Durf jij jezelf te zijn? In de reclame van parfumerie ICI Paris XL wordt gesuggereerd dat je ‘jezelf durft te zijn’ als je crèmes, mascara’s of andere producten gebruikt. Een reclame waar ik direct grote vraagtekens bij zet.

Durf jij jezelf te zijn?

Toch is het wel een interessante vraag. Durf jij jezelf te zijn? En wat maakt dat je jezelf durft te zijn? De boodschap zelf is eigenlijk heel goed, maar behoorlijk verkeerd ingekleed. Iedereen heeft zijn onzekerheden en ook ik doe wel eens een lik extra mascara op om er beter uit te zien. Maar durf ik daardoor ook meer mijzelf te zijn? Nee niet echt.

Ontdekkingsreis van je leven

Jezelf zijn is een soort ontdekkingsreis van je leven. In verschillende fase van je leven voel je je zeker of minder zeker. Iedereen kent nog wel de pubertijd waar je continue onzeker was om van alles. Ook nu ik begin dertig ben speelt het een rol. Opnieuw ga ik door een fase waarin ik mijzelf aan het ontdekken ben. Zo definieer je telkens weer een nieuwe ‘ik’ met de bijbehorende zekerheden en onzekerheden. Wat mij betreft gaat dat dus niet over make-up of dagcrèmes. Jezelf zijn gaat o.a. over welzijn, waarde creëren, ontplooien, patronen doorbreken, jezelf ontwikkelen, grenzen verleggen en je identiteit ontdekken.

Create a life to a greater you

Jij bent meer dan de kleding en make-up die je draagt, het mooie huis waar je in woont en de snelle auto die je rijdt. Niet de mooie spullen brengen geluk. Betekenis geven aan je leven is wat het waardevol maakt. Iedereen wil op een bepaalde manier nuttig zijn en iets van betekenis doen. Verbinding, vrijheid, zelfontplooiing en erkenning zijn elementen bij het geven van betekenis in je leven.

Volgens psycholoog Emily Esfahani Smith wordt betekenis in je leven beïnvloed door een aantal factoren:

#1 Erbij horen

Als mens wil je ergens bij horen, bij je familie, vrienden en collega’s. Je wilt begrepen, gewaardeerd en erkend worden.

#2 Een doel wat ons motiveert

We willen een doel in het leven die motiveert en samenhangt met onze waarden.

#3 Het verhaal van je leven

Een coherent verhaal over je leven kunnen vertellen, waardoor ervaringen samenhang en betekenis krijgen.

#4 Transcedentie

Gebeurtenissen waardoor je boven het alledaagse uitstijgt, ook wel transcendentie.
Jezelf kunnen zien als onderdeel van iets groters. Dit ervaar je bijvoorbeeld als je naar mooie muziek luistert of de wonderschone natuur ervaart.

Een aanrader is haar nieuwe boek, de kracht van betekenis.

Wil jij jezelf zijn? Creëer dan waarde in je leven en geef je leven betekenis. Denk er eens over na wat jouw leven betekenis geeft? En ga vooral naar de ICI Paris XL voor een nieuwe lipstick of iets anders want daar is helemaal niets mis mee.

Scroll naar boven