Hoe weet je dat je werk niet meer bij je past? We brengen een aanzienlijk deel van ons leven door op de werkvloer, en het is essentieel dat we ons werk als bevredigend en zinvol ervaren. Maar soms merken we dat onze huidige baan niet langer aansluit bij wie we zijn en wat we willen bereiken. In dit artikel deel ik vijf duidelijke signalen die aangeven dat je werk niet meer bij je past. Ontdek deze tekenen en zet de eerste stap naar een meer vervullende carrière.

Mijn persoonlijke verhaal

Inmiddels ben ik geruime tijd naar tevredenheid ondernemer. Dat is niet altijd zo geweest. Voor ik ondernemer werd heb ik tien jaar in loondienst gewerkt als HR manager bij een grote corporate. Ik heb in die periode veel kansen gekregen, promotie op promotie gemaakt en heel veel ervaring opgedaan. Er kwam een moment waarop ik mijn enthousiasme verloor, geen uitdaging meer uit mijn werk haalde en mijn werk als een sleur ging ervaren.

Na maanden rondgelopen te hebben met diverse tekenen besloot ik het roer om te gooien. Aanleiding om het roer om te gooien was het verlies van mijn tante Tineke. Vaak zie je dat een ingrijpende situatie in je leven; zoals een scheiding, overlijden, ziekte of een relatie die overgaat, aanleiding is voor een definitief besluit om dingen anders te gaan doen in je leven en werk. Voor mij was dit een realisatie moment en besef dat ik niet langer wilde doorgaan in een baan die niet langer passend voor mij was.

Inmiddels heb ik veel managers, leidinggevenden en professionals geholpen om nieuwe carrière stappen te maken. De signalen van mijn persoonlijke ervaring en die van mijn klanten heb ik gebundeld in dit artikel, hoe weet je dat je werk niet meer bij je past.

Hoe weet je dat je werk niet meer bij je past, 5 duidelijke signalen.

Signaal 1: Verlies van je passie en gedrevenheid, wanneer je vuurtje dooft

Hoe weet je dat je werk niet meer bij je past? Een van de meest voor de hand liggende signalen is het verlies van passie en gedrevenheid voor je werk. Wat ooit begon als een bron van inspiratie en enthousiasme, voelt nu al een tij als een sleur. Als je vuurtje is gedoofd en je dagen worden gevuld met energieverlies en gebrek aan zin, kan dit een teken zijn dat je werk niet langer aansluit bij dat wat jou drijft.

Gedrevenheid is de brandstof die ons motiveert en inspireert in ons werk. Het is het gevoel van opwinding, betrokkenheid en plezier dat ons aanzet tot het leveren van onze beste prestaties. Wanneer je werk niet meer bij je past, kan het verlies van passie een van de eerste tekenen zijn. Je merkt misschien dat de taken die je vroeger boeiend vond, nu als saai en eentonig aanvoelen. Of dat de energie en betrokkenheid die je ooit voelde nu is vervaagd.

Dit verlies van passie kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met een gebrek aan uitdaging in je huidige werk, waardoor je het gevoel hebt dat je stilstaat en niet meer groeit. Het kan ook voortkomen uit een gebrek aan betekenis en voldoening in wat je doet, waardoor je je afvraagt of je echt een positieve impact maakt met je werk. 

Signaal 2: Constante gevoelens van ontevredenheid, een negatieve spiraal ervaren.

Je merkt dat je steeds vaker een gevoel van ontevredenheid ervaart over je werk. Het lijkt alsof er altijd iets is dat je dwarszit of frustreert. Naar je werk gaan voelt telkens meer als een last. Steeds vaker leg je de focus op de negatieve aspecten van je werk. En dit heeft effect op jouw algehele en emotionele welzijn, waardoor je een negatieve spiraal kunt ervaren.

Je ervaart mogelijk een algemeen gevoel van onbehagen en ontevredenheid dat aanhoudt, zelfs als er geen specifieke problemen zijn in je werk. Regelmatig help ik klanten die eigenlijk een prima baan hebben, genoeg geld verdienen en nog altijd kansen krijgen, maar toch voel je dat je niet volledige tot je recht komt en het huidige werk niet meer voor je past.

Ontevredenheid kan zich uitten in: frustratie, rusteloosheid, ongemotiveerd zijn, maar ook onvoldoende het gevoel hebben gewaardeerd en erkent te worden in jouw waarde. Hierdoor heb je het gevoel vast te zitten. Dit alles kan ertoe leiden dat je op het werk minder productief bent en ook je prestaties achteruit gaan, ondanks dat je prima capabel bent om het werk uit te voeren.

Daarnaast kunnen gevoelens van ontevredenheid ook invloed hebben op je emotionele welzijn. Je kunt je gestrest, prikkelbaar en moe voelen. Je humeur en energieniveau kunnen worden aangetast, waardoor je minder veerkrachtig bent bij uitdagingen en moeilijke situaties. Het kan zelfs invloed hebben op je persoonlijke relaties, aangezien de negatieve emoties die je op het werk ervaart zich kunnen uiten in andere aspecten van je leven.

