Schermafbeelding om

Wat is mijn why? Dit is de vraag die mij dagelijks bezighoudt nu ik mijn businessplan aan het schrijven ben. Want ja ik heb mijn besluit genomen, ik ga ondernemen! Het idee mijn eigen onderneming te starten geeft energie en de ideeën stromen. Maar hoe vertaal ik al die losse gedachten en ideeën tot een why?

Start with why

Bedrijven met een goede why presteren beter. Simon Sinek bekent van ‘The Golden Circle’ is er heel bedreven in. Daarom ben ik begonnen met het formuleren van mijn why, how en what. Geen gemakkelijke klus, maar wel ontzettend nuttig om de bedoeling van mijn toekomstige bedrijf te beschrijven. Volgens Simon Sinek presenteer ik mijn bedrijf niet door te vertellen wat ik doe, maar waarom ik doe wat ik doe. De why is dan ook je dieper gelegen waarom, je drijfveer. En nee, dat is niet geld verdienen. ‘The why’ van Simon Sinek is inmiddels een fenomeen in businessland geworden.

Waarom wil ik dit

Voor mij is de why inmiddels meer geworden dan het beschrijven van mijn bedrijf. Waarom wil ik dit? Wat zijn mijn verwachtingen? Wat wil ik wel en vooral niet? Deze vragen kwamen na een gesprek met een adviseur. Hij zei ‘oh je wilt teamcoach worden’ Uh nee dat wil ik dus helemaal niet, allesbehalve zelfs. Ben ik er nog niet voldoende uit of heb ik mijzelf niet voldoende duidelijk gemaakt?

Hersenspinsels op een rij

Ik merk dat ik in mijn hoofd al de antwoorden op een rij heb, maar dat ik het naar anderen nog moeilijk vind om het uit te leggen. Het is tijd om alle gedachten, ideeën en hersenspinsels van de afgelopen maanden op een rijtje te zetten. En daarom daag ik mijzelf uit om telkens een diepere laag van mijn waarom te ontdekken? Waarom? Waarom dan? Maar waarom?

Een verse blik nodig

Soms heb je gewoon een verse blik nodig. Daarom besloot ik afgelopen week deel te nemen aan de brainstormsessie van ‘Verse Blikken’. Het was ontzettend fijn en leerzaam om eens met anderen van gedachten te wisselen. Het is laagdrempelig opgezet, waardoor je uitdagingen van klein tot groot bespreekbaar kan maken. Ik geloof erin dat je samen verder komt en daar levert deze sessie wederom het bewijs van. De volgende tips kreeg ik om mijn why concreter te maken:
-Leef je in jouw doelgroep in. Welke vragen hebben zij, wat hebben zij nodig? Ga praten met de doelgroep en maak verbinding.
-Formuleer 3 of 4 kernwaarden/woorden die mijn why omschrijven
-Zoek voorbeelden van mensen, bedrijven of websites die mij inspireren, wat kan ik daar van leren?

Why geeft richting

Uiteindelijk geeft het beschrijven van mijn why mij helderheid en richting. Nu ik mijn why telkens meer helder krijg, weet ik veel beter wat ik de aankomende tijd moet gaan oppakken om dit ook mogelijk te maken. There’s still a lot to do!

Ik begon mijn blog 3 maanden geleden met de tekst: ‘Volg mij op mijn ontdekkingsreis van vast dienstverband naar…’ Inmiddels is het duidelijk, de aankomende tijd ga ik jullie meenemen op mijn ontdekkingsreis naar ondernemerschap. (Lees hier: big smile van oor tot oor) Blijf je mij volgen via Social Media (@ondernemerscoach_myndz)?

 

 

 

 

Scroll naar boven