“Mariëlla ik voel dat ik mijzelf wil inzetten als coach en dat ik dan echt van toegevoegde waarde kan zijn. Maar als ik LinkedIn open, raak ik overweldigd door het aantal coaches die er al zijn. Ik vraag mij af wat mijn toegevoegde waarde is en of ik wel voldoende klanten kan aantrekken’.

Onlangs had ik een prachtig gesprek met een vrouw die ontzettend graag wilde starten met ondernemen, maar zich liet tegenhouden door het feit dat er al zoveel mensen waren die hetzelfde deden. Ik kan mij voorstellen dat jij ook ideeën en plannen hebt om voor jezelf te beginnen, maar dat je ze niet tot uitvoering brengt omdat je je afvraagt wie er op jou zit te wachten. En of je er überhaupt wel voldoende geld mee kunt verdienen. Ik ga mijn mening met je delen, dus houd je vast 😉

Iedereen is nu al waardevol, PUNT UIT

Het is wat mij betreft heel simpel; iedereen is nu al waardevol voor iemand. Jij bezit een unieke set aan talenten, krachten, ervaringen, ideeën, een boodschap en werkwijze die nu al relevant en waardevol zijn voor iemand. Ik hoor vrouwen heel vaak tegen mij zeggen dat ze niet bijzonder zijn. En eerlijk, het maakt me boos en tegelijkertijd gaan mijn handen ervan jeuken. De reden dat je nu nog niet inziet dat je waardevol bent, is allereerst omdat je twijfelt en onzeker bent over je eigen capaciteiten. Ofwel, omdat je nog niet goed weet wat nu precies jouw capaciteiten zijn. Dat je je eigenlijk niet goed kunt voorstellen hoe je deze unieke set aan capaciteiten optimaal inzet om van toegevoegde waarde te zijn voor anderen. Het aantal mensen die al coach zijn of iets anders doen wat jij ook graag wilt, is niet het echte probleem. Jij bent het probleem. Er is wel goed nieuws! Want aan zowel onzekerheid en onduidelijkheid is iets te doen.

Ik geloof dat iedereen het kan

Ik geloof dat jij ook een succesvol ondernemer kunt zijn als je een verbinding maakt tussen wie je bent, waarom jij doet wat je doet, wat je drijft en wat je heel goed kunt. Als je dit met elkaar verbindt, ga je werkelijk impact maken. Je grootste magnetische kracht als ondernemer zit uiteindelijk in je authenticiteit. Als hetgeen wat jij doet in lijn is met hetgeen waar je hart sneller van gaat kloppen en wat je echt heel goed kunt, dan trek je moeiteloos klanten aan. Je voegt dan oprecht waarde toe aan jouw ideale klant. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat je ergens voor durft te staan. Dat je staat voor jouw unieke set aan capaciteiten, maar ook laat zien wat jouw mening is ten aanzien van het probleem waarmee jij jouw klanten helpt. Je wilt mensen namelijk prikkelen.

Van binnen naar buiten

Veel startende ondernemers focussen zich eerst op dingen als sales en marketing zonder echt goed te weten wie ze zijn en hoe ze het verschil maken voor anderen. Gevolg is dat klanten uitblijven. Het is ontzettend belangrijk om eerst tot de kern te komen en de basis te bepalen, zodat je een onderneming neerzet die heel goed bij jou past en waar je hart sneller van gaat kloppen. Ik geloof er in dat je het proces van starten met ondernemen het beste kan aanvliegen van Binnen naar Buiten. Eerst heel scherp hebben wie je bent, wat je drijft en wat je heel goed kunt, zodat je vervolgens heel krachtig en gericht naar buiten kan treden. Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk wil je mensen gewoon een beetje wegjagen. Je wilt diegene waarvoor jij het doet zich helemaal aangesproken voelt en dat mensen die niet daarbij passen je ontvolgen. Want juist dan trek je de klanten aan die je ontzettend graag wilt.

Als jij het niet gelooft, wie dan wel?

Omdat ik het proces aanvlieg van binnen naar buiten, betekent dat ook dat het fundament van vertrouwen in jezelf versterken zo ontzettend belangrijk is. Als jij niet het vertrouwen in jezelf voelt om je expertise te claimen, zichtbaar te zijn, voor je mening te staan en te voelen dat je het waard bent. Wie doet dat dan wel? Hoe kan je dan verwachten dat mensen echt voor je kiezen? Het begint allemaal met geloven dat jij het waard bent. Ik geloof dat je pas echt een goed lopende business krijgt als je je zelfverzekerd voelt. Ik heb de onzekerheid zelf ook ervaren en pas toen ik ging investeren in mijn persoonlijke ontwikkeling en mijn vertrouwen ging vergroten, trok ik moeiteloos klanten aan.

Omdat ik zelf het proces helemaal heb doorlopen, weet ik goed welke stappen nodig en belangrijk zijn om een authentiek en succesvol bedrijf op te zetten. Ik geloof dat iedereen het kan en dat iedereen nu al waardevol is. Het enige wat je nu te doen hebt, is het fundament van vertrouwen versterken. Wil jij met een zelfverzekerd gevoel starten met ondernemen?

Laat mij je helpen om vol vertrouwen een stap te nemen richting het ondernemerschap.

Download het gratis e-book met daarin 5 cruciale stappen om een goedlopend bedrijf op te zetten

Scroll naar boven