Een van de dingen die ik vaak tegenkom bij mijn klanten is: het gemis van focus om een goedlopend bedrijf op te zetten. Het leven lijkt elke keer weer met je aan de haal te gaan, waardoor het maar niet lukt om de stappen te nemen die nodig zijn.

Is dit herkenbaar voor je?

Je hebt je niet voor niets ingeschreven op mijn mails. Ik geloof dat het in de eerste plaats mijn taak als coach is om jou te helpen en te laten groeien. En dan is het soms nodig om precies dat te zeggen wat jou door je bullshit heen laat breken.

Ik weet namelijk dat focus hebben niet het echte probleem is.

De reden dat het hebben van een goedlopend bedrijf nog niet jouw realiteit is, komt door jezelf. Het mooie, maar ook vervelende aan het opzetten van een bedrijf is dat alles in je bedrijf een reflectie is van jezelf. Je bent jezelf dus voortdurend aan het saboteren.

Vertel jij jezelf dat:

  • Niemand op jou zit te wachten, omdat je nog niet voldoende ervaring of training hebt gehad. Reflectie in je bedrijf; je durft niet zichtbaar te zijn en jouw expertise te claimen. Gevolg is geen klanten en omzet.
  • Je alles alleen moet uitvinden en zelfstandig je bedrijf moet bouwen zonder ervaring. Want A; ik wil geen geld uitgeven en B; ik ben slim genoeg om op internet uit te zoeken hoe het werkt. Reflectie in je bedrijf; je bent vooral hard aan het werk in je bedrijf en je bent 9 van de 10 keer bezig met de verkeerde dingen. Gevolg, je bent oververmoeid en hebt opnieuw geen klanten en omzet.
  • Je te ‘verkoperig’ bent als je iemand een aanbod doet die jouw hulp hard nodig heeft. Als ze willen kopen, komen ze vanzelf wel bij je aankloppen toch? Reflectie in je bedrijf; je bent vooral aan het ploeteren om aan klanten te komen en geld verdienen is moeilijk en lastig.

Alles begint en eindigt dus helemaal bij jezelf.

Het verhaal wat jij jezelf vertelt over de mogelijkheden en vooral onmogelijkheden om een succesvol bedrijf op te zetten, bepalen in grote mate of jij ook daadwerkelijk succesvol wordt. De verhalen en gedachten bepalen namelijk jouw realiteit. Het belangrijkste wat je dus te doen hebt is de verhalen en belemmerende gedachten die je hebt onder controle te krijgen.

Realiteit is namelijk dat meer dan 60% van alle ondernemers zich binnen een jaar weer uitschrijft bij de Kamer van Koophandel. Nog een veel kleiner deel wordt ook echt succesvol met het bedrijf.

En dat is niet omdat het ondernemerschap praktisch gezien zo moeilijk is. De belangrijkste uitdaging als startende ondernemer is vooral jouw mindset en het temmen van alle stemmetjes in je hoofd.

Als jij namelijk geen zelfvertrouwen voelt, jezelf niet 100% committeert en jezelf niet zichtbaar maakt, dan kan je jouw klant niet het vertrouwen meegeven om een koopbesluit te nemen.

En geloof me, ik weet precies hoe jij je in dit proces kan voelen. Ik heb de afgelopen jaren diverse verhalen en belemmerende gedachten moeten herschrijven. En elk level heeft een nieuwe devil. Dus ook nu nog daag ik mijzelf dagelijks uit om te doorzien welke verhalen ik mijzelf vertel. Welke waarheid vertel ik mijzelf? En dient deze waarheid me nog als ik als mens en in mijn bedrijf wil groeien?

Ik heb mijzelf heel lang verteld dat geld verdienen moeilijk en lastig is. Ik heb in mijn jeugd gezien dat ondernemen fantastisch is, maar je ook veel financiële ellende kan bezorgen. Alleen de verhalen die ik mijzelf vertelde over mijn financiële mogelijkheden en onmogelijkheden, zorgde ervoor dat ik geen cent verdiende met mijn bedrijf. Bang om dat wat ik zou verdienen, weer kwijt te raken. Geen handige overtuiging om een succesvol bedrijf mee te bouwen.

Deze waarheid diende mij dus niet en daarom ging ik hem veranderen. Inmiddels is geld verdienen niet moeilijk of lastig meer, maar een middel om nog meer impact te maken en bij te dragen aan bijvoorbeeld goede doelen die ik belangrijk vind.

Als jij een belangrijke reden en waarom hebt om een succesvol bedrijf op te zetten, dan wordt dit jouw drijvende kracht i.p.v. alle stemmetjes die jou tegenhouden. Dan is focus hebben geen issue meer, want dat weet je elke dag waarvoor je het doet. Niemand gaat met zichzelf aan de slag of spannende stappen nemen als je niet heel helder hebt waarom je het doet. Jouw waarom is dan het verhaal dat jou motiveert om in actie te komen.

Dus praat jezelf niet aan dat je geen focus hebt of alle andere redenen die je verzint om niet te doen waar je in je hart naar verlangt. Zie in dat dit een waarheid is die jou niet dient en herschrijf deze met een meer motiverende waarom die je wel dient.

De vraag aan jou is: Welke verhalen vertel jij jezelf die je niet dienen?

Wat heb jij los te laten? Wat moet jij eerst nog doen voordat je kunt ondernemen? Waar wacht jij nog op?

Er zijn zoveel overtuigingen die je niet dienen en je niet gaan helpen om écht te beginnen en een succesvol bedrijf op te zetten.

Inmiddels ben ik door mijn angsten en onzekerheden gebroken en dat is werkelijk bevrijdend. Ik weet dat jij dit ook kan. Ik heb een aantal belangrijke dingen gedaan om op dit punt te komen. Enerzijds ben ik met een business coach aan de slag gegaan die mij motiveert om de strategische stappen te nemen en anderzijds heb ik mijn blokkades doorbroken door onder andere hypnose en healings.

Is het vertrouwen in jezelf versterken en de stemmetjes in je hoofd temmen een belangrijk thema voor jou?

Goed, ik begrijp precies hoe je je voelt en ik weet ook precies wat je nu nodig hebt. Iemand die door jou bullshit heen prikt en je helpt om belemmerende patronen te doorbreken.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven