Dit moet je weten om consistent inkomsten te genereren met je bedrijf

hoe je jezelf tegenhoudt

Een vraag die ik telkens vaker krijg is; ‘hoe kan ik consistent 10K per maand verdienen?’. Voor veel startende ondernemers iets wat nog een beetje een ver van je bed show lijkt of een totaal onmogelijk opgave. Misschien dat je nu 4K per maand al een enorme uitdaging vindt.

Of je nu streeft naar je eerste 10K of eerste 4K, als je consistent inkomsten wilt verdienen, gaat deze mail je erbij helpen.

Elke maand dat ik mijn omzetdoel niet haalde was een teleurstelling

Ik weet nog goed dat ik als startende ondernemer elke maand braaf een omzetdoelstelling voor mijzelf opschreef. Elke maand was ik weer vastberaden deze maand wel mijn doelstelling te halen. Maar veel vaker was ik aan het einde van de maand toch weer teleurgesteld.

Tot dan toe had ik mijn omzet gewoon elke maand bij elkaar gesprokkeld. Dat ging ongeveer zo; een enkele keer per week zichtbaar zijn op mijn social media account, een oproepje doen om mijn gratis weggever te downloaden, veel nadenken over hoe ik klanten zou kunnen aantrekken en vervolgens ergens een lucky shot hebben en een nieuwe klant aantrekken.

Dit was ook de periode dat ik elke maand mij afvroeg of ik wel voldoende inkomsten zou genereren om mijn vaste lasten te kunnen betalen. Eigenlijk was ik maar gewoon wat aan het aanrommelen. Ik probeerde wat, maar het had weinig effect. Het laatste wat je wilt is hopen dat er voldoende klanten op je afkomen na het posten van 1 Instagram bericht.

OMG mijn ogen werden geopend

Tot mijn coach mij introduceerde met het bestaan van funnels. Dat was het moment waarop ook alles veranderde. Het opende mijn ogen en ik zag in één klap in dat het allemaal zoveel makkelijker kon dan dat ik tot dan toe had gedaan. Ik had opeens een tool om een geoliede machine van mijn bedrijf te maken, waarbij ik mijn inkomstenstroom kon managen.

Een funnel is een geautomatiseerd proces waar je mensen door een trechter helpt om tot een koopbesluit te komen. Je zorgt er dus voor dat iemand jou beter leert kennen, kennismaakt met jouw expertise en kan beoordelen of jij een oplossing biedt voor een huidig probleem of verlangen.

Een funnel start vaak bij een gratis weggever, zoals een e-book of masterclass, en wordt opgevolgd door een e-mailreeks waarna je een concreet aanbod doet. In elke stap van de funnel heb je het doel dat mensen jou beter leren kennen en dat werkt als een fantastisch filtersysteem. Je filtert de mensen eruit die geen klik hebben met jou of niet door jou geholpen kunnen worden. Aan het einde van de funnel blijven jouw potentiële klanten over.

Je kunt een funnel dus zien als een uitgestippelde klantreis. Ik ga je uitleggen hoe je zo’n funnel opbouwt.

Start met een waardevolle weggever

Je funnel start met het aanbieden van een gratis weggever. Zoals ik net aangaf kan dit een e-book of masterclass zijn. Er zijn heel veel opties, maar mijn ervaring is dat een e-book vaak het beste werkt. Het is namelijk een laagdrempelige instap om met jou kennis te maken. Je kunt het in eigen tempo lezen en ze hoeven nog niet de ‘spannende’ stap te nemen om contact op te nemen.

Ik hoor heel vaak de opmerking; ‘iedereen heeft al een e-book of weggever, wie zit daar nu nog op te wachten?’. Ik kan mij voorstellen dat jij weleens een e-book hebt ontvangen of zelf in een funnel hebt gezeten die je irritant vond en waarvoor je je snel hebt uitgeschreven. Logisch! Maar hoogstwaarschijnlijk was het product dan niet wat jij nodig had of je had geen klik met degene die het aanbood. Jouw ideale klant zal jouw weggever wel fantastisch vinden, want je e-book biedt precies die informatie waarop zij zitten te wachten.

Het is dan ook ontzettend belangrijk dat je weggever aansluit op de pijn en verlangens van jouw ideale klant. Dat je waardevolle content aanbiedt waar ze oprecht iets aan hebben en dat je jouw persoonlijkheid hierin terugleest. Mensen willen het vertrouwen voelen dat jij ze kan helpen.

Adverteer doorlopend op je gratis weggever

Als je een gratis weggever hebt, is het slim om doorlopend te adverteren op Facebook en Instagram. Zodoende zal jouw doelgroep je weggever downloaden. Op deze manier genereer je doorlopend nieuwe leads voor jouw betaalde producten. Je wilt namelijk zoveel mogelijk leads in jouw funnel stoppen, zodat er aan het einde betalende klanten uit komen.

