Het roer omgooien in je carrière, hoe zet je nu de eerste stap? Voel je diep van binnen dat er meer uit het werk te halen valt? 1 op de 5 werkende mensen in Nederland (2 miljoen!) is niet gelukkig in zijn werk en voelt zich vast zitten in zijn/haar baan. Steeds meer mensen streven naar een carrière die betekenisvol is. In dit artikel een liefdevolle schop onder je kont om het roer om te gooien in je carrière en de eerste stap te zetten.

Waarom het roer omgooien? 

Steeds meer mensen verlangen naar meer uitdaging, plezier en voldoening in hun professionele leven. Het draait niet langer alleen om een stabiele baan of een goed salaris. Ook het vinden van betekenis en het nastreven van je passies en dat wat je drijft is belangrijk geworden. 

Het roer omgooien in je carrière of een carrièreswitch maken is voor veel mensen niet een gemakkelijke keuze. Het gaat gepaard met een periode van onrust en ontevredenheid over je huidige werk. Het gevoel dat er iets ontbreekt, dat je vastzit of dat de dagelijkse routine je geen voldoening meer geeft. Je kunt het zien als wegwijzers en een innerlijke roep om het roer om te gooien. Checken welke signalen jij ervaart? Lees mijn blog: “met tegenzin naar werk, de 10 signalen” en vink voor jezelf af welke signalen bij jou nu spelen.

Negeer het knagende gevoel van ontevredenheid niet. Het is de aansporing om het roer om te gooien en naar meer betekenis te streven. Luister naar je intuïtie en vind de moed om het roer om te gooien. 

Hoe ik het roer omgooide na het overlijden van mijn tante

Soms hebben we signalen dat we een andere weg in ons werk moeten inslaan. Alleen komt het besef pas echt wanneer we op harde wijze worden geconfronteerd met de realiteit. In mijn geval het overlijden van mijn tante, op slechts 51-jarige leeftijd. Het was de katalysator die me aanspoorde om het roer om te gooien in mijn carrière. In één klap werd me duidelijk dat ik niet langer kon blijven hangen in een baan die me al geruime tijd uitputte.

Het verlies van mijn tante wierp een helder licht op wat werkelijk belangrijk was in mijn leven, maar ook op wat niet langer goed voor me werkte. Het gaf me de moed om mijn situatie te veranderen, het roer om te gooien en daadwerkelijk te luisteren naar mijn intuïtie. Tot dan toe had ik de signalen voornamelijk genegeerd en steeds voor me uitgeschoven.

Het gevoel het roer om te willen gooien gaat altijd gepaard met signalen, alleen soms dringt het besef pas echt door als je op harde wijze geconfronteerd wordt met de realiteit dat het werkelijk nodig is om de stap te zetten. 

Drijvende kracht om het roer om te gooien en een carrièreswitch te maken

Een cruciaal en impactvol moment in ons leven kan dienen als de drijvende kracht achter het omgooien van het roer en kiezen voor een carrière met meer betekenis en vervulling. Plotseling realiseren we ons wat er werkelijk toe doet en krijgen we diepgaand inzicht in onszelf en onze situatie. We voelen een innerlijke drang om er nu echt mee aan de slag te gaan en niet langer te wachten. Dergelijke impactvolle momenten kunnen zich voordoen bij het overlijden van een dierbare, een scheiding, ontslag, een reorganisatie, ziekte, het verlies van een geliefde, en nog veel meer impactvolle situaties in je leven of werk.

Het was het moment van het overlijden van mijn tante dat me de kracht gaf om mijn leven opnieuw vorm te geven en te kiezen voor een carrièreswitch die vervullend voor mij was. Met vastberadenheid en veerkracht begon ik nieuwe keuzes te maken in mijn carrière waarin ik mijn talenten volledig kon benutten en een positieve impact kon maken.

Laat mijn verhaal een inspiratie zijn voor iedereen die in een vergelijkbare situatie verkeert. Luister naar de signalen, laat je niet langer tegenhouden door excuses en kies om het roer om te gooien. Klik hier om meer lezen over mijn verhaal.

Het roer omgooien de eerste stap

Als je voelt dat je het om roer om wilt gooien in je carrière, is de eerste stap erkennen dat je dit verlangen hebt. 

In deze fase zie ik vaak bij mijn carrièrecoach klanten, dat zij zichzelf continu aanpraten dat ze deze situatie moeten accepteren zoals deze is of nog even moet doorbijten voor ze een carrièreswitch kunnen maken.

