te checken wat een andere (business) coach doet? Maar te onderzoeken wat jouw visie is? Zodat je een bedrijf bouwt wat 1000% aansluit op wie jij deep down inside bent.

Het valt mij op dat veel ondernemers hun eigen originaliteit en vindingrijkheid zijn kwijt geraakt door continu afgestemd te zijn op iets buiten zichzelf.

Laten we eerlijk zijn niemand vindt het leuk om naar dezelfde ‘taal’ te luisteren om klanten aan te trekken, dezelfde Instagram bio’s te lezen of dezelfde advertenties voorbij te zien komen. Toch? Ik vind het zelfs ronduit saai, het ziet er allemaal hetzelfde uit en iedereen zegt ook nog eens hetzelfde.

Gebruik je eigen kracht eens om boven jezelf uit te stijgen, creatief te zijn en inspiratie om te zetten naar iets wat baanbrekend is voor jouw (potentiële) klanten. Heb het lef om af te stappen van het standaard riedeltje.

Het maakt het ondernemerschap niet alleen vele malen leuker en spannender, maar naar mijn mening geeft het ook meer voldoening, omdat je je eigen verhaal, geluid en visie gaat delen.

Op het moment dat ik dit ging toepassen schreef ik bijvoorbeeld veel makkelijker een verrassende post die echt voor interactie met mijn volgers zorgde.

Je verbinden met je eigen geluid

In mijn proces om een bedrijf te bouwen dat volledige afgestemd is op mijzelf, heb ik niet alleen bewust de ruis van buitenaf weg genomen, maar ben ik ook op een quest gegaan naar mijzelf.

Wanneer jezelf durft aan te kijken op alle fronten, de stretch opzoekt en stappen zet die je eerder voor onmogelijkheid hield. Dan volgt een bedrijf met volledige innerlijke vrijheid en cruciale doorbraken op innerlijk vlak.

Wellicht voel je nu je dit leest ook dat je je eigen geluid te claimen hebt. En ben je nu eager om te leren, om te weten hoe doe je het dan?

Een simpel antwoord en ‘how-to’ opsomming zou voor mij niet gepast en kloppend zijn. Het zal inmiddels duidelijk zijn dat ik niet geloof in; standaard, geautomatiseerd, eenheidsworst en een one-size fits all methode. Ik laat het je liever voelen en ervaren. Dat is waar ik in geloof en mijn klanten ook bij help. Geen trucjes. Maar totale afstemming op jouw geluid. ⁠

Wat je vooral te doen hebt is: hardop eerlijk zijn naar jezelf, aan wat je hier te doen hebt en je hier ook consistent naar gedragen. Dat je beweegt naar hetgeen zo hard resoneert dat je er niet meer omheen kan. Niet meer te stoppen bent. Je verbindt met hetgeen dat de storm in jou loslaat. Ook als het spannend is. Als het vraagt om je nek uit te steken. Om een ander pad te bewandelen. Of als je moedige keuzes moet maken.

Radicaal goed geld verdienen met je eigen geluid

Wil jij je onderscheiden als ondernemer en jouw authentieke geluid (her)ontdekken en meer zingeving en verdieping ervaren in je business? Is het tijd om je eigen plek in te nemen met je eigen geluid en te ownen waar je voor staat?

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven