Vanaf dag 1 van mijn ondernemerschap werk ik vanuit het motto ‘van je fouten kan je leren’. Ik experimenteer er graag op los en vind het heerlijk om vanuit een lerende houding naar mijn bedrijf te kijken. Soms gaat dat goed en soms loopt dat uit op helemaal niets. Toch heeft dat me in de afgelopen jaren enorm veel opgeleverd.

Ik weet dat het heel spannend is om nieuwe dingen te doen in het ondernemerschap. Fouten maken wordt toch vaak gezien als iets wat je moet voorkomen. Maar vaak levert dit je enorm veel informatie op die jou ook weer vooruit helpt.

En zo kan ik nu mijn learnings van de afgelopen 3 jaar delen, zodat jij alvast van mijn beginnersfouten kan leren en je direct een voorsprong hebt.

#1 Starten met Sales & Marketingactiviteiten

Als startende ondernemer had ik ontzettend veel ideeën en die bracht ik ook het liefst direct allemaal naar buiten. Alleen, ik had toentertijd nog niet scherp genoeg hoe ik nu echt impact en verschil kon maken voor anderen. Hoe ik van toegevoegde waarde zou kunnen zijn. Gevolg was dat ik telkens weer met losse flodders schoot en mijn marketing niet heel effectief was.

Ik zie veel startende ondernemers zich direct op sales en marketingactiviteiten storten, zonder echt goed te weten wie ze zijn en op welke manier ze impact en verschil voor anderen kunnen maken. Je wilt namelijk direct naar buiten met jouw ideeën en plannen, want je bent er zo enthousiast over. Maar als je het allemaal nog niet scherp hebt, dan komt de boodschap niet over en levert het ook geen klanten op. Gevolg is een hoop frustratie.

Het is belangrijk om eerst tot de kern te komen bij jezelf en de basis neer te zetten, zodat je een onderneming neerzet die heel goed bij jou past en waar je hart echt sneller van klopt. Je grootste magnetische kracht als ondernemer zit uiteindelijk in je authenticiteit. Als hetgeen wat jij doet in lijn is met hetgeen waar je hart echt sneller van gaat kloppen en wat je echt heel goed kunt, dan trek je moeiteloos klanten aan.

Om jouw impact meer helder te maken, kun je een verbinding maken tussen wat je drijft (dat wat je energie geeft, inspireert en motiveert) en jouw krachten en talenten (waar ben je heel goed in), zodat jouw toegevoegde waarde helder wordt. Wat is het resultaat van werken met jou?

#2 Niet de juiste dingen doen

Toen ik mijn bedrijf opstartte, vond ik het heerlijk om bezig te zijn met teksten schrijven voor mijn website, logo bedenken/ontwerpen, kleuren uitkiezen en foto’s uitzoeken. Ik kon mij echt verliezen in alle kleine en praktische zaken die het ondernemerschap met zich meebrengt.

Maar ondertussen was ik niet bezig met de taken die ik moest doen om klanten binnen te halen en dus inkomsten genereren. Heel logisch, want die praktische zaken zijn leuk om te doen en makkelijk af te tikken van je to-do lijst. En de taken waar je inkomsten mee kunt genereren zijn eigenlijk best wel eng en spannend.

Ik heb geleerd dat al die praktische zaken helemaal niet belangrijk zijn. Het is tof om een mooie website te hebben en een kek logo, maar inmiddels weet ik ook dat je geld kunt verdienen zonder een website en goed ook.

Bekijk eens kritisch welke activiteiten jij nu uitvoert? Zijn dat activiteiten om je voor te bereiden op het ondernemerschap of activiteiten die je ook direct geld kunnen opleveren?

#3 Wachten tot het perfect is

Als startende ondernemer wilde ik alles zo graag goed doen en perfect hebben. Eigenlijk was het een pure uiting van onzekerheid, want als ik nog niet klaar was, kon ook niemand zien wat ik er van gebakken had en dus kon ik niet door de mand vallen.

Wachten tot het beste idee voorbij komt, tot de teksten er 100% goed uitzien, tot ik alles goed heb voorbereid, tot de leukste klant voorbij komt of zelfs wachten op toestemming van je omgeving voordat je pas echt de stap neemt richting het ondernemerschap. We willen het liefst dat alles 100% perfect is voor we het de wereld in slingeren.

In de eerste fase van mijn bedrijf heb ik dit ook ervaren. Eigenlijk was ik gewoon heel erg bang om te falen. Tot ik besloot dat 80% ook goed genoeg is. Als je wacht op 100%, dan kan je namelijk lang wachten. Je verschuift jouw lat continu, waardoor er telkens weer een nieuwe 100% is.

En wat voor jou misschien 80% is, is voor een ander vaak al meer dan 100%. Je wilt graag waarde leveren en dat het er tiptop uitziet, maar een ander ziet vaak het verschil niet eens. Daarbij is de feedback die je krijgt als je het wel deelt met de wereld mega waardevol, waardoor je het altijd nog kan verbeteren en nog meer kan laten aansluiten op wat jouw klant wilt.

Dus welke post, blog, website tekst of (gratis) product heb jij al een tijdje op de plank liggen en blijf je maar perfectioneren? Wees eens eerlijk; is het al 80% af? Vooruit met die geit, publiceren die hap!

#4 Je waarde niet erkennen, geen geld vragen

Mijn eerste programma van 3 maanden verkocht ik voor welgeteld € 350,-. Als ik er nu op terugkijk, weet ik hoe spotgoedkoop dit was terwijl ik al wel een hoge waarde leverde.

Als startende ondernemer heb je vaak nog niet scherp wat de waarde is die je levert, en daarbij voel je je nog hartstikke onzeker. Je kunt jezelf daardoor niet voldoende op waarde inschatten. Het is eigenlijk de mate waarin jij gelooft dat je het waard bent.

Ik zie daardoor te veel startende ondernemers vriendendiensten leveren of hun diensten voor spotprijzen aanbieden. Doodzonde! Ik zal eerlijk zijn. Toen ik mijn producten de financiële waarde gaf die het verdiende, ging ik pas echt geld verdienen. Toen pas ging geld echt stromen voor mij.

Als je te goedkoop bent en ondertussen iets aanbiedt wat gewoon hartstikke waardevol is, dan zend je de verkeerde energie uit en krijgen mensen de indruk dat het vast niet goed zal zijn. Ze geloven je gewoonweg niet. Doe jezelf en de ander niet te kort door geen of weinig geld te vragen voor je product of dienst.

Wees eens bloedeerlijk naar jezelf; lever jij te veel vriendendiensten of zijn jouw diensten veel te goedkoop voor de waarde die je levert?

#5 Alles alleen willen doen!

Ik ben echt enorm eigenwijs geweest als startende ondernemer. Ik wilde alles per se alleen doen, want dan pas was ik het ondernemerschap waardig. Maar ondertussen bleef ik in rondjes lopen en maar wat aanrommelen.

Tot mijn eerste coach tegen mij zei; ‘You’re not stuck. You’re stubborn’. Daarmee sloeg ze de spijker op zijn kop. De belangrijkste reden waarom we vaak nog niet zijn waar we willen zijn, is omdat we overtuigingen, belemmeringen en negatieve gedachten hebben die ons tegenhouden. Deze doorzien en doorbreken is vaak het belangrijkste wat je te doen hebt.

Deze zelf doorzien en doorbreken is echt heel moeilijk. Je hebt iemand nodig die jou` op je blinde vlekken wijst en al op het punt is waar jij graag wilt zijn. Zij hebben al bepaalde belemmeringen overwonnen, geleerd van fouten die ze hebben gemaakt en gezien wat de meest effectieve manier is om daar te komen waar jij wilt zijn.

Eigenlijk hebben zij al het voorwerk voor je gedaan. Supermooi, want hierdoor kan jij sneller en slimmer jouw pad bewandelen. Je hoeft het niet alleen te doen! Samen ga je vele malen sneller en eerlijk; het is ook vele malen leuker.

Dit heb je te doen als je het direct goed wilt aanpakken

Ben jij stiekem ook een beetje eigenwijs? Wil jij het liefst ook alles zelf doen, maar merk je dat dit jou niet echt verder helpt?

Als je het direct goed wilt aanpakken, zodat je direct een goede omzet kan draaien met je bedrijf, heb je een aantal dingen te doen:

  • Ga het NIET alleen doen. Laat je helpen door iemand die al op het punt is waar jij graag wilt zijn. Diegene kan je helpen om de juiste stappen te nemen en welke stappen je ook achter elkaar moet zetten om een vliegende start te maken met je bedrijf;
  • Omring jezelf met gelijkgestemden en mensen die je upliften;
  • Investeer in het gevoel waardevol te zijn en jouw money mindset;
  • Investeer in jezelf en je bedrijf! Hoe kan je anders verwachten dat iemand in jou investeert, als je dat zelf eigenlijk ook niet doet?

Ben jij van plan om binnenkort je eigen bedrijf te starten maar twijfel je of je daar wel voldoende inkomsten mee kunt genereren? Heb je nog geen idee waar je moet beginnen? Download mijn gratis e-book!

Ik geloof dat iedereen het kan! Laat mij je helpen om vol vertrouwen een stap te nemen richting het ondernemerschap.

Download hier het gratis e-book met daarin 5 cruciale stappen

 

 

 

 

 

 

Scroll naar boven