Accepteer niets minder dan je verdient. Neem geen genoegen met minder, als je verlangt naar meer plezier, uitdaging en voldoening. Het proces van het roer omgooien kan als een uitdaging voelen, maar met een goed plan en de juiste aanpak kun je succesvol navigeren door deze verandering. En laten we niet vergeten dat het roer omgooien of een carrièreswitch maken ook gewoon leuk is. Een nieuwe uitdaging geeft energie, daagt je uit om jezelf te ontwikkelen en geeft je veel voldoening. 

Erkennen van je verlangens en behoeften

Het is tijd om de realiteit onder ogen te zien en je verlangens en behoeften serieus te nemen. Vaak heb je al lange tijd signalen opgevangen dat je iets anders wilt doen met je carrière, maar heb je deze signalen genegeerd of voor jezelf weggeschoven. Het is nu het moment om eerlijk te zijn tegenover jezelf en actie te ondernemen.

Misschien herken je jezelf in de volgende uitspraken:

“Mijn werk is eigenlijk vreselijk, maar ik ben dankbaar voor het goede salaris wat ik krijg en mijn goed betaalde baan opzeggen is nu geen optie.”

“Na de vakantie wordt het vast wel beter, ik heb gewoon even rust nodig.”

“Ik ben nog steeds dankbaar voor de kansen die ik krijg. Ik kan nu echt niet weggaan, ze hebben mij echt nodig. “

Het is begrijpelijk dat je dankbaarheid voelt voor wat je nu hebt. En het is ook belangrijk om te erkennen dat je voelt dat je de volgende stap mag gaan maken. Eén die je meer plezier, uitdaging en voldoening geeft. Ik schreef een blog ‘nieuwe uitdaging op je werk? Zo pak je het aan.’ Hierin lees je hoe je een nieuwe uitdaging in je werk kunt aanpakken en waarom het belangrijk is om dit vanuit de juiste motivatie te doen. 

Checklist; moet ik het roer omgooien?

Erkennen dat het nu tijd is om het roer om te gooien is een cruciale eerste stap. Laten we een kleine check doen of het tijd is om het roer om te gooien:

  • Merk je op dat je continu energie verliest, je gestresst en overwerkt voelt? 
  • Merk je op dat je geen aansluiting meer hebt met je collega’s, je functie of de branch waarin je werkzaam bent?
  • Merk je dat je uitdaging mist, dat je zin hebt om jezelf weer te ontwikkelen en te groeien?
  • Merk je op dat het werk niet langer aansluit bij de voorwaarden waarop je wilt werken, zoals de werktijden of de mate waarin je zelf besluiten kan nemen?
  • Merk je op dat je meer waarde bent gaan hechten aan voldoening halen uit je werk, dan puur het salaris of de arbeidsvoorwaarden die je krijgt?
  • Merk je op dat er te weinig ruimte is voor je ideeën, creativiteit en zaken waar je je gedreven over voelt of gewoonweg goed in bent?
  • Merk je op dat het werk niet langer zorgt voor een goed gevoel, plezier of gevoel van erkenning en waardering?

Hoe vaak heb je JA moeten antwoorden?

Goed. Ik hoop dat deze vragen een spiegel voor je zijn geweest en hebben geholpen om eerlijk te zijn naar je huidige werk situatie.

Zelfreflectie en het volledig overzien van de waarheid en jouw realiteit geeft je de doorbraak die je nodig hebt om het roer écht om te gooien. Het is niet altijd een leuke stap. Het roept wellicht onzekerheid bij je op. Maar weet dat deze stap de deur opent naar nieuwe mogelijkheden en een leven waarin je volledig tot je recht komt. Sta jezelf toe om te erkennen dat het tijd is om het roer om te gooien en nieuwe kansen en uitdagingen aan te gaan.  

Breek los en ga jouw nieuwe uitdaging aan!

Waarom zou je genoegen nemen met minder als je hunkert naar meer? Meer plezier, meer uitdaging, meer voldoening. Je hebt het recht om te streven naar een carrière waar je vuurtje brandt en je het beste uit jezelf haalt.

Stop met jezelf wijs te maken dat je deze situatie moet accepteren of dat je nog even moet doorbijten. Het is tijd om de waarheid onder ogen te zien. Je verdient beter. Dus, schud die twijfels en angsten van je af. Het is tijd om het roer om te gooien en met zin en energie een nieuwe uitdaging aan te gaan. 

Wil je het roer omgooien en heb je zin in een nieuwe uitdaging? Maar voel je ook dat je dit liever niet alleen wilt doen? In een vrijblijvend kennismakingsgesprek geef ik je met liefde het zetje wat je nodig hebt om in actie te komen. Samen onderzoeken we hoe jij succesvol het roer kunt omgooien en concrete stappen kunt zetten. Plan hier een vrijblijvend kennismakingsgesprek en maak gelijk een afspraak in mijn agenda. 

Scroll naar boven