Afgelopen maanden verbaas ik mij keer op keer weer hoe makkelijk eigenlijk ondernemen is. Waarschijnlijk denk jij nu; ‘Ondernemen makkelijk, hoe dan?’. Ik ga je uitleggen hoe je moeiteloos klanten kunt aantrekken.

Moeiteloos ondernemen

Ik zit momenteel in een fase waarbij ik moeiteloos klanten aantrek. Afgelopen week bijvoorbeeld gaf ik een masterclass en diezelfde week besloten 6 mensen ‘ja’ te zeggen tegen het Business Starter programma. En nee, dat is er niet vanzelf gekomen.

Het is een misvatting dat als we het hebben over moeiteloos ondernemen, dat klanten dan vanzelf bij je aan de deur kloppen. Moeiteloos ondernemen gaat voor 50% om strategie en 50% mentaal en energetisch klaar zijn om klanten te kunnen ontvangen. Wat mij alleen is opgevallen, is dat als je het spelletje ‘ondernemen’ echt gaat begrijpen, dat het telkens makkelijker wordt.

Wat betekent moeiteloos ondernemen voor jou?

Voor mij betekent moeiteloos ondernemen dat ik vrijheid, plezier en voldoening ervaar in het ondernemerschap. Ik streef dus in mijn onderneming vooral een bepaald gevoel na en niet een bepaald cijfer op de bankrekening. Het cijfer op de bankrekening stelt mij alleen in staat om vrijheid, plezier en voldoening te ervaren.

Waar het in beginsel vaak misgaat bij startende ondernemers, is dat zij niet goed weten wat ze nu precies nastreven. Welk gevoel ze nastreven. En dus niet goed weten waarom ze het doen. Ze streven alleen een bepaald financieel doel na. Waar ze vervolgens nooit echt tevreden over zijn.

Als je alleen een omzetdoelstelling nastreeft, dan zal het eigenlijk nooit genoeg zijn. En zal je zeer waarschijnlijk ook nooit echt zingeving en voldoening halen uit wat je doet. Je hoopt misschien dat geld je het gedroomde leven gaat bieden, maar zolang jij dit afhankelijk maakt van geld zal het er nooit echt zijn.

Vraag jezelf eens af naar welk gevoel jij streeft in het ondernemerschap? Begin met het einde in gedachten; wat betekent moeiteloos ondernemen voor jou?

Mentaal moeiteloos ondernemen

Inmiddels voel ik veel vertrouwen in het ondernemerschap, maar dat is zeker niet altijd zo geweest. Ik heb als startende ondernemer ontzettend veel angst en onzekerheid gekend, waardoor ik het ondernemerschap ook niet als moeiteloos ervaarde.

Ik zie heel vaak dat startende ondernemers op een bepaalde manier angst hebben om afgewezen te worden en daarom niet zichtbaar zijn. Of nog niet volledig geloven in hun eigen krachten en daarmee nog niet volledig staan voor wat ze doen.

Als jij uitstraalt dat je vertrouwen hebt in jezelf en wat je doet, dan is dit ook een krachtige manier om klanten aan te trekken. Klanten pikken je energie direct op als jij je nog onzeker voelt. Want laten we eerlijk zijn als jij er nog niet echt in gelooft, waarom zou een betalende klant dat dan wel doen?

Moeiteloos ondernemen vraagt dus in feite mentale vrijheid ervaren. Je angsten en blokkades onder ogen zien, 100% verantwoordelijkheid nemen en vervolgens actief je blokkades loslaten.

Strategisch moeiteloos ondernemen

Zoals ik net al aangaf, heb ik geleerd dat als je het spelletje ‘ondernemen’ gaat begrijpen dat het telkens makkelijker wordt om klanten aan te trekken. Grotendeels vraagt dat ook een strategische aanpak.

Dat begint met het mentaal en financieel behapbaar maken van jouw productaanbod voor je klanten. Jouw klanten zijn niet gelijk klaar om in jouw duurste product te stappen. Vaak zie ik dat startende ondernemers geneigd zijn om direct hun meest uitgebreide en exclusieve programma/ product/ dienst aan hun ideale klant te willen verkopen. Dat snap ik wel, want we willen impact maken op deze wereld.

Mijn ervaring is dat jouw klant het nodig heeft om eerst nog een beetje opgewarmd te worden. Als jij direct je duurste product aanbiedt, dan zullen ze snel overweldigd raken. Daarom vraag je op de eerste date ook niet direct aan de persoon tegenover je of hij/zij wilt trouwen.

Daarom is het verstandig om eerst gratis producten aan te bieden aan je klanten, zodat zij jou leren kennen en het vertrouwen voelen in een latere fase om wel een koopbesluit te nemen voor een duurder product. Geef dus iemand de tijd en ruimte om zich mentaal en financieel voor te bereiden.

Als een klant niets bij je koopt, heeft dat veel vaker te maken met het feit dat jij die persoon niet voldoende vertrouwen hebt gegeven om dat te kunnen doen.

Je omzet overkomt je niet, die plan je

Teveel wordt gedacht dat je met alleen een website en social media account in de lucht vanzelf wel klanten aantrekt. Beide zijn waardevol bij je zichtbaarheid en het aantrekken van klanten, maar het genereert niet direct betalende klanten.

Het vraagt dat je consistent mensen door de verschillende lagen van jouw productaanbod haalt. Van gratis naar betaalde producten. Je helpt jouw klanten stap voor stap een koopbesluit te nemen.

Belangrijk is dat jij voldoende mensen laat instromen in je gratis producten, zodat er voldoende mensen doorstromen naar jouw betaalde producten. Dus als jij een bepaalde omzet wilt, kun jij dus ook plannen hoeveel mensen er moeten instromen in je gratis producten.

Als startende ondernemer heb je vaak nog niet veel zicht op je conversie en weet je ook nog niet goed hoeveel mensen uiteindelijk doorstromen. Daarom is het ook zo ontzettend belangrijk om als startende ondernemer veel te experimenteren en proberen, en je cijfers bij te houden. Zodra je meer en meer inzicht krijgt hoe makkelijker je een inschatting kan maken. En dus ook moeiteloos klanten kunt aantrekken. Uiteindelijk is het niet meer dan een numbers game.

Ben jij van plan om binnenkort je eigen bedrijf te starten maar twijfel je of je daar wel voldoende inkomsten mee kunt genereren? Heb je nog geen idee waar je moet beginnen? Download mijn gratis e-book!

Scroll naar boven