Deze simpele geld hacks zorgde voor een omzetverdubbeling

myndz ondernemerscoach

Een belangrijke uitdaging als ondernemer is het versterken van jouw relatie met geld.

Beluister direct mijn podcast over dit onderwerp i.p.v. het verhaal lezen. Klik hier.

Ik hoor regelmatig ondernemers zeggen; ‘Ja ik doe het niet voor het geld’.

Maar laten we gewoon eerlijk zijn, mijn hypotheek en vaste lasten worden niet betaald met het uitdelen van knuffels ofzo. Geld is gewoon een middel waarmee we hier op aarde dingen mogelijk maken voor onszelf. En ontkennen dat geld niet belangrijk is, zorgt er in feite voor dat je de energie van geld uitgeven en ontvangen blokkeert.

Als ondernemer ontkom je er eigenlijk niet aan om een goede relatie met geld te hebben.

Geld heeft vaak toch een wat slecht imago. We zijn opgevoed met uitspraken als:

 • Geld maakt niet gelukkig;
 • Eieren voor je geld kiezen;
 • Het geld groeit niet op de rug;
 • Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje.

Ook ik heb een tijd een ontzettend slechte relatie met geld gehad. Ik had in loondienst gemakkelijk mijn geld verdiend en ontving ook een hartstikke goed salaris. Ik was daardoor verwend en gewend geraakt aan het ontvangen van een stabiel inkomen elke maand.

Daarbij heb ik in mijn leven ook veel problemen gezien rondom geld en het ondernemerschap. Mijn ouders hebben meerdere malen geprobeerd om een eigen bedrijf op te zetten, soms met succes en veel vaker zonder succes. Met als gevolg veel financiële ellende.

Hierdoor had ik de overtuiging gecreëerd dat geld makkelijk was zolang je de zekerheid had van een vast dienstverband. Het verleden had bewezen dat geld verdienen in het ondernemerschap vooral moeilijk en lastig was.

 • Ik had gezien dat je vooral heel hard moet werken om goed geld te verdienen.
 • Dat als je goed geld verdient, je het dan altijd weer kwijt kunt raken.
 • Dat geld altijd wel tot problemen leidt.
 • Dat geld eigenlijk niet gelukkig maakte.

Gevolg was dat ik ontzettend voorzichtig was met geld. Ik hield geld liever in mijn zak, investeerde niet in mijzelf en mijn bedrijf, en was altijd bang om geld tekort te komen. Met als resultaat veel angst en onzekerheid en een slechte omzet.

En dat is precies wat ik ook bij veel ondernemers zie. Dat de relatie met geld ervoor zorgt dat ze in hun bedrijf blijven hangen in lage omzetten of helemaal geen omzet draaien. Ik zie bijvoorbeeld dat ondernemers het moeilijk vinden om de juiste prijzen te vragen voor hun producten, omdat ze bang zijn duur gevonden te worden. Of dat ze hun ideale klanten geen aanbod doen, omdat ze het moeilijk vinden om over geld te praten.

Ook ik vroeg belachelijk lage prijzen voor mijn producten in die tijd. Als ik er nu over nadenk was dat allemaal omdat mijn eigenwaarde en geld mindset gewoon ontzettend slecht waren. Ik dacht toen dat lage prijzen, juist veel klanten zouden opleveren. Lekker toegankelijk toch. Maar als de waarde van wat jij doet vele malen hoger ligt, dan ziet een ander dit als zwakte. Het zal wel niet goed genoeg zijn. Ze krijgen dan niet het vertrouwen van jou om een koopbesluit te nemen.

Veelal is het een uiting van het denken in een tekort en schaarste. Denken vanuit tekort en schaarste gaat altijd gepaard met paniek en angst. Het gevoel tekort te komen, angst om niet voldoende te ontvangen en minder te hebben dan je nu gewend bent. Dit is echt waar het in de basis fundamenteel misgaat. Het feit dat jij erop gefixeerd bent om niet tekort te komen, zorgt ervoor dat jij niet in staat bent om in overvloed te ontvangen. 

Je kunt allemaal slimme trucjes inzetten om meer klanten binnen te halen. Maar als jij in de basis denkt vanuit schaarste en niet gelooft dat je financiële vrijheid kunt ontvangen, dan gaat het niet voor je gebeuren. Je kunt nog zo’n goede strategie hebben voor je bedrijf en alles perfect doen vanuit het ‘businesscoach-boekje’. Uiteindelijk is jouw mindset, energie en zelfvertrouwen doorslaggevend voor het succes van jouw bedrijf. 

Schaarste is namelijk een soort olievlek die zich in je bedrijf verspreidt. Als jij een gesprek voert met een potentiële klant en stiekem denkt dat diegene vast niet iets van jou wilt kopen, dan doet deze persoon dat ook niet. Je kunt mensen dan niet het vertrouwen meegeven wat nodig is voor hen om tot een koopbesluit te komen. 

Er kwam een kantelpunt toen ik inzag dat ik met deze mindset niet veel verder zou komen. En ik actief een shift begon te maken van een tekort en schaarste naar denken vanuit overvloed. Ik heb namelijk geleerd dat je alleen geld kunt ontvangen als je het ook met vertrouwen kunt uitgeven.

Ik deel een aantal geld hacks die voor mij een bijzonder groot effect hebben gehad en veelal ervoor hebben gezorgd dat ik mijn omzet verdubbelde:

 1. Herhaal ‘Er is altijd genoeg waar dit vandaan kwam’
  Toen ik aandachtig keek naar mijn geldpatronen en belemmerende gedachten, merkte ik op dat ik vaak bij kleine aankopen, zoals boodschappen doen al een bepaalde spanning ervaarde. Op het moment dat ik mijn portemonnee moest trekken, kreeg ik direct negatieve gedachten en een soort spanning in mijn lijf. Ik leerde mezelf om bij elke betaling het volgende tegen mijzelf te zeggen; ⁠⁠
  ‘Er is altijd genoeg waar dit vandaan kwam’. ⁠⁠
  Dit gaf zoveel vertrouwen! Elke keer als ik mijn pincode invoerde groeide het vertrouwen in mij en voelde het goed om geld uit te geven. En dit begon ik ook telkens vaker met grotere investeringen te doen. ⁠
 2. Zie geld als een levend persoon
  De manier waarop we praten over geld is vaak heel negatief en zelfs pijnlijk. Als we op dezelfde manier tegen een persoon zouden praten, dan hebben we flinke ruzie. Ik bedoel; tegen je vriendin zeg je ook niet, ‘Ik heb jou niet nodig, je bent niet belangrijk voor mij’ of ‘Jij maakt mij niet gelukkig’, toch?
  Als je er zo over nadenkt dan kom je erachter dat je gewoon best nare dingen zegt over geld. Dus beschouw geld voortaan als je beste vriendin. En praat over geld alsof het je beste vriendin is. Iemand die je waardeert, waar je dankbaar voor bent, waar je op vertrouwt en die er altijd voor je is.
  Ik geloof dat alles energie is. Dus als jij tegen een mens naar doet, dan wil deze persoon niet graag in jouw buurt zijn. En zo is het in feite ook met geld.
 3. 100% verantwoordelijkheid nemen
  Herkennen en erkennen dat je relatie met geld je in de weg staat om een gezonde business te bouwen, is de key tot verandering. Toen ik dit inzag en daarin ook verantwoordelijkheid nam, begon er ook in mijn business veel te veranderen.
  Ik heb veel onderzoek gedaan naar de wortel van mijn relatie tot geld en hoe deze mij heeft gevormd. Op het moment dat je het namelijk serieus neemt en begrijpt hoe je relatie met geld zich ontwikkeld heeft, kan je het ook herkennen als je in situaties ermee geconfronteerd wordt. En actief andere keuzes maken.
  Wat geloof ik ten aanzien van geld? Wat vertel ik mijzelf? In mijn geval geloofde ik dat als ik door een bepaald plafond zou breken in mijn business, ik het geld weer direct kwijt zou kunnen raken. En daarom hield ik mijzelf klein, zodat dit niet kon gebeuren.
 4. Een belangrijke reden koppelen aan het ontvangen van geld
  ⁠Ik ben gaan ondernemen vanuit dat wat ik belangrijk vind en uiteindelijk ook om de wereld een stukje mooier te maken. Dus met het geld wat ik verdien, draag ik bij aan het mooier, leuker, gemakkelijker maken van iemands leven. Maar het gaat voor mij nog iets verder.
  Geld is voor mij ook een middel iets goeds te kunnen doen. Om het te delen met anderen. Bijvoorbeeld goede doelen ondersteunen of mijn iets terug te geven aan mijn familie. Een grote droom van mij is om met mijn bedrijf terug te kunnen geven aan mensen die op jonge leeftijd Alzheimer krijgen en hun nog een mooi en zinvol leven te geven.
  Geld verdienen is op deze manier een drijvende kracht geworden om echt iets goeds te doen in deze wereld. Iets terug te kunnen geven! Het geld wat ik verdien stelt mij in staat om iets moois en goeds te doen voor deze wereld.

Geld vergroot in feite uit hoe je er nu al over denkt. Als je je dat realiseert dan kan dit vrij confronterend zijn. Dus wees je bewust hoe je relatie is met geld. Om een gezonde business te bouwen en te verdienen wat je waard bent, mag je jezelf een nieuw verhaal gaan vertellen over geld. Mag je jezelf een waarheid vertellen die je dient.

Inmiddels voel ik veel vertrouwen in geld en is mijn relatie met geld sterk verbeterd. Ik voel nu dat ik veel geld mag verdienen als ik waarde lever en de intentie heb om er iets goeds mee te doen.

Ik heb voor jullie twee podcasts opgenomen over het versterken van je relatie met geld. In het eerste deel vertel ik mijn verhaal en mijn learnings. En in het tweede deel, heb ik Sacha Bol uitgenodigd. Sacha is Hypnose Coach. Sacha is belangrijk voor mij geweest in het versterken van mijn relatie tot geld. En in deze podcast deel ik hoe hypnose sessies mij hebben geholpen om een gezonde relatie met geld te krijgen.

Beluister hier mijn podcasts

Scroll naar boven