Intuïtief voel je dat je een kans moet pakken, maar tegelijkertijd neemt angst en onzekerheid het direct van je over. Wat is nu het ergste dat kan gebeuren?

Ik nam een sprong

Afgelopen weken stonden voor mij in het teken van een nieuwe sprong in mijn ondernemerschap wagen. Wie mij niet via IG stories volgt heeft het misschien gemist, maar ik heb besloten om een mega gaaf pand te huren waar ik mijn coach bedrijf ga vestigen. Het is echt zo’n toffe plek met openslaande ramen naar een tuin. Hoe cool! Je begrijpt; ik ben ‘over the moon’. De weken voorafgaand aan deze belangrijke beslissing was het chaos in mijn hoofd. Ik ken inmiddels het spelletje van mijn brein. Direct gaat de gedachten stroom in volle snelheid aan. Gaat dit wel echt lukken? Ga ik de investering wel terugverdienen? Moet ik nu wel zo’n grote verantwoordelijkheid aangaan? Ik weet dat als je iets in je hart heel graag wilt, dat het intern heel erg hard in je gaat schreeuwen.

Kiezen voor de moedige stap

Nu had ik op basis van al die gedachten kunnen besluiten het niet te doen. Dat was de makkelijke weg geweest. Dit had de weg geweest waar ik later zeker spijt van had gekregen. Intuïtief voelde het zo ontzettend goed, dat ik niet kon ontkennen dat dit voor mij de volgende stap moest zijn. Dus nam ik een moedig besluit en zei ik ja tegen dit te gekke pand. Ik weet dat jij op dit moment ook voor een moedig besluit staat. Jij voelt aan alles dat je een sprong wilt wagen in je carrière. Of misschien denk je stiekem ook wel steeds aan het ondernemerschap. Maar ondertussen is het intern in jou heel erg hard aan het schreeuwen en voel je je hartstikke onzeker over de volgende stap. Want wat wil ik dan en hoe doe ik het dan?

Wat is nu eigenlijk het ergste dat kan gebeuren

Tijdens het besluitproces dacht ik heel vaak, wat is nu eigenlijk het ergste wat mij kan gebeuren? Wat is nu het ‘worst case’ scenario? Het is namelijk zo dat als we onze angst echt goed onderzoeken en kennen dan ontdekken wevaak dat het helemaal geen reële angst is. Een mooie uitspraak uit het boek Logica van Geluk van Mo Gawdat vind ik ‘het zijn je daden en niet je angsten die je veiligheid bieden’. Je denkt misschien dat ongemakkelijke gedachten een waarschuwing zijn om het niet te doen. Maar het ergste wat jou kan overkomen is dat je je angst jouw richting laat bepalen. Want wat gebeurt er met jou als je nu niets doet? In het boek stuitte ik op 6 vragen die je helpen om te onderzoeken wat het ergste is dat kan gebeuren. Ik wil ze met je delen zodat je snel tot de kern komt van je angst en je ervoor zorgt dat het niet jouw richting gaat bepalen.

6 vragen om je angst te onderzoeken

1. Wat is het ergste wat kan gebeuren?

Laat de angst en onzekerheid maar even boven komen drijven. Som eens voor jezelf op wat nu het ergste is wat je kan gebeuren.

2. Hoe waarschijnlijk is het?

Wees eens reëel, is het echt de waarheid dat dit kan gebeuren?

3. Kan ik iets doen om het scenario te voorkomen?

Welke daden en acties kun je nu al uitzetten om te voorkomen dat je worstcasescenario uitkomt?

4. Kan ik herstellen?

Mocht je nu toch in die worstcasescenario belanden, zou je er dan weer bovenop kunnen komen?

5. Wat gebeurt er als ik niets doe?

Stel er verandert helemaal niets, wat gebeurt er dan met jou? Hoe zou je je dan voelen? Tegen welke prijs wil je alles zo laten?

6. Wat is ‘the best case’ scenario?

Bekijk het eens vanuit een ander perspectief. Wat kan het je allemaal brengen? Beschrijf eens wat het beste kan zijn wat je kan overkomen.

Je hebt altijd een keuze

Ik weet hoe makkelijk gedachten het van je kunnen overnemen om vervolgens te denken laat maar dit is niet voor mij weggelegd. Jouw probleem is nu dat twijfel en onzekerheid het continu weer van je overneemt en je de makkelijkste weg kiest. Ik wil je uitdagen om dit patroon te doorbreken.

  • Je hebt namelijk altijd een keuze.
  • Je kan ervoor kiezen om op dezelfde voet verder te gaan.
  • Je kunt het nog wat langer ‘proberen’ op je werk en kijken of je het nog wat leuker kunt maken.
  • Je kunt nog een keer een gratis workshop doen en hopen dat je antwoorden vindt.
  • Je kunt weer toekijken hoe een ander wel de sprong maakt en doet wat jij eigenlijk ook heel graag wilt. Maar laten we eerlijk zijn, wat heeft dat je tot nu toe gebracht? Maak een keuze en doorbreek het patroon.

Samen ga je sneller

En die sprong maken hoef je niet alleen te doen. Ik ken mijn lezers en klanten inmiddels. En ik weet dat je nu denkt, ik kan het wel alleen en ik probeer het zelf wel eerst. Ik wil eerlijk met je zijn. Vaak lukt het niet om alleen vragen te beantwoorden over wie ben ik?, wat wil ik? en waar haal ik echt voldoening uit? Of om jouw belemmerende gedachten te doorzien en te doorbreken. Ik weet dat je na een paar maanden het alleen geprobeerd te hebben je erachter komt dat je hulp nodig hebt. Echt je hoeft het niet alleen te doen. Samen ga je veel sneller. Je hebt iemand nodig die hetzelfde pad heeft bewandeld en al op het punt is waar jij graag wilt zijn. Ik weet precies wat nodig is om tot de kern te komen bij jou, hoe je patronen doorbreekt en gericht stappen neemt in je carrière.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven