Denk jij vaak vanuit beroepen en functies als je nadenkt over jouw carrière? En merk je dat het denken vanuit deze traditionele beroepen je niet helpt om te ontdekken wat je echt wilt? In deze blog geef ik je een nieuw perspectief en laat ik je zien dat er meer mogelijkheden zijn.
Denken vanuit beroepen
Traditioneel kijken we naar werk vanuit functietitels en beroepen. Van jongs af aan wordt dit je al geleerd. Op school ga je je vanuit deze gedachte oriënteren op (vervolg)opleidingen. Om vervolgens je eerste baan te kiezen op basis van de functies die het beste bij deze opleiding passen. Steeds vaker zie ik dat mensen niet gelukkig zijn in de functie die al van jongs af aan een droom lijkt. Ofwel die het beste bij de vooropleiding moest passen. Het gevoel ‘is dit het nou?’ steekt meer en meer de kop op. Vaak denken we dan hard te moeten werken om hoger op de carrièreladder te komen. De gedachte is dan dat er meer uitdaging komt als je meer verantwoordelijkheid neemt binnen het huidige beroep. Hogerop wordt het allemaal beter, toch? Echt, er zijn ontelbaar veel mensen die met veel succes carrière hebben gemaakt, maar eigenlijk diep ongelukkig waren.
Volledig onbewust omdat we niet anders weten
Regelmatig spreek ik vrouwen met het ‘is dit het nou?’ gevoel. Als ik deze vrouwen vraag wat ze tot nu toe hebben gedaan om hier verandering in te brengen, dan hoor ik vaak dat zij zich opnieuw oriënteren op diverse beroepen of eindeloos vacatureteksten bekijken die mogelijk een aansluiting hebben met de ervaring en opleiding die ze hebben. We focussen ons geheel op één weg en afwijken van dit pad lijkt geen optie. We zijn volledig geprogrammeerd op beroepen en functietitels. Vaak onbewust omdat we niet anders weten. Daarbij is er een sterke maatschappelijke druk om succesvol te zijn, de carrièreladder te bestijgen en het liefst het ideale pad te bewandelen van gerichte opleiding naar passende functie.
Waarom werkt het niet?
Het denken vanuit beroepen en functies zegt helemaal niets over jou. Het zegt niets over jouw missie in het leven, de reden waarom je de dingen doet die je doet. Hoe je van betekenis wilt zijn voor anderen. Het vertelt je niet wat jouw krachten en talenten zijn. En het geeft je ook geen zicht op jouw gedrevenheid en wat je energie geeft. Het geeft je dus op geen enkele wijze antwoord op vragen die grotendeels alleen over jou gaan. Het is zelfs zo dat als je denkt vanuit de beperkte ruimte van functies en beroepen je mogelijk heel veel van jezelf niet ontdekt en benut. Je overziet niet je volledige potentieel en verlangens. De vraag is wil jij jezelf wel omschrijven vanuit beroepen en functies? Is dat wie jij werkelijk bent?
Een nieuw perspectief, in 3 stappen naar werkplezier
Denken vanuit de begrensde kaders van beroepen en functies beperkt je enorm in het ontdekken van jouw volledige potentieel. Het is tijd voor een frisse blik. Ik geef je 3 stappen die je helpen om buiten de kaders van beroepen en functies te kijken en bij jezelf tot de kern te komen.
#1 Waar wordt je zeer gedreven van?
Ontdek waar je hart ligt. Wat laat jouw vuurtje branden en vervult je met enthousiasme?
Je gedrevenheid vind je in de dingen die je energie geven, motiveren en inspireren. Het is de brandstof waarop je motor draait. Je wilt er veel tijd en aandacht in stoppen, omdat je het belangrijk vindt en omdat het je aan het hart gaat. Dus waar gaan je ogen van glinsteren en wil je het liefst de tijd in verliezen?
#2 Waarin ben je de allerbeste?
Ga na waar jij de allerbeste in bent en vraag jezelf af waarom je daar de allerbeste in bent? Waarom komen je collega’s, familieleden en vrienden juist bij jou aankloppen als ze iets gedaan willen krijgen? Vaak is het lastig om deze krachten zelf op waarde te schatten. Het zijn namelijk de dingen die je gemakkelijk afgaan, maar die voor een ander van grote waarde zijn. Het is belangrijk te weten dat je krachten de dingen zijn die je moeiteloos afgaan, maar die tegelijkertijd ook je gedrevenheid moet aanboren. Anders voer je wel de handelingen uit maar ervaar je geen motivatie.
#3 In welke behoeften kun je voorzien?
In welke behoeften van anderen kun jij voorzien met jouw gedrevenheid en krachten? Zoals gezegd ben je geneigd om te kijken naar vacatureteksten en dan te checken of je kennis en ervaring hierop aansluit. Veel interessanter is om te kijken welke behoeften er binnen een organisatie of markt is en vandaar uit te bekijken op welke manier jij een bijdrage kunt leveren aan de missie en doelen. Bekijk vooral wat de waarde is die jij kunt leveren en wat jij precies toevoegt. Als je waarde toevoegt en deze ook onderbouwd, dan zijn organisaties of mensen bereid er voor te betalen. Zo ga je in je eigen behoeften voorzien door anderen te helpen in hun behoeften.
Een perspectief die veel meer mogelijkheden biedt en je compleet zicht geeft op het volledig benutten van jouw potentieel. Uiteindelijk ervaren we alleen werkplezier als we alles van onszelf kunnen inzetten om een ander te helpen en dus van toegevoegde waarde zijn. Verander je perspectief van beroepen en functies naar het leveren van waarde vanuit jouw gedrevenheid en talenten.