Ik haal geen uitdaging meer uit mijn werk, wat nu?

Ik haal geen uitdaging meer uit mijn werk wat nu

Ik haal geen uitdaging meer uit mijn werk. Vandaag ga ik met de billen bloot en iets delen waarvoor ik mij lange tijd heb geschaamd. Ik vind het mega spannend om dit kwetsbare verhaal met je te delen, maar toch wil ik het doen. Ik weet namelijk dat ik niet de enige ben en dat ook jij je misschien in mijn verhaal zal herkennen.

Spelen dat ik toegewijd was

In loondienstverband heb ik een tijd gedaan alsof ik heel druk was. Het begon allemaal doordat het werk mij niet meer voldoende uitdaagde. Ik verloor mijn interesse voor wat ik moest doen, ervaarde mijn werk niet meer als zinvol en verveelde mij regelmatig. Het ging volledig mis toen ik gedrag begon te vertonen waarin ik mijzelf helemaal niet herkende. Ik ging telkens vaker dingen uitstellen. Deed alsof ik druk was, maar scrolde ondertussen door Facebook en ik nam meer tijd dan nodig was om een opdracht af te ronden. Eigenlijk gooide ik er met de pet naar. Ondertussen (en dat vind ik achteraf nog het ergst) speelde ik de toegewijde collega en werknemer. De dame die carrière wilde maken en hoge ambities had, die betrokken was, het verschil wilde maken en voor iedereen klaar stond.

Ik verloor mijzelf in twee werelden

Eigenlijk wist ik heel goed dat het niet goed zat. Dat ik met twee gezichten naar het werk ging en dat voelde bijzonder slecht. Ik schaamde mij en begon telkens meer compensatie gedrag te vertonen. Zo telde ik continu of ik al voldoende uren had gemaakt, bleef langer zitten dan mijn reguliere werktijd en liet mijn gezicht ergens zien. Zo zorgde ik ervoor dat het niet opviel dat ik er met de pet naar gooide. Het putte me uit en koste heel veel energie om deze 2 gezichten in stand te houden. Tot ik zelfs het vertrouwen in mijzelf verloor. Ik ging telkens slechter over mijzelf denken, twijfelde continu, vond het moeilijk om keuzes te maken of beslissingen te nemen en had het gevoel het niet waard te zijn. Ik was mijzelf totaal verloren.

Uitdaging geeft je voldoening

Inmiddels zie ik dat ik niet expres de boel aan het saboteren was, maar dat het gebrek aan uitdaging in het werk mij hier toe bracht. Ik zie nu pas in hoe destructief het kan zijn als je je verveelt en uitdaging mist in het werk. Het beste uit jezelf halen, een inspanning leveren en uitdaging hebben is een enorm belangrijk element in het halen van plezier en voldoening uit het werk. Er kunnen verschillende redenen zijn dat je nu geen uitdaging meer uit je werk haalt. Je kunt al een lange tijd over gekwalificeerd voor je functie, maar ook saai, repeterend werk, waarin weinig afwisseling is kan de boosdoener zijn. Voor mij was het probleem vooral dat ik enerzijds niet voldoende persoonlijk kon groeien en anderzijds niet kon bijdragen aan iets wat er voor mij toe deed.

Hoe daag je jezelf uit in je werk?

Ik merk dat er soms misvattingen zijn over hoe je jezelf kunt uitdagen. Heel vaak denken we dat er meer uitdaging is als we de carrièreladder bestijgen. Hogerop is het allemaal beter. Er zijn echter verschillende manieren om jezelf uit te dagen ofwel uitdaging in het werk te ervaren. Ik wil deze met je delen:

1. Mentale uitdaging

Dit is uitdaging waarbij je complexe problemen oplost, onderzoekt en iets moet uitvogelen of ontdekken. Je gebruikt vooral je denk- en creatie kracht en het boort je nieuwsgierigheid en leergierigheid aan.

2. Doelen

Het stellen van doelen daagt je uit om een extra stap te nemen, je grenzen te verleggen of te verbeteren wat je eerder hebt bereikt. Je bent gericht op het behalen van resultaat.

3. Zinvol werk

Je wilt jouw talenten, kwaliteiten en waarden zo inzetten dat je bijdraagt aan een hoger doel of groter geheel. Uitdaging haal je uit van betekenis  en van toegevoegde waarde zijn voor iets wat voor jou belangrijk is. Je bent erop gericht om een verbinding te maken tussen wie je wilt zijn en het werk wat je doet.

4. Mate van verantwoordelijkheid

Je haalt uitdaging uit de mate van beslissingsbevoegdheid, vrijheid om zelf te handelen en je wilt je ergens verantwoordelijk voor voelen. Je bent gericht op het overzien van risico’s en consequenties en je voelt je verantwoordelijk om dit in goede banen te leiden.

Haal uitdaging uit meerdere facetten

Mijn ervaring is dat we uitdaging vaak niet uit één onderdeel halen, maar uit meerdere of misschien zelfs allemaal. Ik haal mijn uitdaging nu bewust uit alle facetten. Juist door alle facetten bij elkaar te brengen en met elkaar af te wisselen haal ik nu enorm veel voldoening uit de dingen die ik doe. Ik ben veel productiever en gedreven. Veel belangrijker is dat ik het gevoel heb dat ik weer groei en dat ik het waard ben. Kijk eens naar bovenstaande facetten en stel jezelf de vraag hoe jij deze meer in je werk kan integreren, zodat je weer uitdaging vindt en voldoening uit je werk haalt.

Wil je ontdekken wat je echt wilt en weer uitdaging ervaren?

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven