Een carrièreswitch maken, volg je hart in 5 stappen

LQ Portrait Mariella Vink MYNDZ Samantha Bosdijk Photography

Loop je al een tijd rond met de gedachte zal ik blijven doen wat ik nu doe of gooi ik het roer om en ga ik eindelijk mijn dromen realiseren? Boezemt het idee dat je alles moet opgeven je angst in? Ik geef je 5 stappen om je hart te volgen, zodat je daadwerkelijk die carrièreswitch gaat maken.

Help ik twijfel

Herken je het dat je vaak in cirkeltjes loopt als je nadenkt over het maken van een carrièreswitch? De ene dag voel je je sterk en wil je ervoor gaan en de andere dag slaat de twijfel toe en vraag je je af waarom je überhaupt nadenkt over het maken van een switch. Herkenbaar toch? Voor je het weet ben je dagelijks aan het piekeren over de voor- en nadelen.

Het overkwam mij ook

Ik had een goede baan als HR-manager, kreeg mooie kansen, ik werd gewaardeerd voor het werk wat ik deed en had het allemaal goed voor elkaar. Toch knaagde er al een tijd iets aan mij. Ik haalde geen energie en voldoening meer uit mijn werk. Ik zou tevreden moeten zijn over mijn prestaties, maar ondertussen was ik gewoonweg al een tijd ongelukkig. Ik kan mij goed herinneren dat ik vaak nadacht en piekerde over het wel of niet nemen van een stap. Maar ik kon toch niet een goed betaalde baan opzeggen? Moet ik dan echt alles opgeven? En wat zullen anderen daar wel niet van denken?

Carrièreswitch maken, volg je hart

Uiteindelijk kwam ik erachter dat het anders moest en kon. Hoe ingewikkeld het soms lijkt, ook jij kan je lang gekoesterde verlangens waarmaken. Laten we eerlijk zijn, het gevoel dat je iets anders wilt en je meer in je mars hebt blijft aanhouden. Hoe lang ga je nog in hetzelfde cirkeltje blijven rondlopen?

Ik ben ervan overtuigd dat er maar één optie is, en dat is je hart volgen! Daarom geef ik je 5 stappen die jou helpen om uit je vicieuze cirkel te stappen en echt werk te maken van je ambities.

Stap 1 – Begin bij jezelf

De eerste stap begint echt bij jezelf. Je worstelt al een tijd met je gevoelens en inmiddels ben je het piekeren wel zat. Tijd om jezelf eens echt onder de loep te nemen en constructief aandacht te geven aan jezelf. Kijk eens in de spiegel, wie zie je dan? Wat wil deze vrouw je vertellen? Wat heeft ze nodig? Waar wil ze vanaf en waar wil ze meer van?

Stap 2 – Geef niets op

Ik hoor vaak moet ik dan echt alles opgeven? Hohoho nee zeker niet! Je bent hartstikke uniek, jouw visie, je netwerk, je ervaringen, kennis en vaardigheden zijn enorm waardevol. Er is helemaal geen reden te denken dat dit allemaal verloren gaat. Je neemt het allemaal mee in jouw rugzak en gaat het inzetten op een manier die past bij de nieuwe situatie. Hoe fijn is het dat je hierop kan bouwen en vertrouwen!

Stap 3 – Op wiens toestemming zit jij te wachten?

In mijn coaching trajecten zie ik regelmatig vrouwen die zich vergelijken met anderen. Een ander heeft altijd een betere privé-werk balans, meer kennis, meer ervaring, een beter voorkomen. Ze komen altijd negatief uit de bus ten opzichte van een ander. Het raakt mij als vrouwen hun potentieel ondermijnen. Het gaat er niet om waar een ander staat, het gaat erom waar jij heen wilt! Niets is onmogelijk als je het echt wilt. Op wie zit jij te wachten tot je een stap neemt? Ben je nog van iemand afhankelijk of is het voldoende om jezelf toestemming te geven?

Stap 4 – Creëer je eigen kansen

In het leven krijgen we niets vanzelf. Laten we eerlijk zijn er is niemand die jou een switch kant en klaar aanbiedt. Het liefst wil je dat alles in één keer soepel verloopt. Dat je direct helder hebt wat je wilt en hoe je dat gaat doen. En dat begrijp ik ook, want ja het is freaking spannend. Toch zal je zelf je eigen kansen moeten creëren en dat doe je door verantwoordelijkheid te nemen voor jouw ontwikkeling. Wat heb je te doen om deze switch te laten slagen? Welke kennis of vaardigheden heb je nog nodig, welk netwerk dien je aan te boren of waar kan je inspiratie uithalen? Door de regie in handen te nemen zal je daadwerkelijk stappen zetten.

Stap 5 – Neem ruimte in

Ik zie dit zo vaak gebeuren (helaas). Ik heb al zoveel redenen gehoord, waarom een carrièreswitch maken nu geen optie zou zijn. Prachtige vrouwen die mooie ideeën hebben. Ze voelen zich schuldig tegenover het thuisfront of collega’s, wringen zich in bochten om een ‘perfect plaatje’ vast te houden of zien financiële onmogelijkheden. Het is allemaal waar. Ik zal je niet vertellen dat alle redenen die ik hoorde onzin zijn. Want ze zijn er, maar denken in onmogelijkheden gaat je niet brengen bij je doel. Je mag jouw ruimte innemen om jouw vuur te laten branden! Claim de ruimte die je hiervoor nodig hebt en maak het bespreekbaar.

Het is tijd om jouw hart te volgen

Welk besluit neem jij na het lezen van deze tips? Blijf je in cirkeltjes lopen of is het tijd om het echt jouw dromen te realiseren? Om net als ik een stap te nemen en een carrièreswitch te maken richting het ondernemerschap? Kun je wel wat hulp gebruiken bij het het maken van een eerste stap? Laat mij je dan helpen.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven