Het kan je werkdag goed verpesten. Irritatie op het werk als leidinggevende kan al snel zorgen dat je de hele dag doorbrengt met een slecht humeur, vermoeidheid ervaart en gestrest rondloopt. Hoe ga je om met irritatie op het werk of in je bedrijf? Als leidinggevende, ondernemer of manager ben jij de sleutel naar meer rust in jezelf en een prettige werksfeer. Lees in deze blog hoe je omgaat met irritatie op het werk.
Gedoe is er altijd en overal
Irritatie, meningsverschillen, onderling gedoe, discussies of conflicten op het werk. Het is allemaal niet zo raar. We zijn allemaal mensen met behoefte, verlangens en eigen grenzen. Gedoe is er altijd en overal. Dat is een feit. Je kunt het ontkennen, negeren of het er liever niet over hebben, maar dit betekent niet dat het er niet is.
Ik zie leidinggevende, managers, ondernemers en professionals enorm struggelen met gedoe op de werkvloer. Vaak ervaren ze zelf veel irritatie rondom hun collega’s of teamleden. De redenen van irritatie op het werk kunnen liggen in:
- Gedrag van collega’s of teamleden;
- Passiviteit in bijvoorbeeld overleggen of het nemen van initiatief;
- Veelvuldig krijgen van vragen, ‘kan hier niemand zelf nadenken?’;
- Te laat komen, te lange pauzes nemen of slechte werkattitude;
- Collega’s of teamleden die klagen of aandacht vragen;
Herken je je in één van deze situaties? Of is jouw lijstje van irritaties nog langer? Het gevoel van irritatie en frustratie kan je behoorlijk beetpakken en overnemen. De spanning van de irritatie en frustratie gaat in je lichaam zitten, je energie en werkplezier neemt af en je raakt moedeloos hoe je met irritatie op het werk om moet gaan.
Irritatie op het werk, het negatieve effect op het bedrijf en team
Je kunt irritaties op de werkvloer laten sluimeren, maar dan heeft het uiteindelijk een negatief effect op jezelf, op het bedrijf en op het team. De gevolgen kunnen verstrekkend zijn voor je bedrijf en team:
- Murf geslagen en ongemotiveerde leiders en teamleden, die als gevolg hiervan het bedrijf verlaten;
- Gebrek aan onderling vertrouwen en veiligheid;
- Disfunctionele teampatronen en slechte samenwerking;
- Teamprestaties blijven achter, doelstellingen worden niet behaald en er is weinig ruimte voor creativiteit, innovatie, optimalisatie of oplossingsvermogen.
Bovenstaande signalen mogen direct alle alarmbellen bij je doen rinkelen. Wanneer je irritatie op het werk als leidinggevende ervaart, dan ben je vaak eerst gericht op het negatieve effect op jezelf. Neem eens een stap terug om te zien op welke manier irritatie en gedoe op de werkvloer het team en het bedrijf verder beïnvloed? Welke patronen zie je? Hoe beïnvloed het gedrag van de één het gedrag van de ander? Op welke manier beïnvloed jij met jouw reactie en gedrag de situatie?
Jouw persoonlijke verantwoordelijkheid ten opzichte van de irritatie
Regelmatig heb ik met mijn klanten interessante gesprekken over hun eigen aandeel in gedoe en hun gevoelens van irritatie en frustratie. Je eerste reactie is om de reden van frustratie en irritatie buiten jezelf te leggen. Om de ander die het gedrag in jouw triggert de schuld te geven. Belangrijk is om je te realiseren dat je altijd onderdeel bent van de irritatie en het gedoe.
Jij bent verantwoordelijk om te onderzoeken waarom de situatie, deze specifieke persoon of het team jou triggert en irritatie oproept. Je kunt blijven hangen in ergernis, maar dan ligt de focus geheel op het veranderen van de ander. In irritatie en frustratie momenten liggen wijze lessen over jezelf, waardoor je je eigen leerproces kunt activeren.
Wat maakt mij boos, geïrriteerd of gefrustreerd?
Wat triggert mij nu precies?
Waar gaan deze gevoelens werkelijk over?
Hoe kan ik beter mijn grenzen aangeven?
Hoe kan ik anders op de situatie reageren?
Waar mag ik verantwoordelijkheid en eigenaarschap nemen?
Irritatie op het werk als leidinggevende aanpakken, gaat in eerste instantie over jezelf durven aankijken en te onderzoeken wat jou precies irriteert en triggert.
Hoe ga je om met irritatie op het werk als leidinggevende?
Nadat je eerlijk hebt onderzocht wat jou irritatie triggert en waar je persoonlijk leiderschap kunt nemen in de situatie, kun je als leidinggevende een aantal zaken oppakken om irritatie en gedoe in jouw bedrijf en/of team aan te pakken. Hieronder 3 tips om irritatie op het werk als leidinggevende aan te pakken:
Tip 1 – Pak jouw rol als inspirerend leider
Jouw bedrijf of team heeft het nodig dat jij je rol als leider oppakt. Of je er nu bewust van bent of niet, jouw leiderschap straalt nu al een boodschap uit. Leiderschap gaat in feite over zichtbaar maken waar jij voor staat. Jij draagt het leiderschap waar je voor staat uit en doorleeft dit. Het is o.a. gebaseerd op jouw waarden, visie en persoonlijkheid.
Het uitstralen van jouw leiderschapsidentiteit is van belang voor jou bedrijf en team. Je wilt jouw team in beweging krijgen, samen resultaten behalen en een prettige werkgever zijn, maar ook wil je dat jouw leiderschap een uiting is van de belofte die je jouw klanten en medewerkers verkoopt. Het geeft vertrouwen als men ziet dat jij jouw boodschap en visie consequent naleeft. Want je kunt iets zeggen, maar als je het vervolgens zelf niet doet, wat zijn jouw woorden dan waard.
Jouw rol als leider is:
- Definiëren van de visie en een gezamenlijke en inspirerende ambitie.
- Kwetsbaarheid, openheid, fouten maken en feedback geven stimuleren.
- Kaders scheppen, middelen faciliteren en regelruimte geven.
- Een rolmodel en voorbeeld zijn voor jouw collega’s en teamleden.
- Individuele kwaliteiten in een team benutten en stimuleren dat mensen zich ontwikkelen.
Tip 2 – Bespreek negatief gedrag constructief
Als leider heb je gedrag wat een negatief effect heeft op het team of de prestaties constructief te bespreken. Je kunt het ontkennen, negeren of uit de weg gaan, maar dan zal gedoe alsnog zijn werk doen. Ik adviseer je ook mijn blog; ‘hoe geef ik feedback als leidinggevende’ te lezen.
We brengen allemaal onze kwaliteiten en valkuilen mee in de samenwerking. Gedrag constructief kunnen bespreken zorgt ervoor dat je elkaars zwakke punten en valkuilen samen kunt ondervangen en uiteindelijk elkaars kwaliteiten beter kunt benutten.
Gedrag van de één zorgt altijd voor gedrag bij de ander. Hierdoor ontstaan al snel disfunctionele patronen die de samenwerking schaden.
Ga voorafgaand aan je gesprek na welk soort feedback passend is als je het gedrag van de ander wilt bespreken:
A – Ik heb er geen last van, maar wil oprecht helpen in groei en ontwikkeling van de ander.
B – Ik heb er last van en wil graag dat de ander wat doet met de feedback en iets gaat veranderen aan het gedrag.
C – Ik vind het gedrag van de ander niet acceptabel en er is (of lijkt) sprake van een functioneringsprobleem.
Vooraf vaststellen welk soort feedback je wilt geven, geeft richting aan het gesprek en maakt het doel voor beide partijen helder.
Tip 3 – Stimuleer openheid en kwetsbaarheid in je bedrijf en team
Het is belangrijk dat de communicatie in een bedrijf en team openhartig is. Dat mensen het oneens met elkaar kunnen zijn, dat er gezonde discussies kunnen zijn, dat men verschillende perspectieven, argumenten of zienswijze kunnen ventileren. Dat het veilig is om elkaar aan te spreken op gedrag.
De basis is een klimaat creëren waar het normaal is om met elkaar in gesprek te gaan en er wederzijds respect en waardering is. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, een gezonde discussie kan zelfs veel tijd besparen en heel productief zijn.
Kwetsbaarheid stimuleren en openheid in je bedrijf en team organiseren zorgt voor:
- meer inzicht in elkaars kwaliteiten en valkuilen.
- meer stimulans om initiatief te nemen en (verbeter) voorstellen te initiëren.
- meer zelfvertrouwen, ruimte om fouten te maken en dingen te proberen.
- meer onderling begrip, waardering en respect.
- meer veiligheid om tevoorschijn te komen met wat je écht denkt en voelt.
De manier waarop je het samen doet bepaalt de cultuur
Niemand zegt; ‘goh doe mij maar een werkplek met een negatieve werksfeer!’. En toch zijn er genoeg mensen die dit wel op dagelijkse basis ervaren. Hoe interessant dat we iets kunnen creëren wat we eigenlijk allemaal niet willen. Toch?
Cultuur in je team en bedrijf ontstaat in de dynamiek tussen mensen. De manier waarop je het samen doet, creëert een cultuur die mensen als prettig of als onprettig ervaren. Goede nieuws, als de manier waarop je het nu doet met elkaar niet bevalt, kan je er ook samen voor kiezen het anders te doen en samen een team vormen die gebaseerd is op sterke relaties en samenwerking.
Wil jij inzicht in je eigen valkuilen en mechanismen als leider?
Wil je meer zelfvertrouwen en gevoel van regie ervaren in jouw rol?
Heb je behoefte aan ontspanning en rust in het hoofd, zodat irritatie je niet meer hoeft over te nemen?
Of ben je opzoek naar een realistisch plan hoe je irritatie en gedoe in jouw team of bedrijf constructief kunt aanpakken?
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.