Signaal 3: Gebrek aan groeimogelijkheden: Stilstand in je ontwikkeling.

Een duidelijk signaal dat je werk niet meer bij je past, is het gevoel van stilstand in je professionele ontwikkeling. Je merkt dat er weinig tot geen mogelijkheden zijn om je vaardigheden uit te breiden, nieuwe uitdagingen aan te gaan en jezelf te ontplooien. Het kan ook zijn dat je de afgelopen periode veel aan ontwikkeling hebt gedaan en dat je om die reden te functie bent ontgroeid. Je bent als mens en professional gegroeid en je voelt dat het huidige werk daardoor niet meer voor je past.

In een baan die niet langer bij je past, kunnen de taken en verantwoordelijkheden repetitief en voorspelbaar worden. Er is weinig ruimte voor groei en ontwikkeling, waardoor je het gevoel hebt vast te zitten in je carrière. Een gebrek aan vooruitgang kan het gevoel geven dat je je potentieel niet volledig (meer) kunt benutten.

Professionele groei en ontwikkeling is belangrijk omdat het ons in staat stelt om verdieping in onze kennis, vaardigheden en ervaring te bereiken. Als je het gevoel hebt dat je niet langer de mogelijkheid hebt om te groeien in je huidige baan, kan dit een belemmering vormen voor je carrièreontwikkeling en persoonlijke voldoening.

Signaal 4: Gevoel van onbalans tussen werk en privé: Een verstoorde harmonie op voorwaarden.

Eén van de signalen dat je werk niet meer bij je past, is het gevoel van onbalans tussen je werk en je privéleven. Ik noem dit ook wel de voorwaarden waarop je leeft en werkt. Je merkt dat je moeite hebt om een gezonde scheiding te maken tussen je professionele verplichtingen en je persoonlijke tijd en ruimte.

Wanneer je werk niet langer bij je past, kan het zijn dat het je leven begint te domineren. Je brengt steeds meer tijd door op je werk, zelfs buiten de normale werkuren. Je vindt het moeilijk om te ontspannen en los te koppelen van je taken en verantwoordelijkheden. Het lijkt alsof je werk voortdurend in je gedachten aanwezig is, waardoor je geen echte rust kunt vinden.

Dit gevoel van onbalans heeft invloed op je privéleven. Je merkt misschien dat je minder tijd en energie hebt voor familie, vrienden en activiteiten die je plezier en ontspanning brengen. Het kan leiden tot gevoelens van schuld en frustratie, omdat je het gevoel hebt dat je steeds achterloopt op andere aspecten van je leven die belangrijk voor je zijn.

Een gezonde balans tussen werk en privéleven is essentieel voor ons welzijn en geluk. Het stelt ons in staat om te gedijen in zowel onze professionele als persoonlijke rollen. Als je het gevoel hebt dat je in een constante strijd bent om die balans te vinden, kan dit een teken zijn dat je huidige werk niet meer bij je past.

Signaal 5: Gebrek aan waardering en erkenning, geen voldoening en zingeving ervaren.

Hoe weet je dat je werk niet meer bij je past? Wanneer je werk niet langer bij je past, kan het zijn dat je in een omgeving werkt waarin je inspanningen als vanzelfsprekend worden beschouwd. Je doet je best, levert kwaliteitswerk en draagt bij aan het succes van het bedrijf, maar het lijkt alsof het niet wordt opgemerkt of gewaardeerd. Dit gebrek aan erkenning kan je zelfvertrouwen aantasten en je motivatie verminderen.

Het gevoel van onderwaardering kan zich uiten op verschillende manieren. Je kunt merken dat je geen feedback of positieve bevestiging ontvangt voor je prestaties. Je inspanningen worden niet erkend, waardoor je het gevoel hebt dat je vastzit te zitten of onzichtbaar te zijn. Het kan zijn dat je niet wordt betrokken bij belangrijke beslissingen of dat je ideeën en suggesties niet serieus worden genomen.

Dit gebrek aan waardering en erkenning heeft invloed op je voldoening in je werk en je vermogen om impact te maken. Het is normaal om te verlangen naar een gevoel van voldoening en de wetenschap dat je bijdraagt aan iets groters dan jezelf. Als je het gevoel hebt dat je werk je niet langer de zingeving geeft waar je naar verlangt en de mogelijkheid biedt om de impact te maken die je zoekt, kan dit een teken zijn dat het werk niet meer bij je past.

Heb jij je in de signalen dat je werk niet meer bij je past herkent?

Als je tijdens het lezen van dit artikel verschillende signalen hebt herkend die erop wijzen dat je huidige werk niet langer bij je past, dan is het belangrijk om actie te ondernemen. Onthoud dat je het waard bent om te werken in een omgeving waarin je kunt groeien, bloeien en voldoening kunt vinden. Laten we samen op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden en een pad vinden dat leidt naar een betekenisvolle carrière.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven