Hoe vind je richting als je meerdere dingen leuk vindt?

IMG

Je vindt meerdere dingen leuk, maar tegelijkertijd merk je dat je je doelloos voelt en dat je geen voldoening haalt uit je werk. Ik leg je uit hoe je richting vindt en al jouw interesses ruimte kan geven onder één paraplu.

Geen voldoening uit het werk halen

Regelmatig krijg ik de vraag, ‘ik vind meerdere dingen leuk, moet ik dan echt kiezen?’. De vraag komt vaak voort uit het idee dat je jezelf moet specialiseren in iets om vervolgens weer te kunnen groeien en ontwikkelen. Soms is het puur een gebrek aan inzicht in je eigen gedrevenheid en talenten om deze op de juiste manier in te zetten. Het gaat dan niet om meerdere dingen leuk vinden, maar eigenlijk niet goed weten wat je nu precies leuk vindt. Meerdere dingen leuk vinden is dan een soort uitvlucht om maar bezig te blijven. Maar regelmatig ontmoet ik ook vrouwen die werkelijk breed geïnteresseerd zijn en merken dat ze geen voldoening uit het werk halen.

Ik houd van reuring in de tent

Als ik kijk naar mijzelf dan ben ik breed geïnteresseerd. Ik kan meerdere ideeën tegelijk hebben, overal mogelijkheden in zien en ik vind het tof om mij op meerdere aspecten in te zetten. Het ondernemerschap is dan ook helemaal top voor mij, omdat ik mijzelf kan inzetten op verschillende manieren in mijn business. Eigenlijk draait het er bij mij om dat er reuring in de tent is. Dat er veel gebeurt, geschakeld moet worden tussen meerdere dingen en dat ik op verschillende vlakken word uitgedaagd. Heb ik dat niet, dan verval ik in luiheid en ga ik het werk snel als saai ervaren. In mijn loopbaan als HR-manager loste ik dit op door mijzelf te verbinden aan projecten. Ik schakelde tussen diverse mensen en opdrachten.

Voel jij je versnipperd?

Het risico van brede interesses hebben is dat je overal en nergens mee bezig bent en ook niet echt iets bereikt met de dingen die je doet. Je haalt geen voldoening uit je werk, omdat het allemaal net niet de verdieping krijgt die je wel nodig hebt. Vaak zie ik dat mensen zich versnipperd voelen en dat het hun krachten uiteendrijft. Door het gebrek aan voldoening, verliezen ze de focus en zoeken ze telkens weer nieuwe dingen om te doen. Dit roept een kortstondige rush op van plezier, omdat je je weer kan vastbijten op een nieuwe taak. Maar vaak zie ik dat na verloop van tijd deze rush weer eraf gaat en dat er dan opnieuw gezocht wordt naar iets nieuws. In de hoop dat dit ze wel de voldoening gaat geven waar ze naar op zoek zijn.

Je interesses vangen onder één paraplu

Ondanks mijn brede interesses en behoefte aan reuring in de tent, heb ik richting gevonden en haal ik voldoening uit mijn werk. Voor mij is het belangrijk geweest om mijn interesses te kunnen vangen onder één paraplu. Hiervoor moet je de vraag ‘waarom doe ik de dingen die ik doe en wat is belangrijk voor mij?’ voor jezelf beantwoorden. Door al je interesses kun je op een zijspoor komen en afdwalen van wat je nu echt belangrijk vindt. Als onduidelijk is waarvoor je het eigenlijk doet, dan voel je namelijk niet de noodzaak om er tijd, aandacht en energie in te stoppen. Het vraagt dus dat je jouw eigen levensmissie scherp krijgt. Waarom vind je het belangrijk om met jouw talenten en gedrevenheid een verschil te maken? Dit geeft richting aan je interesses zodat je gaat handelen naar wat je werkelijk belangrijk vindt. Het zorgt ervoor dat je genoeg verdieping krijgt en dat je er ook voldoening uithaalt.

Wat gaat jou aan het hart?

Het gaat er dus om dat je achterhaalt wat jou aan het hart gaat en waarin jij het verschil wilt maken. Zodat je onder deze paraplu al jouw talenten, kwaliteiten en gedrevenheid kan inzetten. Het is namelijk belangrijk dat je wel ruimte kan geven aan je behoeften om meerdere interesses te beantwoorden. Je gaat dus zelf koers bepalen op basis van een groot waarom, ook wel jouw paraplu. En daaronder zet jij al jouw kwaliteiten in om het verschil te maken.

Ik heb 3 vragen die jou helpen om jou waarom te achterhalen:

  1. What pisses me off? Waar wordt je boos van of erger je je aan?
  2. Waar raak je enthousiast van? Waar ga je helemaal op AAN?
  3. Voor wie heb je bewondering?

Schrijf deze vragen eens op in een boekje en schrijf er telkens weer een antwoord bij. Na verloop van tijd zal je een rode draad ontdekken en zien wat jou aan het hart gaat. Het gaat je helpen om jouw missie te formuleren en al jouw interesses meer ruimte en richting te geven.

Wil je ontdekken wat je echt wilt en richting vinden?

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven