Afgelopen week zei iemand tegen mij: ‘jij lijkt altijd zo in controle te zijn en behaald altijd jouw doelen, hoe doe je dat toch?’.

Leuke vraag die ik in deze blog ga beantwoorden.

Ik vind het natuurlijk een mooi compliment om te horen dat mensen het gevoel hebben dat ik in ‘controle’ ben. Alleen ik heb soms ook momenten waarop ik denk ‘lieve help, wat ben ik allemaal aan het doen’.

Daarbij vind ik controle altijd een beetje lastig.

In die zin dat ik denk dat controle over iets hebben, nog te veel wordt gebruikt als een veiligheidsmechanisme. Zolang je maar controle over de situatie hebt, dan komt het allemaal goed. Terwijl ondernemen nog veel meer gaat over vertrouwen hebben.

Zo heb ik afgelopen jaar een (financieel) jaarplan gemaakt voor dit jaar en ik kan je vertellen dat ik voor zo’n 60% precies weet wat ik daarvoor te doen heb. Maar dat ik voor de overige 40% nog geen plan heb. Ik heb dus geen waterdicht plan.

Veel ondernemers zie ik dan ook vaak blokkeren op hun grote dromen, plannen en doelen, omdat ze nog niet weten HOE ze het gaan doen. Het plan geeft een bepaalde zekerheid en zolang dat niet helder is, gaan ze er ook niet mee aan de slag. En zo belanden mooie dromen en plannen vaak in de ijskast voor later.

Je kunt het zien als een lang bospad. Als je begint aan je wandeling, dan kan je door de bomen niet helemaal het einde van jouw pad zien. Je hebt een idee waar je heen wilt, maar je hebt nog niet volledig zicht op de eindbestemming. Op het moment dat je het pad verder afloopt, ga je telkens meer zien van het pad dat je bewandelt en heb je meer en meer zicht op de eindbestemming.

En zo is het ook in het ondernemerschap. Je hebt een bepaalde droom of doel, maar je kunt nog niet helemaal de route zien. Hoe meer stappen je zet op jouw pad, hoe meer zicht je krijgt en hoe beter jij kunt inschatten wat je te doen hebt om op de bestemming te komen. En daarmee je doel behaalt.

Het feit dat ik dus geen waterdicht plan heb, zegt vooral dat ik mijn dromen serieus neem. Maar tegelijkertijd mezelf ook de vrijheid geef om op mijn pad dingen te leren, zodat ik nog veel beter weet hoe ik deze ga realiseren. Ik vertrouw er dus op dat ik gaandeweg de antwoorden op mijn vragen vind en de juiste mensen op mijn pad tegenkom om mijn doelen te realiseren.

Grote dromen en doelen kunnen dus een beetje spannend zijn en je misschien nu pijn in je buik geven, maar zet telkens een kleine stap, zodat je dichter bij je doel komt. En vertrouw dat je op je route vanzelf de juiste antwoorden vindt.

Hoe ik dan een plan maak en stap voor stap bij mijn doelen kom? Ik heb het visueel voor je gemaakt. Zie de afbeelding naast deze blog.

Je start dus met het bepalen van je droom, datgeen waar je in je hart naar verlangt en ontzettend graag naar toe wilt bewegen. Ik bekijk dit altijd vanuit mijn missie. Dus wat wil ik bijdragen aan deze wereld en op welke manier wil ik anderen helpen. Je droom/missie is altijd vrij groot en daarom is het soms moeilijk te zien hoe je deze kunt realiseren.

Ondernemers streven vaak eerst een omzetdoel na, waardoor zij het grotere plaatje uit het oog verliezen. Hierdoor komen ze na een aantal maanden ondernemerschap erachter dat ze vooral hard aan het werken zijn. Een leven met meer vrijheid, plezier en voldoening lijkt al snel naar de achtergrond te zijn verdwenen.

Mijn plan en (omzet)doelen staan in dienst van mijn droomleven die ik voor mijzelf zie. Hierdoor ben ik ook instaat om mijn omzetdoelen te halen. Ik weet namelijk dat mijn missie is om impact en verschil te maken voor ondernemers. Als ik mijn droomleven creëer, mijn missie nastreef en daarmee mijn omzetdoelen haal, is dit het resultaat van de impact die ik heb gemaakt op anderen.

Daarna breek ik het op in ongeveer 5 (jaar)doelen die meer richting geven aan de dromen die ik heb. Deze zet ik om in maandplannen en daarna in acties per week. Ik maak mijn dromen dus elke keer een stukje kleiner. Hierdoor wordt het telkens concreter, maar ook behapbaar om ernaartoe te bewegen.

Ik heb dus heel duidelijk een stip op de horizon waar ik naartoe wil bewegen. Hier wijk ik vrijwel nooit vanaf, maar ik ben flexibel in de weg ernaartoe. Ik heb niet voor elke stap op de route al een kant en klaar plan, maar vul mijn plan telkens een stukje verder in als ik er meer zicht op krijg.

Ik ben benieuwd of jij de eerste stap naar je dromen en doelen al hebt gezet. Of blijf je stiekem nog te veel hangen in een waterdicht plan maken? Deel het gerust met mij door een me te mailen.

Scroll naar boven