‘Mariëlla ik heb geprobeerd stories op Instagram te maken, maar het is echt niets voor mij, ik krijg helemaal geen reacties’.

Te vaak zie ik dat startende ondernemers al de handdoek in de ring gooien na een paar keer iets plaatsen op social media en een aantal promotieactiviteiten. Ze stoppen een paar weken moeite in hun bedrijf, maar geven al gauw op als de respons uitblijft.

Ik val maar direct met de deur in huis; een succesvol bedrijf bouw je niet met 1 goede LinkedIn post en een paar stories op je Instagram profiel. Je wordt niet overnight succesvol door een beetje te proberen. Helaas is het mij ook nog steeds niet gelukt om een sixpack te kweken terwijl ik ’s avonds toch echt heel hard nadenk over het hebben van een sixpack. 😉

Goed, je begrijpt mijn punt en ik heb vast nu je aandacht. Ik ga je twee belangrijke redenen geven waarom deze strategie niet voor je gaat werken.

OMG! Nooit gedacht dat ik jou ooit dating tips zou geven

Wat je wilt is een relatie opbouwen met jouw ideale klant, zodat zij op enig moment voelen dat ze een klik met jou hebben en iets willen kopen. In zekere zin kan je het bouwen van een zakelijke relatie dan ook zien als het opbouwen van een romantische relatie.

Tja, dat ik ooit nog eens dating tips zou geven had ik niet gedacht, want om eerlijk te zijn ben ik vrij belabberd in het daten. Ik ben nu al zoveel jaar single, dat ik niet eens meer durf op te schrijven hoeveel jaar precies en daten vind ik ook gewoon heel awkward.

En omdat het zo awkward is, begrijp ik ook zo goed hoe belangrijk het opbouwen van een relatie met je ideale klant is. Want, stel je eens voor dat je op je eerste date direct gevraagd wordt of je kinderen wilt en hoeveel. Of erger, dat je direct gevraagd wordt of je wilt trouwen.

Dan denk je ook, nou nou, kan het wat rustiger aan allemaal.

Je bent op dat moment mentaal helemaal nog niet zover dat je dat soort gesprekken wilt voeren. Je wilt eerst iemand eens leren kennen en voelen of je een klik hebt en dan stap voor stap misschien naar iets als een relatie toewerken.

Stap voor stap naar de volgende fase

Een van de grootste fouten die je kunt maken, is te snel willen gaan met je klant. Als jij direct via social media van alles wilt verkopen waar jouw klant helemaal nog niet klaar voor is, dan haken ze gewoonweg af. Net als daten doorloop je dus verschillende fases.

In die eerste fase wil je er vooral voor zorgen dat mensen jou leren kennen. Jouw expertise en ervaring, maar zeker ook wie jij bent. Als jij patsboem een post plaatst met wil je mijn cursus kopen of wil je 3 maanden een programma bij mij afnemen, dan werkt dat niet.

Social media gebruik je dus vooral om mensen met jou kennis te laten maken, jouw kennis en ervaring te delen en af en toe te confronteren en bewust te maken van hetgeen ze mee rondlopen. Zo bouw je stap voor stap aan een relatie die voeding biedt om op enig moment wel van jou iets te kopen.

Consistentie is key

Ik begon deze mail door je te laten inzien dat af en toe iets plaatsen vrij weinig zin heeft. Enerzijds niet omdat je geen echte relatie opbouwt, maar anderzijds ook niet omdat jij gewoonweg onvoldoende zichtbaar bent voor jouw doelgroep.

Mensen hebben 2 tot soms wel 50 keer nodig om tot een koopbesluit te komen. Dan hebben we op social media ook nog te maken met een algoritme die ervoor zorgt dat jouw posts of stories maar bij 10% van je volgers aankomt. Dus als jij 1 of 2 keer iets post, wil dat a) nog niet eens zeggen dat jouw ideale klant het heeft gezien en b) dat je met deze persoon al voldoende een relatie hebt opgebouwd om tot een besluit te komen.

Consistentie is hierin gewoon echt key! Een succesvol bedrijf opbouwen vraagt dus ook om consistent zichtbaar te zijn met jouw verhaal, de reden waarom je het doet, wat je doet en wie jij bent.

blogweekDe aanhouder wint

Ik weet precies hoe het voelt, dat je voor je gevoel al maanden bezig bent om iets te bewerkstelligen. Je wilt zo graag! Je bent niet voor niets gaan ondernemen en nu moet het ook lukken. Maar als je net niet met de juiste dingen bezig bent, voelt het alsof je maanden naar diamanten aan het zoeken bent in een mijn zonder diamanten.

Een tijd terug stuurde iemand mij dit plaatje. Het plaatje maakt precies visueel wat ik hier wil zeggen.

Geef niet op! Er zijn zoveel startende ondernemers die de handdoek in de ring willen gooien, omdat ze voor hun gevoel maar niets bereiken. Dat is zo zonde, want als je met het juiste gereedschap aan de slag gaat en daar een beetje doorzettingsvermogen aan toevoegt, kan je echt een succesvol bedrijf opzetten waar je ook nog eens vrijheid, plezier en voldoening in ervaart.

We zitten alweer midden in de zomervakantie en mijn ervaring is dat dit ook vaak een periode is waarin je je realiseert dat dingen anders moeten. Dat je niet langer moet aanrommelen en dat je nu echt eens de juiste dingen moet gaan doen.

Heb jij een duwtje in de juiste richting nodig, zodat je weet welke stappen je nu echt moet zetten om je bedrijf succesvol op te starten? Meld je dan nu aan om kans te maken op een gratis groeisessie. Vul hier het formulier in om kans te maken op de gratis groei sessie. Elke maand selecteer ik 2 kandidaten voor een gratis groeisessie.

 

Scroll naar boven