Tien signalen dat je je werk niet meer leuk vindt

Ik ben gestopt met mijzelf met anderen vergelijken

Voel jij ook dat je je werk niet meer leuk vindt? Soms is het fijn om met een lijstje heel scherp te krijgen wat er aan de hand is. Daarom heb ik voor jou een lijst gemaakt van tien signalen dat je je werk niet meer leuk vindt en dat het tijd is voor een volgende stap. Stuk voor stuk signalen die ik zelf ook heb ervaren en een tijd heb genegeerd.

Je vindt je werk niet meer leuk

Getver, je voelt al een tijdje dat het niet helemaal lekker loopt. Je kan er alleen niet de vinger opleggen wat het nu precies is en vooral waarom je je zo voelt. Je bent vaker moe, geïrriteerd en je piekert veel, maar al deze dingen wuif je snel weer weg. Daar heb je natuurlijk helemaal geen tijd voor, je hebt wel iets beters te doen. En dus blijf je doorgaan. Je schouders eronder steken, om nog het beste uit jezelf te halen. Gewoon doorgaan en je vooral niet aanstellen. Maar dan komt het besef, hoe lang ga ik dit nog eigenlijk volhouden? Je weet eigenlijk heel goed dat je je werk niet meer leuk vindt.

Nog niet bewust

Het bovenstaande proces illustreert zo ongeveer hoe ik mijzelf maanden gevoeld heb. Er waren heel wat signalen dat ik mij werk niet meer leuk vond. Toch was ik mij nog niet bewust dat het werk mij al een lange tijd niet meer de energie, uitdaging en voldoening gaf die ik nodig heb. Hoewel ik af en toe heldere momenten had en mij besefte dat het werk een oorzaak kon zijn, kon ik het verhaal in mijn hoofd maar niet echt rond maken. Waarom voel ik mij nou toch zo? Het bleef mij maar bezighouden en wilde mij niet meer loslaten.

Je werk niet meer leuk vinden, signalen herkennen

Inmiddels weet ik hoe moeilijk het is om de signalen dat het tijd is voor een volgende stap te herkennen en vooral te erkennen. Het is namelijk hartstikke makkelijk om voorbij te gaan aan je gevoelens, het weg te wuiven en weer door te gaan met de dagelijkse beslommeringen. En dat snap ik ook wel. Je wilt eigenlijk geen gezeur in je leven. En toch willen deze signalen je iets belangrijks vertellen. Het helpt niet om voorbij te gaan aan de signalen die je krijgt en streng te zijn voor jezelf. Voor je het weet loopt het uit de hand, raak je overbelast of nog erger, beland je in een burn-out of bore-out. En dat willen we niet toch?

Daarom geef ik je 10 signalen dat je je werk niet meer leuk vindt.

10 signalen dat je je werk niet meer leuk vindt (en het tijd is voor een volgende stap)

 

Fysieke klachten

Het hebben van fysieke klachten als rugpijn, schouderklachten of regelmatig ziek zijn. Je legt niet direct een relatie met het werk, maar is wel een veelgehoorde klacht. Fysieke klachten kunnen namelijk ontstaan bij langdurig aanhouden van stress. Niet alleen had ik stelselmatig rugklachten. Ook had ik een tijd last van klachten aan mijn gebit omdat ik tijdens het slapen mijn kaken zo stijf op elkaar zette. Je lichaam vertelt je dat het stressniveau oploopt.

Je niet kunnen concentreren

Kan je je niet concerteren op de woorden die je collega uitspreekt? Lukt het maar niet om dat belangrijke verslag te schrijven? Kan je opeens moeilijk jouw werk ordenen of afkrijgen? Soms heb je weleens zo’n dag, maar als je merkt dat dit de overhand neemt dan mag het extra je aandacht hebben.

Help morgen is het maandag syndroom

Ik weet nog goed dat ik zondagen heerlijk vond, maar als ik nadacht over de volgende dag dan sloeg mijn stemming om. Ik ging vaak piekeren over de drukke planning van de aankomende werkweek en bouwde een spanning op voor de volgende dag. Denk jij ook vaak op zondag aan het werk? En zijn dat dan geen positieve gedachten. Kijk je als een berg op naar de eerste werkdag? Let dan goed op wat het signaal jou te vertellen heeft.

Je dag wegdromen

Dagdromen kan iets positiefs zijn, want even een momentje uit het raam staren kan je veel creativiteit brengen. Maar betrap jij jezelf stiekem op Instagram of scrol je telkens vaker door sites zonder een doel? Of grijp je elke kans aan om je te laten afleiden door je collega’s om een praatje te maken? De kans is groot dat je werk je niet voldoende uitdaagt.

Niet kunnen slapen

Als ik terugdenk aan alle slapeloze nachten dan word ik er spontaan moe van. Als ik iets frustrerend vond was het wel niet goed kunnen slapen. Ik ben normaliter een goede slaper, maar telkens meer viel het mij op dat ik lag te woelen in mijn bed en dat ik geen goede nachtrust had. Met gevolg dat ik de dag startte zonder energie. Ik viel zelfs telkens vaker na het werk op de bank in slaap. Een belangrijk signaal dat het niet zo goed ging met mij. Slaap jij ook regelmatig slecht?

Klagen

Betrap jij jezelf erop dat je telkens vaker klaagt over je werk? Kan je er niets positiefs over zeggen of reageer je voortdurend cynisch? Ik merkte dat ik telkens meer een mopperkont werd. Iets wat ik helemaal niet van mijzelf herkende en waar ik mij bij anderen ook sterk aan kon ergeren. Laten we zeggen dat je daar geen leuker mens van wordt. Hoor je jezelf telkens kortaf reageren, neem je geen tijd voor je omgeving en verwacht je van alles, maar geef je zelf niets terug? Hoe lang gaan ze dit nog van jou tolereren?

Uitstel gedrag

Ik zie dit regelmatig gebeuren bij vrouwen die twijfelen of ze wel of niet een stap in hun carrière willen zetten. Voortdurend stellen ze dingen uit van een beslissing nemen over het avondeten tot wel of niet naar de sportschool gaan. Ben jij inmiddels de koningin van het uitstellen geworden? Het is een belangrijk signaal dat je je werk niet meer leuk vindt, want waarom zou je dingen uitstellen als je er plezier uithaalt?

Geld je enige motivatie is

Oké geld is een heel mooi middel en ik ben totaal voor verdienen wat je waard bent. Maar als jij alleen nog naar je werk gaat om elke maand een mooi bedrag op je rekening te ontvangen, dan gaat er echt iets mis.

Je leeft voor de weekenden en vakantie

‘Ach als ik op vakantie ben geweest, dan komt het echt wel weer goed met mij’ Ik hoor het mijzelf nog zeggen. Had ik het even goed mis. Kijk jij ook telkens weer uit naar het weekeind of die fijne vakantie die je in het vooruitzicht hebt? En gaan je focus en gedachten alleen nog hier naar uit? Er is niets mis met uitkijken naar leuke dingen, maar het gaat wel fout als je alleen nog hier voor leeft en je een aversie hebt tegen de andere 5 dagen in de week.

De omgeving zuigt energie

Eén van mijn klanten schreef, ‘ik ben helemaal klaar met de zuurstofarme bunker waar ik in werk’. Ik moest lachen en tegelijk dacht ik, ja ik voel je! De omgeving waarin je werkt en de mensen waarmee je samenwerkt zijn ontzettend belangrijk. Het geeft energie, motiveert je en inspireert. Je merkt telkens vaker dat je niet meer kan levelen met je collega’s, de missie en doelen van de organisatie je niet meer aanspreken en dat je de negatieve sfeer zat bent.

Laten we even bloed eerlijk zijn!

Bij hoeveel signalen kan jij nu een vinkje zetten? Moet je erkennen dat er meer signalen zijn waarin jij je herkent dan je had verwacht? Bewustzijn is echt een eerste stap, want van daaruit kun je actie en verantwoordelijkheid nemen. Ik heb het hele proces doorlopen, van niet weten wat ik wil, losmaken van mijn werk tot nieuwe richting vinden.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven