Ben jij bang om fouten te maken? Het maken van fouten biedt zoveel voor je persoonlijke ontwikkeling en groei, dat ik zou willen zeggen fouten maken moet!

Fouten maken is goud waard

Ik zal eerlijk bekennen dat ik ook niet direct sta te springen om fouten te maken. Je wilt het graag goed doen en zeker als ondernemer wil je stappen maken. En ja ook ik maak fouten, genoeg zelfs! Door te experimenteren, je grenzen op te zoeken en te ontdekken leer je enorm veel over jezelf en anderen. Het geeft enorm veel inzicht en kennis en dat is goud waard. Het maken van fouten is voor mij in vele opzichten een verrijking.

Op je smoel durven gaan

Durf jij op je smoel te gaan? We kiezen vaak liever voor de veilige weg en omzeilen onze fouten. Dit is vanuit de wetenschap over het brein ook niet zo gek, we zijn geprogrammeerd om ons zelf te behoeden voor onveilige situaties. Een cadeautje uit de oertijd. We schamen ons, zijn bang voor afkeuring of zitten vast in onze patronen.

Lerende mindset

Mensen die prestatiegericht zijn hebben vaak de mindset dat je talent hebt voor iets of niet. Moeite doen om iets te leren zou dus geen zin hebben want je kan het of niet. Een fout maken is vanuit deze mindset vaak een bevestiging dat je er geen talent voor hebt.  Als je meer vanuit een lerende of groei mindset kijkt dan wordt fouten maken gezien vanuit het perspectief dat het nodig is om te groeien en te ontwikkelen. Fouten maken of ergens hard voor werken krijgt dan een hele andere dimensie.

Gun jezelf om fouten te maken

Niemand is perfect. Het is dan ook onvermijdelijk om geen fouten te maken. Sta jezelf toe dat het oké is om fouten te maken en beschouw het als een mooi leerpunt. Het niet willen maken van fouten zet je vast, waardoor je telkens meer gaat vermijden en je niet meer kan openstaan en groeien. Door je fouten meer onderzoekend te bekijken ontwikkel je  inzicht en helderheid. Hierdoor kan je telkens betere keuzes en beslissingen maken. Beschouw het leven als een mooi leerproces, je krijgt altijd weer een nieuwe kans om het anders te doen.

Voor welke fout ben jij nog steeds dankbaar?

Scroll naar boven