Ik ben gestopt met mijzelf met anderen vergelijken

Ik ben gestopt met mijzelf met anderen vergelijken

Ben jij ook snel onder indruk van anderen? Heb je het gevoel dat het voor anderen altijd vanzelf gaat, terwijl dat bij jou niet zo is? Lees dan verder, want ik ben gestopt met mijzelf vergelijken met anderen.

Enorm onder de indruk

Op mijn 19de startte ik bij het bedrijf waar ik ruim 10 jaar heb gewerkt. Ik was piepjong, hartstikke ijverig en enorm onder de indruk van het kantoorleven. Ik weet nog goed dat ik mij de eerste maanden letterlijk klein voelde in dat grote gebouw vol mensen in strakke pakken. Mijn toewijding en harde werken werd gewaardeerd, waardoor ik snel binnen de organisatie groeide. Op dat moment was ik nog heel erg naar buiten georiënteerd. Ik keek op tegen de managers die ik hoog had zitten en vergeleek mijzelf daar voortdurend mee. Niet alleen vergeleek ik mijzelf met deze managers, maar ik ging ook hun gedrag kopiëren. Want als ik zou doen zoals zij, dan zou ik vast ook hogerop de carrièreladder komen. Dat bracht mij in eerste instantie heel veel.

Het maakte mij een ontevreden mens

Ik merkte telkens vaker op dat het vergelijken met anderen mij eigenlijk een heel ontevreden mens maakte. Het gaf mij het gevoel niet voldoende te zijn, omdat het altijd beter, mooier, slimmer of grootser kon. Het jaagde mij enorm op om het leven van een ander bij te houden. En daarbij bereikte ik het nooit echt, want het kon altijd weer beter. Er veranderde iets rond mijn 25ste. Ik had inmiddels al behoorlijk wat stappen gezet in mijn carrière. Daardoor had ik mijzelf ontwikkeld, visie gekregen en vooral een mening gevormd. Waar ik eerder vooral op anderen gericht was, begon ik mijzelf telkens meer naar binnen te oriënteren. Ik vroeg mijzelf vaker af ‘wat vind ik hier nu echt van?’ Ik was niet meer zo snel onder de indruk van dingen en ging meer varen op mijn eigen pad i.p.v. dat van een ander. Dit heeft mij heel erg geholpen om mijn eigenwaarde te vergroten.

Waar staan we ten opzichte van een ander

Als we onszelf vergelijken met anderen dan focussen we ons vrijwel altijd op waar we staan ten opzichte van een ander. Waar jij staat wil ik ook zijn! Wat jij hebt wil ik ook hebben! Nu zie ik dat opnieuw terug bij de vrouwen die ik spreek. Ze voelen aan alles dat ze meer uit zichzelf willen halen, maar tegelijkertijd loopt hun hoofd over van onzekerheid. Hierdoor zijn ze geneigd om op te kijken naar anderen die het schijnbaar allemaal wel hebben. Je ziet hoe anderen wel de stap richting het ondernemerschap wagen, een te gekke rondreis gaan maken en de boel de boel laten. Vervolgens kan je alleen nog maar zien dat zij alles hebben en het jou allemaal niet lijkt te lukken. Het maakt je nog onzekerder en voor je het weet twijfel je of die carrière waar je naar verlangt wel voor jou is weggelegd. 

Is het echt de waarheid dat?

Vraag jezelf eens af, is het echt de waarheid dat het bij een ander allemaal vanzelf gaat en jij niets waard bent? Als we onszelf vergelijken dan schakelen we voor het gemak uit dat er ook keihard voor gewerkt is. We zien alleen maar de positieve en mooie resultaten. En dat is ook niet gek, want deze krijgen we ook gemakkelijk voorgeschoteld via bijvoorbeeld social media. Ik weet dat er nu vrouwen zullen zijn die ook tegen mij op kijken en eigenlijk ook zouden willen wat ik heb gedaan. Het roer omgooien, je dromen leven en iets doen waar je je hart hebt liggen. Laat ik vooropstellen dat dit allemaal mogelijk voor je is. Maar niet door iets na te streven wat niet van jou is. Laat je door mij inspireren, laat je door mij helpen, maar zie het niet als een wedstrijd. Ik heb jaren geleefd alsof alles een wedstrijd was. Ambities nastreven die eigenlijk niet echt van mij waren. Het maakte mij diep ongelukkig. Het was allemaal ingegeven doordat ik mij met anderen wilde meten en vergelijken.

Wat vind jij belangrijk?

Focus je op jezelf en ontdek wat jij echt belangrijk vindt. Zodra je de focus verlegd naar jezelf, kun je jouw eigen pad bewandelen. Nu ik scherp heb wat mijn missie is en wat mij aan het hart gaat, laat ik mij nauwelijks nog beïnvloeden door anderen. Iedereen bewandeld namelijk zijn eigen weg en is op haar manier uniek. Iets nastreven wat niet van jezelf is zorgt alleen maar voor frustratie, onzekerheid en hoogstwaarschijnlijk bereik je het nooit echt. Ik zal eerlijk zijn. Ik vind het absoluut niet makkelijk om mij niet af en toe te vergelijken met anderen. Zeker als ik een slecht moment heb en alles even tegenzit, dan kan ik terugvallen in vergelijken. Want zie je wel daar gaat alles beter, sneller en die is ook al verder dan ik. Ik weet inmiddels dat als ik mij op zo’n slecht moment vergelijk met anderen ik dit altijd doe met dingen die ik eigenlijk helemaal niet belangrijk vind. Sta er maar eens bij stil. Vind jij dat echt belangrijk?

Kom tot de kern van wat jij echt belangrijk vindt

Om je te focussen op jezelf zal je, net als ik, je moeten oriënteren naar binnen. Tot de kern komen van wat jij echt belangrijk vindt. Zodat je voortaan de uitdaging aangaat met jezelf en niet meer met een ander. Je eigen pad gaat volgen en je mensen gaat helpen met wat jou uniek maakt. Hoe zou het voor je zijn als je voortaan het vertrouwen in jezelf kunt vinden?

Een van de twijfels die veel mensen hebben als ze hun eigen bedrijf willen beginnen, is dat ze twijfelen over of ze er voldoende inkomsten mee kunnen genereren. Zijn ze wel goed genoeg en gaat het wel werken?

Ik geloof dat iedereen het kan! Laat mij je helpen om vol vertrouwen een stap te nemen richting het ondernemerschap. Download hier mijn gratis e-book met daarin 5 cruciale stappen om een goed lopend bedrijf op te zetten.

Scroll naar boven