In actie komen, dat is wat je wilt nu je graag een nieuwe of volgende uitdaging in het werk wilt aangaan. Of enthousiast bent om plannen of dromen die je hebt nu eindelijk eens te realiseren. De wil is er, maar het plan of de moed om werkelijk actie te ondernemen nog niet. In dit artikel lees je hoe je in actie kunt komen en jouw nieuwe uitdaging zelfverzekerd aan kunt gaan.
In actie komen, waarom het nu niet lukt
Juist wanneer je gevoel zegt; “ja ik wil”. Gaat je hoofd tegenstribbelen. Wellicht herken je het dat je veel negatieve gedachten hebt over de (on)mogelijkheden of dat je excuusjes verzint en zaken voor jezelf uit blijft schuiven.
Onbewust stijgt de spanning. De reden dat in actie komen nu niet lukt is omdat jij er onbewust nog niet écht in geloofd. Er niet in geloofd dat je deze carrièrestap kunt maken, dat je je dromen kunt realiseren of dat als je er tijd en energie instopt het ook werkelijk gaat uitpakken zoals je graag wilt.
Het zijn vaak onzekerheden, twijfels of overtuigingen die je tegenhouden om er echt aan te gaan beginnen. Wellicht heb je in het verleden al dingen geprobeerd, maar is het je toen niet gelukt. Of loop je steeds weer vast omdat je dan toch weer twijfelt over je eigen kunnen en je dan niet de moed voelt om er verder mee te gaan. Deze belemmerende gedachten zijn voorspellingen geworden van hoe hoog jij inschat dat de stap die je wilt nemen kan slagen.
Ervaar jij twijfels en lukt het je daarom niet om in actie te komen? Investeer in je eigen zelfvertrouwen en neem de stappen die ik hieronder beschrijf om in actie te komen. Als de spanning oploopt heb je een plan nodig waar je je aan vast kunt houden en waar de stappen veilig voelen om er werkelijk mee aan de slag te gaan.
Veilig in actie komen door bewust te experimenteren
Als we actie willen ondernemen dan willen we uiteraard ook graag dat het slaagt. Logisch. Tegelijkertijd leg je hiermee een druk op de uitkomst en op je eigen veiligheid om het ook daadwerkelijk te gaan doen. Als de lat hoog ligt dan kan dit snel demotiverend werken.
Ik ben de afgelopen jaren heel bevlogen geraakt met het concept bewust experimenten. Bewust experimenteren is een methode om spannende stappen te maken buiten je comfortzone en waarbij je tegelijkertijd jezelf bewust in een lerende houding zet. In actie komen is spannend en daardoor kun je direct in angst of onzekerheid vervallen. Als je bewust experimenteert kies je ervoor om te leren onderweg. De uitkomst hoeft nog niet direct perfect te zijn of te slagen, maar je bent onderweg en daar leer je van.
Je voelt meer ruimte om in beweging te komen en omdat je mag leren houdt angst of onzekerheid over de uitkomst je niet direct bezig. Je staat meer open voor alternatieve mogelijkheden, kansen en opties. En je kunt jouw route aanpassen met de feedback die je onderweg opdoet. Zo is de kans vele malen groter dat je in actie komt en dat het werkelijk slaagt.

Bewust experimenteren, de stappen om in actie te komen
Nieuwsgierig hoe je zelf bewust kunt experimenteren? Volg de volgende stappen om in actie te komen.
Stap 1: Definieer je verlangen, wens of doel.
Stap 2: Kies een kleine actie die past bij je doel en je binnen nu en twee weken kunt uitvoeren. Je neemt dus niet je doel als actie, maar een kleine stap richting je doel.
Stap 3: Definieer wat je van deze actie de komende twee weken wilt leren. Of welke feedback het je mag geven? Bijvoorbeeld; kreeg ik hier energie van of vond ik het leuk om te doen.
Stap 4: Ga met de actie en het leerdoel 2 weken aan de slag.
Stap 5: Reflecteer na 2 weken op je actie, wat heb je bereikt en wat heb je geleerd.
Stap 6: Definieer een kleine vervolg actie die past bij je doel, die je de komende 2 weken kunt realiseren en waar je het geleerde in meeneemt.
Stap 7: Vervolg de stappen zoals hierboven beschreven elke 2 weken.
Je geeft jezelf een doel dat past bij je verlangens, gaat bewust kleine stappen zetten en reflecteren op wat je doet en je past je route aan als dat nodig is. Door er als een experiment naar te kijken voel je je veiliger om wat van de gebaande paden af te wijken, in actie te komen en eens iets nieuws uit te proberen. Op deze manier zet je jezelf niet vast, maar experimenteer je bewust met het nemen van gerichte acties. Het experimenteren en leren geeft een enorme boost aan voorwaartse energie, waardoor je snel grote sprongen voorwaarts kunt maken.
In actie komen, voorbeelden hoe je kunt leren onderweg
Ik wil enkele voorbeelden delen van bewust experimenteren en leren onderweg:
Carrièreswitch maken
Je wilt graag een carrièreswitch maken, maar wat en vooral hoe? Je eerste doel is om uit te vogelen wat je precies wilt. Een eerste actie zou kunnen zijn om bewust eens een nieuw netwerk binnen het vakgebied waar je belangstelling voor hebt op te zoeken. Je actie voor de komende twee weken is om aan te sluiten bij een event of bijeenkomst van een relevante groep, online community of van gelijkgestemde mensen. Je leerdoel is om nieuwe mensen te ontmoeten, ervaringen uit het vakgebied uit te wisselen en waardevolle connecties op te bouwen. Bovenal ga je ervaren of je enthousiast raakt van de bijeenkomst. In actie komen voelt laagdrempelig, want je hoeft nog niet direct iets uit de connecties te halen of een nieuwe baan te scoren. Je ben nieuwsgierig en aan het leren over wat je graag zou willen.
Volgende uitdaging als leidinggevende
Je wilt graag promotie maken naar een leidinggevende positie, maar je twijfelt of je het wel echt kan en of dit het juiste moment is. Je doel is om vertrouwen te krijgen in de keuze om te gaan solliciteren naar deze positie. Je eerste actie voor de komende twee weken kan zijn om een gesprek aan te vragen met een collega of iemand buiten de organisatie die een vergelijkbare functie uitvoert. Je kiest deze persoon omdat je deze persoon inspirerend vind en goed in het vak. Je leerdoel voor de komende twee weken is om te oefenen met het voeren van verkennende gesprekken en te leren over de functie en of deze goed bij je past. In actie komen voelt toegankelijk, want het is leuk om te spreken met gelijkgestemde mensen en je bouwt vertrouwen op in je eigen kunnen.
Spreken voor publiek
Je droomt ervan om te spreken voor een publiek, je vind het alleen spannend want je hebt zoiets nog nooit gedaan. Je doel is om comfortabel te worden met spreken voor verschillende personen. Je doel voor de komende twee weken is om via social media korte video’s op te nemen van maximaal 1 minuut. Je leerdoel is om je verhaal in het kort te leren vertellen aan mensen, zonder dat je je ongemakkelijk voelt. In actie komen voelde in het begin erg ongemakkelijk. Na twee weken begin je resultaten te zien en wordt het telkens leuker om te doen. Dat geeft je het vertrouwen om er een vervolg actie aan te koppelen.
Zorg voor support als je in actie wilt komen
Het delen van je doelen of je wens met anderen is een waardevolle stap als je in actie wilt komen. Hier zijn enkele redenen waarom je juist in deze fase wilt delen dat je in actie gaat komen.
Accountability en motivatie
Het delen van je doel en reden waarom je in actie wilt komen kan een bron van motivatie zijn. Door anderen op de hoogte te brengen van wat je wilt bereiken, creëer je een gevoel van verantwoordelijkheid en drive om actie te ondernemen. Hoewel je alleen verantwoording verschuldigd bent aan jezelf, kan het delen van je doelen met anderen je helpen om gemotiveerd te blijven en je inzet vergroten. Het kan dienen als een stok achter de deur en je aanmoedigen om de stappen te zetten die nodig zijn om je doelen te realiseren.
Externe perspectieven
Anderen kunnen nieuwe inzichten, ideeën en perspectieven bieden die je zelf mogelijk over het hoofd ziet. Ze kunnen je wijzen op kansen en mogelijkheden die je nog niet had overwogen. Door je doelen te delen, open je de deur voor waardevolle input van anderen. En laat dit nu mooi passen bij het bewust experimenteren waar we eerder in dit artikel over spraken.
Verheldering en focus
Het uitspreken van je doelen helpt je om ze helder te formuleren en te verduidelijken. Door ze aan anderen uit te leggen, moet je je gedachten ordenen en ze concreet maken. Dit helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van wat je wilt bereiken en waar je naartoe werkt. In actie komen wordt vele malen makkelijker als je helder hebt wat je wilt en hoe je het wilt.
Netwerk en connecties
Door je wensen en doelen te delen, vergroot je de kans dat anderen je kunnen helpen. Mensen kunnen je introduceren bij relevante personen, kansen of bronnen die je verder kunnen helpen. Het delen van je doelen kan deuren openen naar nieuwe mogelijkheden. Actie ondernemen voelt ineens veel makkelijker als ook anderen je helpen dit te realiseren.
Ondersteuning en aanmoediging
Iedereen kan wel een dosis aanmoediging gebruiken als je een nieuwe uitdaging aan gaat. Juist als je twijfelt of moed nodig hebt om te beginnen of door te gaan. Sta open voor de support van anderen als je het nodig hebt. Het hebben van een supportnetwerk kan van onschatbare waarde zijn in het proces van actie ondernemen.
Wees moedig, stap uit je comfortzone en sta open voor nieuwe ervaringen en het experiment. De mogelijkheden liggen binnen handbereik. Het is aan jou om ze te verkennen en te grijpen.
Een nieuwe uitdaging of volgende carrièrestap maken? Kom met mij erachter hoe je in actie kunt komen in ‘de carrière stap’. Een persoonlijk kennismakingsgesprek waarin ik deel welke kansen ik voor je zie en je de energie geef om ermee aan de slag te gaan.