Je kunt jouw weggever ook gratis promoten op jouw social media kanalen. Maar als jij nog over onvoldoende volgers beschikt, dan is het heel effectief om via advertenties leads te genereren. Ik hoor je denken; ‘dit kost geld’. Dat klopt, maar vergeet niet dat het je in the end ook geld oplevert. Je hoeft als startende ondernemer niet direct honderden euro’s uit te geven, maar ga gewoon eens beginnen met 5 euro per dag.

Bouw een funnel van e-mails rondom je weggever

Nadat iemand je weggever heeft gedownload, wil je ze aangehaakt houden door content aan te bieden die inspeelt op het proces om jou beter te leren kennen en inspeelt op hun pijn en verlangens. Zorg dus voor een reeks e-mails waarin jij je o.a. voorstelt, je persoonlijkheid laat zien, je verhaal deelt, jouw route deelt, jouw tips deelt en hoe jij hen kan helpen bij het oplossen van hun probleem.

Een funnel kan kort of lang zijn, maar het allerbelangrijkste van je funnel is dat je de juiste communicatie hebt in je funnel. Je wilt echt dat jouw ideale klant bij elke mail denkt; ‘holy cow, heeft ze vandaag in mijn hoofd gekeken ofzo?’ Ik geloof dat een funnel ook alleen werkt als je oprecht waarde geeft aan je ideale klant, je een duidelijke mening en visie met je klant deelt en echt jezelf bent. Alleen dan kunnen mensen oprecht een connectie met je maken en tot een koopbesluit komen.

Een funnel bestaat een klein deel uit technisch weten hoe je het in elkaar zet (bv. Via Active Campaign), maar grotendeels gaat het over de juiste boodschap overbrengen.

Zorg voor een goede aansluiting op je productaanbod

Als mensen op een laagdrempelige manier kennis hebben gemaakt met je via je weggever en funnel, is het belangrijk dat je ze een aanbod doet wat feilloos aansluit op hun behoeften. Ik ben van mening dat je jouw ideale klant altijd een aanbod moet doen. Je bent immers gaan ondernemen omdat je een missie hebt hun leven leuker, gezelliger, mooier en fijner te maken.

Ik ben uiteindelijk ooit ook klant geworden bij mijn business coach door een funnel. Ze wist precies datgene te delen waar ik op dat moment tegenaan liep, en zette mij aan het denken om het anders te gaan doen. Ik geloofde helemaal in haar visie en was bereid overal ‘ja’ tegen te zeggen.

Alleen in eerste instantie deed ze geen aanbod.

Ja echt, ze had daar achteraf een goede reden voor. Het effect was alleen dat ik nog geen klant werd en pas maanden later nadat ik wel een aanbod kreeg ‘volmondig ja’ heb gezegd. Vergeet dus niet je klant een aanbod te doen en hem/haar ook af en toe te herinneren aan het aanbod. Het kan in de hectiek van de dag zomaar gebeuren dat iemand je eerste aanbod mail heeft gemist. Denk dus niet te snel dat iemand niet wilt kopen.

Volg de cijfers!

Vervolgens is het een kwestie van de cijfers volgen. Hoeveel mensen stromen erin en hoeveel verkopen haal je daar dan vervolgens uit? Als ondernemer ben je continu bezig om dingen te verbeteren, zo ook je funnel. Waar kan je nog beter op je ideale klant inspelen? Als je dan wilt opschalen om meer leads en uiteindelijk klanten aan te trekken, weet je precies hoeveel geld je moet uitgeven aan advertenties om er uiteindelijk x verkopen uit te krijgen.

Ik kijk o.a. naar kosten van mijn advertentie per download, hoeveel verkopen ik doe, hoeveel mensen mijn mails openen en klikken op links in mijn mail. Inmiddels heb ik zoveel data en ben ik volledig bekend met mijn conversie in mijn funnels dat ik ook heel makkelijk kan schakelen als ik een bepaalde omzet wil genereren.

Ik begon deze mail met ‘hoe kan ik consistent 10K per maand verdienen?’. Of je nu 10K of 4K wilt verdienen, als jij een goede funnel opzet en weet hoeveel conversie je kunt genereren, dan kan je strategisch alle omzetdoelstellingen behalen die jij voor ogen hebt.

Ik zeg hier heel bewust ‘strategisch’, want hoewel ik weet dat dit een goede funnel echt werkt, het gaat sowieso niet werken als jij niet vanuit de juiste energie en mindset je funnel opzet.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor coaching? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken. Ik begeleid managers, ondernemers, leidinggevende en professionals die vastlopen in hun carrière en het nemen van leiderschap. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar ze zijn allemaal opzoek naar helderheid, richting en zelfvertrouwen. Zodat ze weer plezier en voldoening ervaren in hun leven en werk. Door middel van coaching help ik je het beste uit jezelf te halen en trouw te blijven aan jezelf.

Scroll naar boven