Geen voldoening meer uit je werk halen, vindt jezelf opnieuw uit.

Jezelf opnieuw uitvinden na een periode geen voldoening uit je werk halen

Geen voldoening meer uit je werk halen, het zorgt er vaak voor dat je verwijdert van jezelf raakt. Je weet niet goed meer wie je bent, wat je leuk vindt, wat je wilt doen. Alles is een beetje onduidelijk. Toch heb je behoefte om weer in contact te komen met jezelf. In deze blog lees je mijn verhaal en tips hoe ik dit heb gedaan na een periode geen voldoening uit mijn werk halen.

Je moet jezelf eerst kwijtraken om jezelf weer te kunnen vinden

Ik werkte 10 jaar in vast dienstverband en had alles goed voor elkaar. Ik kreeg mooie kansen, had fijne collega’s en ik kreeg goed betaald. Prima leven zou je zeggen, toch raakte ik mijzelf in die periode totaal kwijt. 10 jaar lang was ik gewend geraakt aan allerlei vaste patronen. Ik startte mijn werkdag om 08:00 uur, maakte een praatje en ging aan de slag. Om vervolgens klokslag 12:00 uur aan te schuiven bij de lunch. We aten lunch altijd aan dezelfde tafel, met zo’n beetje dezelfde groep mensen. En aan het eind van de dag reed ik met de auto van de zaak naar huis, wat welgeteld 10 minuten van mijn huis was. Elke dag opnieuw! Ik raakte gewend aan de vaste handelingen en hechtte hier ook waarde aan. Hierdoor was ik volledig ingesteld op de automatische piloot.

Ik had zorgvuldig een masker opgezet

Los van alle patronen die ik had gecreëerd voor mijzelf had ik ook veel verwachtingen en overtuigingen van hoe werk er voor mij uit zou moeten zien. Ik dacht echt dat je alleen succesvol kon zijn als je keihard werkte, dat je alleen ambitie hebt als je de carrièreladder bestijgt. Mijn leidinggevenden zag ik als voorbeeld. Ik dacht dat ik mij daaraan moest aanpassen of zelfs moest worden zoals zij waren. Ik had een beeld gecreëerd over mijzelf hoe ik zou moeten zijn. Een perfect plaatje had ik gecreëerd en daarmee had ik ook een masker opgezet om mijzelf en ook anderen te overtuigen. Ik merkte dat het mijn geluksgevoel telkens meer begon te bepalen. Ik streefde iets na wat helemaal niet van mijzelf was en dus was het moeilijk om dit vol te houden.

Lekker tegendraads!

Telkens meer ging ik deze patronen doorzien. Ik begon mijzelf te ontwikkelen en kreeg een mening en visie op dingen, waardoor ik telkens meer doorzag dat het perfecte plaatje waar ik naar streefde helemaal niet bij mij paste. Telkens vaker begon ik af te zetten tegen dit perfecte plaatje. Ik werd meer tegendraads, cynisch en ik wilde dingen naar mijn hand zetten. Ik wilde opeens heel erg laten zien dat ik echt wel mijzelf was. Er ging geen dag voorbij dat ik mij irriteerde aan alles wat ook gewoon 10 jaar prima was en ik heel erg gewaardeerd had. Voor de meeste trouwe bloglezers is het bekend dat ik na het overlijden van mijn tante Tineke besloot dat het genoeg was. Ik wilde weer de regie over mijn leven terug en bovendien is het leven veel te kort om geen plezier en voldoening uit je werk te halen.

Geen voldoening meer uit je werk halen, jezelf opnieuw uitvinden

Na mijn uitdiensttreding had ik één belangrijk deel over het hoofd gezien. Ja ik had een besluit genomen om dingen anders te gaan doen. Maar ik was vergeten dat ik ook mijzelf opnieuw moest gaan uitvinden. Ik had dan wel het masker afgezet, maar wie ben ik dan echt? Dit was geen gemakkelijk proces. Ik vond het lastig om uit de vaste patronen te komen en ik legde mijzelf in de eerste maanden nog veel op. Ik moest eigenlijk een nieuwe invulling geven aan alle vrijheid die ik had. Toch besefte ik mij al snel dat ik eerst alle overtuigingen en verwachtingen die ik van het leven en werk had mocht gaan loslaten. Ik had deze gecreëerd als overlevingsmechanisme, maar waren nu niet meer dienend voor mij.

Je energie herstellen is slechts één ding

Als we onszelf opnieuw willen ontdekken dan focussen we ons vaak op het herstellen van de energie. Dit is absoluut een belangrijk punt. Ik heb hierin veel moeten investeren, omdat ik veel energie was verloren door jaren veel van mijzelf te hebben gevraagd. Ik heb de eerste periode ook veel focus hierop gelegd, zodat ik mij weer energiek voelde. Maar ook gewoon veel slapen en bewegen door te wandelen en naar actieve yogalessen te gaan. Ik weet nu ook dat dit niet het enige is wat je kunt doen om weer in contact te komen met jezelf. Ik wil je twee tips geven die mij heel erg hebben geholpen in dit proces:

#1 Dankbaarheid

Het klinkt misschien een beetje spiriwiri dat je dagelijks dankbaar moet zijn, maar ik zal je uitleggen hoe het mij heeft geholpen. Het opschrijven van mijn dankbaarheid heeft mij op twee manieren geholpen. In de laatste fase van mijn dienstverband bekeek ik alles door een negatieve bril. Of het nu echt zo was of niet, ik zag het gewoon allemaal somber in. Het is heel makkelijk om in deze vibe te blijven zitten ook als je er niet meer letterlijk in zit. Door ook met dankbaarheid te kijken naar 10 mooie en waardevolle jaren kon ik ook weer goede dingen ontdekken aan die tijd. Het was natuurlijk niet 10 jaar kommer en kwel. Ten tweede hielp het mij om wat richting te geven aan mijn dag. Ik ontdekte dat je dankbaarheid in kleine dingen al kan ervaren en dit maakte de dag een stuk positiever en fijner.

#2 Jezelf opnieuw inspireren en prikkelen

Als je jezelf bent verloren en niet goed weet wat je nu eigenlijk echt leuk vindt en wilt doen, dan is het fijn om te beginnen met jezelf weer opnieuw te prikkelen. Je zintuigen in te zetten en te voelen, ruiken, luisteren en proeven. Eigenlijk wil je weer ervaren waar je kippenvel van krijgt en waar je je over kan verwonderen. Door je zintuigen in te zetten kom je heel snel bij je gevoel. Je gevoel heb je vaak heel lang uitgeschakeld. De weg naar meer verbinding met jezelf is dan ook vaak via je emoties. Wat ontroerd je en wat gaat je aan het hart? Je kunt jezelf op heel veel manieren prikkelen. Luisteren naar mooie muziek, een museum bezoeken en kunst bewonderen, keihard dansen of de natuur in voor een stevige wandeling. Je doet gewoon iets wat nu leuk en fijn voelt.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven