Go for it, maak een carrièreswitch

MYNDZ COM x

Het gevoel een carrièreswitch te willen maken? Why not! Zet die stap en beleef nieuwe avonturen.

Choice for life?

Op jonge leeftijd maak je al belangrijke keuzes als het gaat om je opleiding en loopbaan. Deze bepalen vaak ook je eerste stappen in je carrière. We maken keuzes als jongvolwassenen, maar hebben vaak nog helemaal geen beleving bij het vak dat we gekozen hebben. Het is dan ook niet raar dat je na een aantal jaar erachter komt dat je keuzes hebt gemaakt die niet jouw droombaan heeft opgeleverd. Zo ben ik van Hotel management naar HR management gegaan en nu na 10 jaar vastdienstverband opnieuw avonturen aan het beleven.

Alles in de waagschaal

Mijn ervaring is dat het soms lastig is om deze switch te maken. Je hebt je leven inmiddels aardig op de rit, je eigen huis, je hebt financiële vrijheid, je kunt leuke dingen doen. Waarom dat allemaal in de waagschaal stellen voor een switch? Toch merkte ik dat het blijven hangen in zekerheden uiteindelijk frustratie opleverde. Het gevoel iets anders te willen blijft aanhouden en daardoor kom je letterlijk niet meer vooruit. Angst voor het maken van een switch is dan ook logisch en een proces waar je doorheen moet en tijd moet geven.

Switch it baby

Maar hoe zorg je ervoor dat het toch tot die switch komt? En hoe weet je wat nu echt jouw droombaan is?

Onderzoek waar jouw kwaliteiten liggen

In je huidige functie heb je al successen behaald, wat waren deze? Waar blink je in uit? Wanneer of voor wat komen collega’s bij jou om hulp vragen? Waar word je echt gelukkig van? Waar kijk je met plezier op terug? Een hoop vragen, maar het is tijd om jezelf is goed onder de loep te nemen. Vraag gerust mensen in je omgeving om je hierbij te helpen.

Neem mee wat je allemaal hebt geleerd

Je hebt inmiddels al heel veel ervaring opgedaan en dit gaat niet verloren. Je kan het allemaal meenemen naar je nieuwe functie. Bekijk je ervaringen en vaardigheden vanuit het perspectief van je nieuwe functie. Benadruk dit in je CV, LinkedIn profiel en tijdens je sollicitatiegesprek.

Ontwikkel jezelf

Zijn er vaardigheden of opleidingseisen die je nog niet bezit voor je droombaan? Bekijk of er via je oude werkgever mogelijkheden zijn voor scholing, zodat je je kan voorbereiden op je carrière switch. Er zijn tegenwoordig veel duurzame inzetbaarheid trajecten bij werkgevers. Als jij ongelukkig wordt van je werk op lange termijn is dit ook nadelig voor je werkgever. Zeker als het tot uitval leidt. Maak het bespreekbaar en onderzoek samen de mogelijkheden.

Connect en be inspired

Zoek mensen, bedrijven en events op die aansluiten bij jouw carrièreswitch. Maak contact en verbinding met mensen. Bovenal om goed na te gaan of dit echt je droombaan is, maar ook om een netwerk op te bouwen en geïnspireerd te raken. Het vinden van een nieuwe baan vanuit je netwerk is nog altijd een succesfactor.

Just do it

Er is nooit een juist moment, ga ervoor als je het graag wilt. Mensen pakken jouw energie op en je staat er zeker versteld van hoe snel je die switch maakt.

Volg je Myndz.com al op Instagram?

 

 

 

Scroll naar boven