Het maken van carrière stappen is eigenlijk net een relatie uitmaken

Het maken van carrière stappen is eigenlijk net een relatie uitmaken

Het uitmaken van een relatie illustreert prachtig het proces van geen voldoening meer uit je werk halen en het roer omgooien. Laat mij je uitleggen waarom.

Carrière stappen maken is net als een relatie uitmaken

Een deelnemer van mijn groepsprogramma bracht mij op het idee van deze blog. Ze vertelde tijdens de lunch dat het maken van carrière stappen eigenlijk net een relatie uitmaken is. Stel je maar eens voor. Je hebt een relatie waarvan je de laatste tijd denkt, is dit het nou? Je relatie is eigenlijk wel prima, maar er is geen vuur meer. Het suddert al een tijdje en steeds vaker vraag je jezelf af hoe het zou zijn als je het uitmaakt en weer van je vrijheid gaat genieten. Maar ja, tegelijkertijd is het ook allemaal wel makkelijk, veilig en vertrouwt. Je laat het maar weer gaan. Als je denkt aan de consequenties, je huis verkopen en de spullen verdelen dan stop je je gevoelens snel weg. Veel te lastig allemaal. Ondertussen vertel je jezelf dat het vast beter wordt. Volgende week gaan jullie namelijk een weekend weg en dan komt vast het vuur terug.

Nu is het klaar

Maar helaas na weken ‘het geprobeerd’ te hebben en het vuurtje nog altijd niet gevonden te hebben besluit je de knoop door te hakken. Nu is het klaar, je wilt je niet langer binden aan iemand die eigenlijk er niet echt voor je is, je niet ziet voor wie je bent en te weinig tijd voor je neemt. Het besluit voelt als een opluchting. Je hebt het gedaan en het voelt echt mega goed! Een jaar later kijk je nog eens terug op je relatie. Je denkt ‘waarom heb ik dat in godsnaam niet eerder gedaan. Ik heb nu een veel leukere relatie, wat ben ik blij dat ik toen die stap heb genomen’. Herkenbaar? Iedereen heeft weleens in een relatie gezeten, waarvan je nu denkt waarom heb ik niet veel eerder de knoop doorgehakt om mijn vrijheid weer terug te nemen. Dat je er veel te lang werk van hebt geprobeerd te maken, maar het vuur niet terugkwam en je uiteindelijk na jaren terugkijkt op de relatie en denkt ‘ik ben nu veel beter af’.

Hoe lang ga jij het nog proberen?

Het verhaal van mijn klant vind ik een prachtige metafoor. Het illustreert wat er zich in je afspeelt als je geen voldoening meer uit je werk haalt en vervolgens twijfelt of je wel of niet stappen moet nemen. Als je uiteindelijk de knoop doorhakt en het roer omgooit is het altijd een opluchting. En een jaar later kan je je nauwelijks voorstellen dat je ooit twijfelde over die stap. Laat dit verhaal maar eens goed op je inwerken. Ik weet namelijk zeker dat jij je nu ook realiseert dat je eigenlijk al veel te lang in een ‘werk’ relatie zit die eigenlijk wel klaar is en die je om allerlei redenen nog in stand houdt. Maar in je hart weet je dondersgoed dat het niet meer goed gaat komen. Dat je meer vrijheid, plezier en voldoening wilt. Hoe lang ga jij het nog proberen? Kijken of de spanning en uitdaging nog terugkomt?

Het doet even pijn

Een relatie uitmaken is nooit leuk. Het doet even heel erg pijn. Je hebt ook mooie momenten gekend samen, je bent gegroeid in de relatie, je bent meer over jezelf te weten gekomen en nu moet je dat alles loslaten. Ook al weet je dat het goed voor je is, het is moeilijk om je te realiseren dat het niet meer goed komt, dat het vuur niet terugkomt ondanks al je inspanningen. Mij deed het ook pijn om mijn vaste dienstverband na 10 jaar af te sluiten. Ik heb daar zoveel geleerd, prachtige kansen gehad, leuke mensen ontmoet en ik ben er gegroeid als mens en professional. En toch zeg ik nu ook, het is de beste keuze die ik toen voor mijzelf kon maken. Want ik heb nu een nog leukere relatie met mijn onderneming. Een relatie waar ik veel meer plezier en voldoening uithaal.

Ik kan mij niet voorstellen hoe het is zonder jou

Een tweede reden waarom het pijn doet om je relatie met het werk uit te maken, is omdat je je nog niet kan voorstellen hoe het is om weer je eigen vrijheid te hebben. Wat ga ik dan precies doen en wat wil ik dan eigenlijk in die nieuwe relatie terugzien. Als je geen voorstelling hebt van hoe het kan zijn, dan is het moeilijk om ook daadwerkelijk in beweging te komen. Je houdt je liever vast aan wat je wel weet. Ook al is dat een slechte relatie. Vaak heb je je ook een lange tijd afgesloten van je gevoelens, zodat je het nog wat langer kon volhouden. Het is dan enorm belangrijk om weer in contact te komen met jezelf, wie ben ik, wat vind ik belangrijk en wat zijn mijn verlangens. Van daaruit kan je je namelijk telkens meer gaan voorstellen hoe het is en durf je er ook naar toe te bewegen.

Wil jij ook al een tijd je werk relatie uitmaken?

Ik kan mij goed voorstellen dat jij nu denkt ‘precies dit’. Dit is waar ik nu al zo’n tijd tegenaan loop. Ik weet precies hoe het werkt en heb zelf ook het hele proces doorlopen.

Wil je tijdens een groei sessie bekijken wat je verlangen is, onderzoeken we wat je tegenhoudt en tips voor hoe je in beweging kan komen, zodat je vol vertrouwen een stap kunt nemen? Meld je aan en maak kans om voor de gratis groei sessie te worden geselecteerd.

Scroll naar boven