Waarom je niet dom bent als je je vaste baan wilt opzeggen!

vaste baan opzeggen

hebJe vaste baan opzeggen of heb je dit onlangs al gedaan? Ik weet dat je omgeving er wat van vindt en niet schroomt om dit met je te delen. In deze blog deel ik met je waarom ik grote bewondering voor jou heb.

Mijn bewondering is groot

Ik heb grote bewondering voor mensen die hun baan opzeggen op basis van het gevoel ‘Nu moet het echt anders’. Je voelt heel duidelijk dat je verandering moet aanbrengen in jouw situatie en dat nu het moment is om dat te doen. Of je nu al een duidelijk plan hebt of niet, je kiest heel bewust voor jezelf. Daar heb ik veel respect voor. Er is een reden dat ik hier bewondering voor heb. Ik weet uit ervaring dat je te maken krijgt met een dosis reacties die je het hoofd moet bieden. Want reacties zijn er zeker, ik deel er een paar met je:

‘moet je dit nu wel doen, je hebt toch een goede baan’

‘ik snap echt niet dat je dit doet, ga je nu echt alles in de prullenbak gooien’

‘zou je dat wel doen, weet je wel waar je aan begint’

‘vind je partner dat wel een goed idee’

‘hoe ga je dat dan allemaal oplossen, want ja je moet toch wel de hypotheek betalen’

‘je bent toch niet dom, je hebt een hartstikke goed salaris’

Nee ik ben niet dom als ik mijn vaste baan opzeg!

Die laatste opmerking, tja die was niet zo tof. Want denk je nu echt, dat ik inmiddels 10 jaar kennis en ervaring heb opgedaan om dan een domme keuze te maken. Dat ik niet lang genoeg gepiekerd, gewikt en gewogen heb om nu echt te weten dat dit goed voor mij is. Dat ik gewoon intuïtief weet dat ik deze stap moet nemen om trouw aan mijzelf te blijven en te doen wat mij echt blij maakt en energie geeft. Ik heel bewust een keuze heb gemaakt en mijn risico’s zorgvuldig heb afgewogen. En ondanks alle spanningen die ik daar mogelijk bij voel, is mijn gevoel dermate sterk dat ik niet naar jouw opmerkingen ga luisteren. Ben je dan dom of neem je gewoon de regie in eigen handen als je je vaste baan wilt opzeggen?

Waarom zeggen ze dat?

Toch begrijp ik inmiddels ook wel goed waar deze reacties vandaan komen. In feite projecteren zij hun eigen angsten op jou. Deze mensen willen vaak zelf ook graag verandering in hun leven aanbrengen en hebben zelf angsten en twijfels om een stap te nemen. Jij maakt een stap die ze misschien zelf ook wel dolgraag willen nemen en dus verblijden zij jou met alle angsten die ze zelf hebben. Weet dat het vaak uit een goed hart komt. Ze hebben oprecht het beste met je voor. Eigenlijk willen zij niet dat het slecht met jou gaat en daarom nemen ze de moeite om je daarvoor te behoeden. Eigenlijk best fijn toch? Jammer alleen dat het er soms zo KAK uitkomt.

Waarom je geneigd bent om te luisteren

Wat we graag willen is bevestiging, dat we echt een goede keuze hebben gemaakt. Nu weet ik dat bevestiging 9 van 10 keer niet komt. En dat kan ook eigenlijk niet, want iedereen neemt zijn/haar beslissingen op basis van de eigen normen en waarden. Het brengt je vaak alleen maar aan het twijfelen en maakt je onzeker. Alleen jij kan echt weten wat goed voor jou is. Wat mij opvalt is dat de reacties na verloop van tijd veranderen. Na een tijdje krijg je juist hele leuke opmerkingen, krijg je telkens meer support en willen mensen je juist helpen. Dus mocht je twijfelen of je nu wel of niet je baan moet opzeggen? Blijf dan heel dicht bij jezelf, want alleen jij kan het echte antwoord weten.

Zoek een supportive omgeving

Bij grote beslissingen en stappen die je maakt is het heel belangrijk om een supportive omgeving te hebben. Zeker als je je vaste baan wilt opzeggen. Soms kan je dit niet meer vinden bij de mensen waar je dagelijks mee omgaat en heb je nieuwe voorbeelden nodig waaraan je je kunt optrekken. Nu hoef je niet direct deze mensen vaarwel te zeggen. Maar besef dat je nieuwe mensen in je omgeving nodig hebt om die behoefte aan te vullen. De mensen waarmee je omgaat beïnvloeden je en dan kunnen het maar beter mensen zijn die jou helpen om dat te bereiken wat je voor ogen hebt. Mensen die je energie geven, inspireren, naar je luisteren als het even moeilijk is, je supporter zijn, je een zetje geven om uit je comfortzone te komen of waar je naar op kan kijken omdat zij al een bepaald pad bewandeld hebben. Heb jij al voldoende van deze mensen in je leven?

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven