Het pad naar 100K was niets in vergelijking met het pad naar 0k

myndz business en leiderschapscoach

De weg naar 100K, leren een goede ondernemer te zijn

In november 2020 tikte ik 100K omzet aan met mijn bedrijf. Een omzetdoelstelling die ik direct bij de start van mijn onderneming als een rode vlag had neergezet en waar ik al mijn focus op had gericht om het te bereiken.

Het behalen van deze doelstelling ging niet vanzelf. In de eerste periode van het ondernemerschap was het niet gemakkelijk om klanten te krijgen, ik wist immers niets van het ondernemerschap. Dus koos ik ervoor om mij volledig te concentreren op;

 • Het leren van ondernemers skills; hoe werkt het ondernemerschap en hoe kan ik geld verdienen met mijn bedrijf.
 • Praktische en strategische zaken als het bouwen van een converterende website, een systeem om leads aan te trekken en het uitbreiden van mijn volgers op social media.
 • Het overwinnen van mijn angsten en onzekerheden rondom geld en zichtbaar zijn.
 • Het investeren in coaching om mijn kennis over het ondernemerschap keer op keer te vergroten.

In deze periode was ik erop gericht te leren hoe ik mijn ondernemerschap succesvol kon maken. Ik leerde dit van andere experts en volgde de instructies en kennis die ik kreeg nauwgezet op. Dat heeft me veel opgeleverd. Binnen no time had ik een goedlopende business gebouwd.

De 100K machine voelde leeg

Hoewel ik mijn doelstelling had bereikt, had ik een bedrijf gebouwd waar ik totaal geen connectie mee voelde. Ik had voor de buitenwereld een goed lopend bedrijf, een geoliede machine. Maar vanbinnen had het geen ziel.

Het bracht me dan ook niet de voldoening of het gevoel van vrijheid waar ik voor was gaan ondernemen. Ik had grondig alle do’s en don’ts opgevolgd. En daarin was ik voorbij gegaan aan mijn eigen waarden, mijn missie en mijn krachten.

Dat gaf me een rusteloos en leeg gevoel.

Ik besefte dat ik mij had geconcentreerd op de praktische en strategische aspecten om een succesvolle business te bouwen, maar ik had niet geïnvesteerd in het beantwoorden van de volgende vragen:

 • Hoe maak ik impact en verschil met mijn talenten en krachten?
 • Wat is mijn missie en hoe vertaal ik dat naar mijn bedrijf?
 • Wat betekent succesvol zijn voor mij?
 • Wat is mijn boodschap, waar geloof ik in, waar sta ik voor?
 • Wat zijn mijn kernwaarden en hoe bewaak ik deze in mijn bedrijf?
 • Hoe bouw ik een business die afgestemd is op mijzelf?

Cruciale vragen die onbeantwoord bleven. Hierdoor had ik geen stevig fundament voor mijzelf en mijn bedrijf neergezet. Een basis waaruit ik eigen richting kon bepalen, keuzes kon maken en een bedrijf kon bouwen die klopte voor mij. In een bedrijf dat voor mij klopt heb ik een doelgroep gekozen, een aanbod bepaald en een strategie gekozen die afgestemd is op mijn waarden, mijn missie en mijn krachten.

Herken je iets van jezelf in mijn verhaal? Ik begrijp precies hoe je je voelt.

Leiden vanuit tekort gedachten

Het gevoel dat het niet klopt en het bedrijf geen vervulling geeft, zie ik ook terug bij andere ondernemers. Niet alleen bij ondernemers die al mooie omzetten draaien, maar ook bij ondernemers die net gestart zijn. Er is een onderliggende reden waarom deze ondernemers geen vervulling ervaren.

Als je start met je bedrijf dan is je eerste focus en prioriteit vaak geld verdienen. Al je energie, focus en prioriteiten gaan naar het nastreven van deze doelstelling. Dit geeft je een bepaald gevoel van veiligheid of rust.

Je bent vooral bezig met het idee dat je niet genoeg omzet maakt. Je raakt dan te veel gehecht aan het behalen van jouw omzet doel. Het najagen van bepaalde omzetcijfers en hoe je die moet realiseren, neemt je vervolgens totaal in beslag. Het creëert in feite een vicieuze cirkel waar je continu je bedrijf leidt vanuit het gevoel dat je te weinig verdient, te weinig doet of te weinig hebt. En dat je harder moet werken of meer moet doen dan je nu al doet om dit te bereiken.

Onbewust ben je vooral bezig om te voorkomen dat je te weinig omzet maakt. Je grijpt dan ook alles aan wat binnen handbereik ligt (coaching, kennis, funnels enz.) om te weinig omzet te vermijden. Deze keuzes zijn gebaseerd op het vermijden van een bepaalde pijn en dus altijd ontstaan uit angst. In je bedrijf wil je niet handelen vanuit angst, je wilt handelen vanuit vertrouwen.

Dat is ook de reden dat het moeilijk is om een bepaalde doelgroep, aanbod of strategie los te laten als het wel euro’s oplevert. Het levert je immers iets op; je angst en onzekerheid voor een tekort aan geld wordt gestild. Het is dan makkelijker om zaken in stand te houden ook al voelt het niet goed, dan geconfronteerd te worden met het ongemak van je overtuigingen die deze angst in stand houdt.

In the end geeft het behalen van successen op deze manier geen diepere voldoening. De focus en prioriteit gaan telkens weer naar geld verdienen en je omzet doelen behalen. The next goal nastreven. Maar ondertussen worden alle aspecten die jou echte voldoening geven totaal genegeerd. Zoals het gevoel verschil te maken in de levens van anderen door het werk wat je doet.

Je bedrijf leiden naar 100K

Het is ontzettend makkelijk om uit verbinding met jezelf te raken als je alleen gefocust bent op het nastreven van (financieel) succes.

Er is niets fout of slecht aan goed geld verdienen en omzetten behalen met zoveel mogelijk nullen. Het is zelfs fantastisch. Realiseer je eens hoe groot je impact op deze wereld is als je dat doet. Jouw omzet representeert het aantal mensen dat jij hebt kunnen helpen met jouw krachten en het verschil wat jij hebt kunnen maken in hun leven. En daar blijft het niet bij, want de mensen die jij hebt geholpen zullen op hun manier ook weer impact maken in deze wereld, door wat jij voor hun hebt betekend. Het is een olievlek die zich positief verspreid.

Alleen succes hebben zegt vrijwel niets over de mate waarin je vervulling voelt. Voldoening ervaren is een ander proces dan alleen een doelstelling afvinken waar je je goed bij voelt. Het gaat namelijk veel dieper. Dieper in ons zit namelijk een verlangen om ergens aan bij te dragen en goed te doen.

Door goed te doen kunnen we uiting geven aan onze principes, waarden en visie. Voldoening is de paraplu die overal boven hangt en jou in alles richting geeft. Je kunt het ook wel zien als het geweten. Het innerlijk besef van goed en kwaad. Als je je geweten leidend maakt in je bedrijf, kan je alles naar een hoger niveau tillen.

Voldoening ervaren zou dan ook niet het laatste moeten zijn waar je aan denkt als je je business gaat bouwen. Het zou je allereerste prioriteit moeten zijn. Een bedrijf leiden waar jij voldoening uithaalt, is een bedrijf waar jij goed doet voor deze wereld en uiting geeft aan dat wat jij belangrijk vindt.

Kenmerken van ondernemers die hun bedrijf leiden vanuit voldoening zijn;

 • Eerlijk, Integer, respectvol
 • Lange termijn gericht
 • Consequent en consistent
 • Verantwoordelijk
 • Intuïtief
 • Overvloedig
 • Mensgericht
 • Geïnspireerd, enthousiast, gemotiveerd

Een gewetensvraag; verdien jij je geld nu met het innerlijke besef dat je goed doet en ergens aan bijdraagt?

Een duik in de onderwereld

De weg naar voldaan en succesvol ondernemen vroeg dat ik de antwoorden van binnenuit ging halen. Als je vraagstukken gaat beantwoorden over je waarden, overtuigingen en geweten dan zijn deze niet buiten jezelf te vinden. Je kunt je hooguit laten helpen om ze van binnen uit te beantwoorden.

Ik besefte mij dat ik nog niet goed wist wat mijn principes en waarden waren en wat goed doen voor mij betekende. Daarom had ik af te dalen in mijn onderwereld.

Het proces wat ik doormaakte, wordt in de Griekse mythologie mooi weergegeven door het verhaal van godin Persephone. Het speelse en liefelijke meisje dat meegenomen werd in de krochten van de onderwereld door Hades, de god van de onderwereld. Om zich te ontplooien, te rijpen en haar ware krachten te ontdekken. Pas daarna kon ze overwinningen bereiken en zich van meisje getransformeerd naar volwassen vrouw weer aan de buitenwereld laten zien.

In mijn eigen onderwereld moest ik;

 • Oude shit aankijken, angsten en onzekerheden op tafel leggen en belemmeringen doorzien op alle lagen in mijn leven;
 • Loslaten wie ik dacht te moeten zijn en hoe ik dacht dat het moest of hoorde om succesvol te zijn en geld te verdienen;
 • Herdefiniëren wat succes voor mij betekende;
 • Connecten met mijn zielsmissie;
 • Grenzen en kaders bepalen waarbinnen ik wilde leven en ondernemen;
 • Ontdekken wie ik ben, mijn echtheid, zonder alle conditioneringen;
 • Krachten en talenten ontwikkelen, ook die ik nog niet kende van mijzelf;
 • Spirituele aspecten in mijzelf ontdekken;
 • Visie bepalen, waar geloofde ik in en stond ik voor;

Getransformeerd en krachtig

De reis door mijn onderwereld heeft geleidt tot een krachtige transformatie naar de vrouw en ondernemer die ik nu ben. Die precies weet waar ze voor staat, wat ze kan betekenen, wat haar voldoening geeft, welke waarde ze hanteert en welke impact ze wil maken in deze wereld. Ik voel me energiek en krachtig en mijn zelfvertrouwen is sterk vergroot.

De tweede stap was om mijn bedrijf te stroomlijnen met de vrouw die ik nu was geworden. Om richting te bepalen en een fundament neer te zetten die in lijn was met mijzelf. Dat betekende dat ik opnieuw mocht kijken naar o.a. mijn doelgroep, mijn aanbod, mijn strategie en mijn positionering. Om vandaaruit ook weer naar buiten te treden en klanten aan te trekken met een boodschap die mensen inspireert, die visie uitstraalt en vertrouwen geeft.

Bovenal ben ik weer op de leidende positie in mijn bedrijf komen te staan. De positie waar vanuit ik eigen richting bepaal, keuzes maak en in actie kom. Dat is de plek waar ik de groei van mijn bedrijf kan dragen en mij laat leiden door voldoening en zingeving.

Focus op de wortel

De titel van deze blog is ‘Het pad naar 100K was niets in vergelijking met het pad naar 0k’. Het pad naar 0K staat symbool voor teruggaan naar de basis, naar de wortel, the root. Dat is niet het pad van de minste weerstand. Als je bereid bent om het innerlijke werk te doen en jezelf te transformeren naar echtheid dan is dit wel het pad wat je in the end het meeste oplevert.

Het maakt niet uit hoe fantastisch het bedrijf is dat je hebt opgezet, het aantal mooie reviews dat je hebt ontvangen en welke mooie dingen je kunt doen met het geld dat je in je bedrijf hebt verdiend. Zolang je voelt dat er iets mist en je bedrijf niet bijdraagt aan het leven van jouw missie, het benutten van je potentieel en diepere lagen aanraakt van voldoening, dan klopt het gewoonweg niet.

In mijn geval moest het eerst schuren voor ik realiseerde dat het niet voor me werkte. En aangezien je deze blog tot hier hebt gelezen, durf ik te zeggen dat het voor jou hetzelfde is.

Haal jij geen voldoening en zingeving uit je bedrijf?

Heb je het gevoel dat je afgedwaald bent van je pad en jouw kracht?

Raak je afgeleid door wat je denkt dat je zou moeten doen om een succesvol bedrijf te leiden?

Ben je steeds weer opzoek naar het perfecte verdienmodel of de skills om je bedrijf te laten groeien?

Voel je je energie en inspiratie steeds vaker weg sijpelen?

Vervang het ene systeem dan niet voor het andere. Vind een manier die voor jou persoonlijk werkt. Een bedrijf waar jij aan het roer staat en dat gedreven is vanuit zingeving en impact maken. De ondernemersvaardigheden heb je waarschijnlijk inmiddels al opgedaan, wat zou het betekenen als je daar nog een dosis gedrevenheid, purpose en echtheid aan toevoegt? Uit ervaring weet ik dat dit als een katalysator zal werken richting groei in jezelf en je bedrijf.

Ben je benieuwd wat ik voor je kan doen?

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven