Ik geloof niet meer in zelfdiscipline, kom in beweging met de juiste motivatie

n

Wil jij je bevlogen voelen in je werk en werk doen wat jou voldoening geeft? Ik leer je waarom zelfdiscipline niet de juiste tactiek is en hoe je wel in beweging komt vanuit de juiste motivatie.

Op zoek naar de runners high

Een aantal jaar geleden dacht ik dat hardlopen wel mijn ding zou zijn. Ik hou van de buitenlucht en de natuur, dus ik dacht ideale manier om in beweging te komen en tegelijkertijd op de plek te zijn waar ik graag ben. Ik had nog nooit een meter hardgelopen, dus ik besloot mij aan te sluiten bij een hardloopclub. Geweldig leuke club! Lieve mensen die mij bij elke stap probeerde te overtuigen dat ik nog wel even kon volhouden of net iets harder kon gaan. Ik ben enorm resultaatgericht en verliezen is niet mijn ding. (Wie mij beter kent weet dat je met mij geen spelletjes moet spelen 😉  ) Dus ik dacht dit varkentje kan ik wassen. Ik ging braaf naar elke les, zorgde voor goede voeding en ik gooide er een flinke dosis zelfdiscipline tegenaan. Want door gedisciplineerd het opbouwschema te volgen, zou ik vast en zeker hardlopen leuk gaan vinden. Ik wist zeker dat ik dan de runnersvibe zou krijgen, die high ervaren waar ze het allemaal over hadden.

Niet aanstellen, gewoon volhouden

Niets was minder waar. Ik voelde het helemaal niet. Ik deed wel alsof ik het fantastisch vond, maar eigenlijk kon ik bij elke stap alleen maar denken ‘waarom doe ik dit mijzelf aan’. Eigenlijk zag ik de fun er niet van in en het leek wel of ik er ook nooit echt beter in werd. Het werd meer en meer een martelgang, waarin ik telkens weer tegen mijzelf zei ‘kom op Mariël, dit is goed voor je, niet zo aanstellen hoor je bent toch lekker buiten’. Ik overtuigde mijzelf ervan dat ik gewoon moest volhouden, dan zou het vast en zeker goed komen. Ondertussen zag ik om mij heen allemaal blije koppies van mensen die er wel heel gelukkig van werden. Ik dacht toen dat dit kwam omdat zij ook zo gedisciplineerd waren geweest. Maar nu weet ik dat dit een hele andere reden had.

Opgelegde zelfdiscipline bestaat niet

Ik ben erachter gekomen dat de gedrevenheid om iets te doen in een hele andere motivatie gelegen is dan zelfdiscipline. Wanneer ik zie dat iemand zichzelf discipline oplegt om iets te bereiken vanuit dwangmatig moeten, dan is het resultaat vrijwel altijd afhaken. Het is dan altijd zwaar en moeilijk. Daarentegen als iemand gedreven is iets te bereiken vanuit een bepaalde missie dan gaat alles als vanzelf. Je vindt het oprecht belangrijk, je wilt ergens het verschil in maken of je wilt graag verandering in iets zien. Deze mensen hoeven zichzelf niets op te leggen, zij nemen gerichte en consequente acties om hun missie tot uitvoering te brengen. Het verschil zit hem duidelijk in met welke motivatie je jezelf ergens naartoe wilt bewegen. Er is wat mij betreft niet zoiets als ‘ik ben gedisciplineerd dus ik kom er wel’.

Jouw waarom geeft je de juiste motivatie

Ik werk veel met vrouwen die niet goed weten wat ze willen in hun carrière, maar tegelijkertijd ook aan alles voelen dat er meer moet zijn dan het werk wat ze nu doen. Vrijwel altijd is de onderliggende reden dat ze geen richting hebben. Niet weten waarom ze de dingen doen die ze doen en waarom ze het belangrijk vinden om zich ergens voor in te zetten. Jezelf niet kunnen voorstellen op welke manier je van toegevoegde waarde kan zijn en voldoening uit het werk kan halen. Of je nu in loondienst werkt of ondernemer bent, het is altijd belangrijk om te weten waarom je het belangrijk vindt om het werk te doen. Waarom je het verschil wilt maken? Want als je weet waarom je het belangrijk vindt, kom je vanzelf in beweging en hoef je jezelf niets op te leggen.

Maak het verschil

Helaas denken we nog te vaak dat werken een moetje is. ‘Er moet toch brood op de plank’. Net als dat ik dacht dat hardlopen moest om niet te dik te worden, want dat was de werkelijk reden dat ik telkens de hardloopschoenen weer aantrok. Een motivatie gedreven vanuit moeten en te kort i.p.v. gedreven vanuit een missie of een oprechte interesse. Zie je het verschil? Motivatie vinden vanuit je gedrevenheid, maakt dat het werk ook echt leuk kan zijn en het je de voldoening kan geven die je hoogstwaarschijnlijk ook vurig voor jezelf wenst. Nu kan ik mij voorstellen dat je denkt, ja leuk Mariëlla maar soms moeten we ook gewoon dingen in het leven. Ik wil je vragen om dan eens je perspectief te veranderen en je af te vragen waarom je het belangrijk vindt om iets te moeten. De manier waarop jij je motivatie inkleurt voor jezelf kan al een wereld van verschil maken.

Scroll naar boven