Hoe maak je de overgang van loondienst naar het ondernemerschap

Hoe maak je de overgang van loondienst naar het ondernemerschap

Van loondienst naar het ondernemerschap, hoe doe je dat? Droom jij van de vrijheid van het ondernemerschap? Weet je alleen niet goed wat je kunt verwachten en wat belangrijk is in deze overgang? Ik deel 5 tips die mij hebben geholpen in de eerste stappen van loondienst naar ondernemerschap.

Kiezen voor het ondernemerschap was een logische stap

Ik kan niet zeggen dat ik altijd al droomde van een eigen onderneming. Wat ik wel weet is dat ik mij altijd al als ondernemer gedroeg in loondienst. Ik deed veel liever projectmatig werk, scoorde graag mijn eigen opdrachten in de organisatie en zocht de ruimte en vrijheid op om zelf te handelen. De stap naar het ondernemerschap was voor mij daarom een logische stap. Daarin zou ik veel meer tot mijn recht komen. Dat betekent niet dat ik het niet heel spannend vond. Ik had het in loondienst allemaal prima voor elkaar en had een meer dan een goed salaris. Ik heb mijzelf vaak afgevraagd waarom wil ik dit nu eigenlijk? Maar toch besloot ik in één keer voor het ondernemerschap te gaan en het niet vanuit loondienst langzaam op te bouwen. Dat was voor mij de juiste keuze, maar kan voor jou op een andere manier ook prima werken.

Wil jij ook meer vrijheid ervaren?

Ik vind het ontzettend leuk om vrouwen te helpen met de (stiekeme) droom om te gaan ondernemen. Ik merk dat ik daar veel energie van krijg. Vrouwen die aan alles voelen dat het werk in loondienst niet meer voor ze past en hun potentieel veel meer willen benutten. Maar vaak weten ze nog niet goed wat ze dan willen en hoe ze vervolgens de transitie naar het ondernemerschap kunnen maken. Eén ding weten ze wel heel zeker, ze hebben behoefte aan veel meer vrijheid en creatieve ruimte. Ik heb zelf na 10 jaar vast dienstverband de sprong naar het ondernemerschap gemaakt. Mijn leermomenten en tips deel ik graag met je.

Van loondienst naar het ondernemerschap

 

#1 Neem tijd om af te schakelen en je leven als ondernemer te omarmen

Een eerste belangrijke stap is afschakelen van je patronen in dienstverband en jezelf mentaal en fysiek resetten. Ik merkte dat ik na 10 jaar loondienst zo vergroeid was geraakt met de organisatie, dat ik mij er volledig mee was gaan identificeren. Het is duidelijk dat als je ergens langere tijd werkt dat je er waarde aan gaat hechten. Het heeft namelijk een belangrijke plaats in je leven ingenomen. Als ondernemer ben je volledig op jezelf gericht. Je moet jezelf los maken van de organisatie waarvoor je werkte en weer in contact komen met jezelf. Ik merkte dat ik het echt nodig had om helemaal los te komen van wie ik in loondienst was. In het begin vond ik het al lastig om los te laten dat ik verplicht 8 uur moest werken op een dag. Ik zat letterlijk mijn uren te tellen alsof iemand mij daarop zou controleren. Neem dus de tijd om afscheid te nemen van een tijdperk en een nieuw leven als ondernemer te omarmen.

#2 Bouw een nieuwe routine op

Nadat ik tijd had genomen om volledig tot mijzelf te komen, en dus helemaal klaar was voor het ondernemerschap, ben ik bewust nieuwe routines gaan opbouwen. Ik ga heel goed op vrijheid en veel autonomie hebben. Maar alleen maar vrijheid blijheid zorgt niet voor een bloeiende business. Met routine opbouwen bedoel ik niet dat je jezelf weer in hetzelfde keurslijf stopt waarin je zat toen je in dienstverband werkte. Als ondernemer is alles mogelijk, dus bouw vooral routines op die echt goed voor jou werken. Ik ontdekte dat het voor mij heel goed werkt om te werken in blokken. Het ondernemerschap kan vrij overweldigend zijn. Er komt veel op je af en je moet opeens overal verstand van hebben. Door te werken met blokken gaf ik richting aan mijn dag en zorgde ik ervoor dat alles in de week aan bod kwam.

#3 Ga bewust experimenteren

Ik heb grote sprongen kunnen maken door haalbare doelen te stellen en vervolgens bewust te experimenten om daar te komen. In het ondernemerschap heb je nog veel te ontdekken en te leren. Het is dus fijn als je er als een experiment naar kunt kijken. Je voelt het dan niet direct als een hoge druk en je benadert het veel meer vanuit speelsheid. Experimenteer altijd vanuit de intentie om ervan te leren. Door te experimenten heb ik inmiddels  meer informatie over mijn doelgroep en producten verkregen, maar heb ik ook heel veel over mijzelf geleerd in een korte tijd. Deze informatie en learnings zijn heel waardevol als ondernemer. Je krijgt namelijk geen sturing vanuit een leidinggevende en je moet dus zelf richting bepalen op basis van informatie die je ophaalt uit je bedrijf.

#4 Investeer in jezelf!

In loondienst ben je gewend dat je jaarlijks een beoordeling krijgt en af en toe naar een training wordt gestuurd om wat kennis of vaardigheden bij te spijkeren. In het ondernemerschap is investeren in je eigen ontwikkeling echt van levensbelang. Het is nodig dat je telkens een stukje van je comfortzone oprekt, omdat je onderneming nooit verder is dan dat jij gegroeid bent. Dus heb je grootse en briljante plannen, dan moet je investeren in je eigen groei. Mijn ervaring is dat dit merendeel mentale groei is. Voelen dat je het waard bent en dat je zeker bent dat wat jij biedt waardevol is. Als je er zelf namelijk nog niet in geloofd, waarom zou een ander er dan wel in geloven en iets van jou kopen?

#5 Je netwerk is goud waard

Vaak denken we dat als je van loondienst naar het ondernemerschap gaat, je netwerk niet meer zoveel waard is. Ik moet eerlijk bekennen dat ik veel te weinig gebruik heb gemaakt van de contacten die ik al had. Dat is werkelijk zonde. Want je eerste klant komt vrijwel altijd uit je warme contacten. Het heeft echt meer tijd nodig om nieuwe contacten aan je te verbinden en daarbij vraagt het dat je direct heel erg zichtbaar bent. Schroom dus niet om je verhaal en plannen te delen met je omgeving. Misschien zijn zij niet direct jouw klanten, maar zij hebben weer vrienden, familie en collega’s die jou wel nodig hebben. Een aanbeveling vanuit jouw warme netwerk is zoveel waard. Daarbij geeft het je de kans om een aantal goede referenties te scoren die jou weer helpen om het vertrouwen bij een nieuwe groep mensen te vergroten.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven