Vind jij een eigen bedrijf starten ook zo lastig?

myndz ondernemerscoach

“Mariëlla ik wil een eigen bedrijf starten, maar er komt zoveel bij kijken. Ik zie door de bomen het bos niet meer.” Je eigen bedrijf starten lastig?

Ik hoor dit echt zo vaak!

Ik zie zoveel vrouwen met fantastische ideeën, bomvol talenten en goede plannen die hun bedrijf willen opstarten, maar totaal overweldigd raken door het idee dat starten met ondernemen moeilijk, lastig en complex is.

Ik ga je in dit artikel laten zien dat starten met ondernemen niet lastig hoeft te zijn, maar dat je het jezelf wel moeilijk kan maken.

Als jij het moeilijk vindt, dan is dat het ook

Stop met zeggen dat je het moeilijk en lastig vindt. Mijn ervaring is dat als je dit continu tegen jezelf zegt, het ook echt moeilijk is. Je hebt jezelf helemaal overtuigd van het idee dat het zo is. Maar wees eens eerlijk, is dat het ook of heb je jezelf dat aangepraat?

Toen ik nog in loondienst werkte, stuurde ik een team aan die elke dag tegen mij zei; ‘Mariëlla het is zo DRUK, ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen’. Ik vroeg ze het woord ‘druk’ niet meer te gebruiken en binnen een korte tijd was er weer ruimte in het hoofd, kwamen er creatieve oplossingen en hadden ze weer overzicht.

Onlangs heb ik een klant nog opgedragen om een maand lang het woord ‘moeilijk’ niet meer te gebruiken. We zitten nog midden in het experiment, maar ik durf nu al te zeggen dat ze een groot verschil zal merken en meer mogelijkheden zal zien. Zeg liever tegen jezelf; ‘Ik weet nog niet hoe ik dit ga doen, maar ik ga het uitzoeken.’

Goede voorbereiding is het halve werk, toch?

Overweldigd raken door alle mogelijkheden en tips in het ondernemerschap, komt vaak omdat je in de eerste fase van je ondernemerschap heel erg naar buiten toe bent georiënteerd. Je wilt alle kennis en ervaringen van anderen opslurpen. Hoe meer informatie je hebt vergaard, hoe meer je het gevoel krijgt dat je er klaar voor bent. Nietwaar?

Maar vaak bereik je het tegenovergestelde gevoel. Je volgt op social media allerlei toppers die al van alles hebben bereikt en je ziet zelf nog niet hoe je de stappen kunt nemen om daar te komen. Je slurpt ook informatie op die mogelijk voor jou helemaal nog niet relevant is.

Via social media wordt bijvoorbeeld continu informatie aan je aangeboden, maar deze komt niet per se in de volgorde die voor jou relevant is. Kijk dus goed door wie je je laat inspireren en bekijk ook of diegene informatie aanbiedt op het niveau/punt waar jij nu staat. Wees hierin selectief.

Minder consumeren, meer produceren

We consumeren er op los. We zitten eindeloos te scrollen op Instagram en te kijken wat anderen doen. Als je jouw bedrijf succesvol wilt opzetten, dan mag je minder gaan consumeren en meer gaan produceren.

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik als startende ondernemer enorm veel consumeerde. Ik volgde Instagram op de voet, ging veel naar evenementen en las enorm veel boeken. Allemaal omdat ik nog niet genoeg vertrouwen had in mijn eigen waarde. Op enig moment was ik het helemaal beu. Ik werd alleen maar meer onzeker en het hielp helemaal niet om mijn bedrijf op te zetten.

Ik stopte met consumeren. Ik ontvolgde een aantal accounts, ging minder lezen en bezocht even geen evenementen. Ik keerde het om en begon mijn eigen ideeën, visie en mening op papier te zetten. Ik heb urenlang notitieboekjes volgekrabbeld met allemaal ideeën, uitspraken en ervaringen. In eerste instantie kon ik er geen touw aan vastknopen en wist ik ook niet wat het mij zou opleveren.

Maar na enige tijd zag ik een rode draad ontstaan. Ik zag mijn missie en visie naar boven komen en ik zag dat ik werkelijk ergens voor stond. We kunnen natuurlijk makkelijk iemand na-apen, maar jouw unieke krachten, mening en visie is zoveel meer waard.

Weten en toepassen zijn twee verschillende dingen

Er is een groot verschil tussen geïnspireerd raken door een tip of ervaring en het ook zelf kunnen toepassen. Ik kan niet anders zeggen dat ik als startende ondernemer geloofde dat ik echt alles kon. Maar horen dat je iets moet doen of zelfs horen hoe je het moet doen, zegt nog niet dat je het ook zelf kan toepassen.

Je kan het jezelf behoorlijk moeilijk maken door alles alleen te willen doen. En daarbij kost het vaak enorm veel tijd en vaak ook geld. Ik zag anderen adverteren op social media, dus dacht ik; ‘oh, doe ik ook even’. Maar dat het superstom is om op de knop ‘Promoten’ te drukken op Facebook had niemand mij verteld.

Gevolg was dat ik heel veel geld heb gestopt in advertenties die niets opleverden. Ja, alleen een hoop frustratie en het idee dat adverteren dus moeilijk en lastig is. Het is een misvatting dat kennis macht is, het is pas macht als je het voor jouw situatie echt weet toe te passen.

Je eigen bedrijf starten lastig?

Afgelopen week kreeg ik een mooi compliment van een klant van mij. Ze zei; ‘jij weet alles altijd zo simpel en praktisch te maken. Ik heb er vertrouwen in dat ik nu deze stappen ook kan maken’. Ik word daar dus echt heel blij van, want je bedrijf opzetten hoeft niet moeilijk of lastig te zijn. Je kunt het alleen jezelf moeilijk maken 😉

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven